Wyprowadzanie psów przez nieletnich – czy to jest zabronione????
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Chciałbym wyprowadzać psy, żeby dorobić sobie na kieszonkowe, jeśli to możliwe.
Jako dziecko sama wyprowadzałam nasze rodzinne psiaki. No ale cóż 😅
Stara ze mnie szafa, więc to nie było wczoraj...!
Kiedy nasza sunia była jeszcze młodziutka, służyła nam za nianię, gdy szliśmy pobawić się w okolicy z dzieciakiem z sąsiedztwa. I wydaje mi się, że pewnego razu uchroniła nas przed czymś naprawdę nieciekawym.
Później, gdy byłam starsza (16/17 lat), wyprowadzałam całe stado, ale zawsze w nocy. U mnie na głębokiej prowincji nie było żywej duszy, więc... obyło się bez żadnych kłopotów.
Cześć,
w sumie zgadzam się z Ulysse – nie daje się psów pod opiekę byle jakiemu dziecku, tak po prostu.
No ale jeśli to Twoje psy i znasz się na zwierzętach, to co innego.
Prawo jest oczywiście ważne, ale tak czy inaczej, jeśli jesteś odpowiedzialną osobą, to nie powinno się stać nic złego...
Anouk🙂
Cześć,
dzięki za wasze odpowiedzi.
Sprawdziłam to i nie, moje psy nie są na liście ras uznawanych za agresywne.
Czyli mam prawo wyprowadzać je sama...?
Tak, Ulysse, to w dużej mierze twoje wpisy w wątku „czy można złożyć skargę na suczkę, która się broni” skłoniły mnie do napisania tego posta.
Chciałam się po prostu doinformować, w końcu pytać nie zaszkodzi.
SZUKAMY NOWYCH OPIEKUNÓW DLA NASZYCH SZCZENIĄT LEONBERGERA
Z powodu konieczności zakończenia działalności naszej hodowli, oddamy w bardzo dobre ręce nasze urocze szczeniaki rasy LEONBERGER, urodzone 10.04.2022 r. Mamy 9 piesków i 5 suczek. Maluchy są oznakowane, zaszczepione i posiadają rodowód. Mają doskonałe pochodzenie (rodzice to Championowie Francji) oraz wspaniałe charaktery. Są wychowywane w domu, w rodzinnej atmosferze. Rodzice są wolni od dysplazji. Matka: 2CLL6244581524.
Jeśli chcesz otrzymać więcej zdjęć moich kochanych maluchów, napisz do mnie na e-mail: jeanlucvirol140@gmail.com
Osoby niepoważne proszę o niekontaktowanie się.
W rzeczywistości sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. We Francji nieletni może odpowiadać karnie już od 13. roku życia. W sprawach cywilnych rodzice lub opiekunowie również nie zawsze są uznawani za odpowiedzialnych.
Powyżej 16. roku życia odpowiedzialność nieletniego jest uznawana bardzo często i to on musi wtedy ponosić konsekwencje swoich czynów.
Każdy przypadek jest inny, choć prawdą jest, że w większości sytuacji to na rodzicach lub opiekunach spoczywa odpowiedzialność za błędy nieletniego.
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Kiedy wzięliśmy naszą suczkę Genesys, zadzwoniłem do ubezpieczyciela mieszkania. Faktycznie powiedzieli mi wtedy, że dobrze jest ich poinformować, że mamy psa, niezależnie od tego, czy jest rasowy, czy nie. Z Jyrkhosem zrobiliśmy dokładnie to samo.