Wyprowadzanie psów przez nieletnich – czy to jest zabronione????
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Ulysse, taki już właśnie jest👌
To zatem odpowiedzialność właściciela – to on musi się zastanowić, czy podejmuje „ryzyko”, żeby osoba nieletnia sama wyprowadzała psa
Dokładnie tak, Aiken Ka, to dorosła osoba, do której należy pies, jest za niego odpowiedzialna 🙂
Też szukałam informacji na ten temat.
Pomijając fakt, że od 14. roku życia można niby zostać pet sitterem, i to pod warunkiem odpowiedniej dojrzałości, ale no właśnie – kto to ocenia? Tego nie napisali... Zakładam, że ten, kto decyduje się powierzyć psa dziecku.
Czytałam też, że powinno się unikać dawania dzieciakom psa na spacer, jeśli waży on dwa lub trzy razy tyle co one (większość dzieci łatwiej utrzyma yorka niż na przykład doga z Bordeaux czy jakiegoś pełnego wigoru owczarka).
Logika i zdrowy rozsądek...
Co z tego wyciągnęłam: niekoniecznie jest to zabronione, by pozwolić dziecku wyprowadzić psa (bez doprecyzowania, czy to pies rodzinny, czy nie), ale w razie problemów odpowiedzialność spadnie na osobę, która tak zdecydowała, i to ona będzie musiała się z tego tłumaczyć, tak mi się wydaje.
Kiedy pisałam autorce postu w innym wątku, że powinna się doinformować, chodziło mi o to, że nie może po prostu twierdzić: „skoro nikt mi nigdy nic nie powiedział, to znaczy, że mi wolno”. Takie myślenie jest niebezpieczne dla niej samej, ale też dla osób, którym mogłaby zlecać jakieś zadania.
Jak się czegoś nie wie, to się sprawdza, ale to jeszcze nie znaczy, że odpowiedzi, które znajdziemy, zawsze będą jasne.
Cześć,
Czy możesz skopiować i wkleić tutaj te wiadomości, o których piszesz? (bo jeśli chodzi między innymi o moje posty, to możliwe, że po prostu źle zrozumiałaś to, co chciałam przekazać).
18 komentarzy na temat 18