Wyprowadzanie psów przez nieletnich – czy to jest zabronione????

J
Jasmine16 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej,

zastanawiam się, bo widziałam w różnych postach informacje o jakimś prawie, które niby zakazuje nieletnim wyprowadzania psów.

Dziwi mnie to, bo wiem, że są nastolatki i dzieci, które wyprowadzają psy innych osób, żeby dorobić sobie do kieszonkowego.

Sama nigdy tego nie robiłam, ale nie wiedziałam, że to może być zabronione.

Czy to prawo dotyczy też własnych psów?

Mam 11 lat i wyprowadzam moje psy sama.

Mieszkam na wsi i zazwyczaj chodzę z nimi do lasu.

Mam dwa pieski, które dostałam na 9. urodziny i są naprawdę moje, to ja z nimi spaceruję.

Więc nie mam do tego prawa???????!??😶

Jeśli ktoś z Was orientuje się w przepisach dotyczących spacerów z psami przez osoby nieletnie, to czy moglibyście mi odpowiedzieć?

Dzięki, Jasmine.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Medusepreux5940 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Chciałbym wyprowadzać psy, żeby dorobić sobie na kieszonkowe, jeśli to możliwe.

Przetłumaczony francuski
    Stef22
    Stef22 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jasmine, Możesz bez żadnego problemu wyprowadzać swojego psa, nie ma żadnego prawa, które by tego zabraniało. Sama mam psa i moje 10-letnie córki wyprowadzają go bez smyczy, bo jest bardzo grzeczny i słucha. Z tym że są to spacery blisko domu, tam gdzie nie ma ruchu samochodowego. Dla bezpieczeństwa zabroniłam im pewnych tras (na przykład wzdłuż bardzo ruchliwej drogi, zanim dotrą do spokojnych ścieżek, tak na wypadek, gdyby sunia nagle chciała przebiec przez jezdnię).
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Nie ma takich przepisów, jednak osoba wyprowadzająca psa jest odpowiedzialna za to, co się stanie w razie wypadku. Jeśli ta osoba jest nieletnia, odpowiedzialność spada na rodziców. Pozdrawiam, Vincent
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jako dziecko sama wyprowadzałam nasze rodzinne psiaki. No ale cóż 😅

Stara ze mnie szafa, więc to nie było wczoraj...!

Kiedy nasza sunia była jeszcze młodziutka, służyła nam za nianię, gdy szliśmy pobawić się w okolicy z dzieciakiem z sąsiedztwa. I wydaje mi się, że pewnego razu uchroniła nas przed czymś naprawdę nieciekawym.

Później, gdy byłam starsza (16/17 lat), wyprowadzałam całe stado, ale zawsze w nocy. U mnie na głębokiej prowincji nie było żywej duszy, więc... obyło się bez żadnych kłopotów.

Przetłumaczony francuski
    Almira
    Almira Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

w sumie zgadzam się z Ulysse – nie daje się psów pod opiekę byle jakiemu dziecku, tak po prostu.

No ale jeśli to Twoje psy i znasz się na zwierzętach, to co innego.

Prawo jest oczywiście ważne, ale tak czy inaczej, jeśli jesteś odpowiedzialną osobą, to nie powinno się stać nic złego...

Anouk🙂

Przetłumaczony francuski
    J
    Jasmine16 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

dzięki za wasze odpowiedzi.

Sprawdziłam to i nie, moje psy nie są na liście ras uznawanych za agresywne.

Czyli mam prawo wyprowadzać je sama...?

Tak, Ulysse, to w dużej mierze twoje wpisy w wątku „czy można złożyć skargę na suczkę, która się broni” skłoniły mnie do napisania tego posta.

Chciałam się po prostu doinformować, w końcu pytać nie zaszkodzi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

SZUKAMY NOWYCH OPIEKUNÓW DLA NASZYCH SZCZENIĄT LEONBERGERA

Z powodu konieczności zakończenia działalności naszej hodowli, oddamy w bardzo dobre ręce nasze urocze szczeniaki rasy LEONBERGER, urodzone 10.04.2022 r. Mamy 9 piesków i 5 suczek. Maluchy są oznakowane, zaszczepione i posiadają rodowód. Mają doskonałe pochodzenie (rodzice to Championowie Francji) oraz wspaniałe charaktery. Są wychowywane w domu, w rodzinnej atmosferze. Rodzice są wolni od dysplazji. Matka: 2CLL6244581524.

Jeśli chcesz otrzymać więcej zdjęć moich kochanych maluchów, napisz do mnie na e-mail: jeanlucvirol140@gmail.com

Osoby niepoważne proszę o niekontaktowanie się.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Z kolei nie wiem, jak to wygląda we Francji, ale w niektórych gminach w Belgii psy z listy ras agresywnych mogą być wyprowadzane przez nieletnich dopiero od 16. roku życia (akita amerykańska i akita inu są w niektórych gminach wpisane na tę listę... więc trzeba brać pod uwagę rasę psa, bo to może być skomplikowane). W przypadku psów z list ras agresywnych we Francji, każdy pełnoletni członek rodziny, który mógłby wyprowadzać psa na spacery, musi posiadać specjalne pozwolenie. Dla osób nieletnich jest to całkowicie zabronione.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie ma żadnego prawa, które zakazywałoby dziecku wychodzenia z psem na spacer. Jednak ze względu na brak pełnej odpowiedzialności prawnej (nie jestem pewna, czy to przed 16., czy przed 18. rokiem życia), to dorosły, który powierza psa dziecku, odpowiada za wszystko, co mogłoby pójść nie tak.

W rzeczywistości sprawa jest dużo bardziej skomplikowana. We Francji nieletni może odpowiadać karnie już od 13. roku życia. W sprawach cywilnych rodzice lub opiekunowie również nie zawsze są uznawani za odpowiedzialnych.

Powyżej 16. roku życia odpowiedzialność nieletniego jest uznawana bardzo często i to on musi wtedy ponosić konsekwencje swoich czynów.

Każdy przypadek jest inny, choć prawdą jest, że w większości sytuacji to na rodzicach lub opiekunach spoczywa odpowiedzialność za błędy nieletniego.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz. Kiedy wzięliśmy naszą suczkę Genesys, zadzwoniłem do ubezpieczyciela mieszkania. Faktycznie powiedzieli mi wtedy, że dobrze jest ich poinformować, że mamy psa, niezależnie od tego, czy jest rasowy, czy nie. Z Jyrkhosem zrobiliśmy dokładnie to samo.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post