Zbyt częste cieczki

Blingbling
Blingbling Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Chyba będę musiała wysterylizować moją suczkę.

Znowu ma cieczkę 😞

Pierwsza cieczka w wieku prawie 15 miesięcy (czyli połowa listopada).

Druga cieczka pod koniec stycznia.

Trzecia cieczka dzisiaj.

Wychodzi na to, że ma cykl co około dwa i pół miesiąca. Przy czym te dwie ostatnie cieczki są bardzo słabe.

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Chętnie poczytam wasze opinie.

Myślicie, że to się jeszcze unormuje?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

5 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zauważyłem teraz, w czasie wakacji, że moja sunia zostawia po sobie kilka kropel, które wyglądają jak przy cieczce. Zorientowałem się tylko dlatego, że teraz ze mną śpi, a zazwyczaj tego nie robi. To jednak dosłownie parę kropelek, więc nie mam nawet pewności, czy to z macicy... Może to gruczoły okołoodbytowe? W każdym razie nie wygląda to zbyt zachęcająco... To nie jest pora na cieczkę, bo miała ją dwa albo trzy miesiące temu. Przeszła już trzy, więc mogę powiedzieć, że cykle ma uregulowane.
    Przetłumaczony francuski
    Blingbling
    Zgłoś

Lili, miałaś już może suczkę w takiej sytuacji, że konsultowałaś to z kilkoma weterynarzami?

Dzwoniłam wczoraj do mojej pani weterynarz, żeby zapytać ją o zdanie. No i cóż, od razu mi powiedziała, że tak częste cieczki zdarzają się bardzo rzadko.

Muszę teraz bacznie obserwować stan suni i pilnować koloru oraz wyglądu wydzieliny.

Jeśli pod tym względem wszystko będzie w porządku, nie ma pośpiechu ze sterylizacją już teraz. Możliwe, że jej cykl jeszcze się unormuje, biorąc pod uwagę jej młody wiek i to, że te cieczki są u niej na razie prawie niewidoczne. Ma takie „mikro-cieczki”, że nawet nasz pies nie jest nimi za bardzo zainteresowany. Możemy ich bez problemu zostawiać razem.

Zobaczymy więc, jak to się dalej potoczy, ale jeśli do końca roku te odstępy nie staną się dłuższe, sterylizacja będzie konieczna.

Koniecznie podzielcie się swoimi doświadczeniami w tym temacie!

Przetłumaczony francuski
    Blingbling
    Zgłoś

Tak, tak, wysterylizuję ją, jeśli te cykle będą tak blisko siebie. Tu nawet nie ma o czym dyskutować.

Ale w zasadzie nie o tym jest mój post – najbardziej chciałabym się dowiedzieć, czy u kogoś z Was suczka miała tak, że cykl się potem sam uregulował.

Byłam u mojego weterynarza, kiedy dostała drugą cieczkę zaledwie dwa i pół miesiąca po pierwszej.

Sunia jest pod stałą opieką, więc o to bez obaw. Miała nawet robione USG, żeby wykluczyć ryzyko jakiegoś guza.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Każda suczka może mieć inny cykl – moja ma cieczkę co około 4,5 miesiąca zamiast co 6. Ale to prawda, że co 2,5 czy 3 miesiące to dosyć krótko, pogadaj o tym ze swoim weterynarzem!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Hejka!

Wydaje mi się to dziwne, że ona jeszcze nie dostała cieczki. To... nie jest normalne.

Ale może to przez tę pogodę (jest dość ciepło) i to ją jakoś rozregulowało. Radziłabym ci ją wysterylizować albo przynajmniej skonsultować się jeszcze raz z weterynarzem, a może nawet z dwoma, żeby poznać różne opinie...

Przetłumaczony francuski
  • 5 komentarzy na temat 5

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post