Zmiana danych właściciela w czipie

Zazou04
Zazou04 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

To dość delikatna sprawa.

Przejęłam moją sunię od byłej mojego chłopaka, która miała ją od szczeniaka. Potem oddała ją mojemu chłopakowi.

Kiedy pojawiłam się w jej życiu, sunia była zamknięta w szafie (około 1 m na 80 cm), w ciemnościach. Była samą skórą i kośćmi, bardzo nieufna. Potrzeby mogła załatwiać tylko na balkonie i widziałam, że bardzo źle się z tym czuła.

Bardzo zaangażowałam się w pomoc temu psu. Jeszcze zanim zaczęłam być z moim chłopakiem, zabierałam ją na spacery. Za pierwszym razem, gdy wyszłam z nią na dwór, w jej odchodach było mnóstwo robaków...

Miała 3 lata i nigdy nie była zaczipowana ani zaszczepiona. Była mojego chłopaka odeszła i zostawiła psa mojemu partnerowi. Kupowałam jej dobrą karmę, mnóstwo z nią wychodziłam, sunia odzyskała formę i zaufanie do ludzi, ale wciąż bardzo boi się mojego faceta.

Wymusiłam na moim partnerze wizytę u weterynarza na szczepienia, czipowanie i odrobaczanie, i sama za wszystko zapłaciłam. Ale zrobiłam ogromną głupotę – pozwoliłam, żeby w dokumentach wpisali jego dane...

A teraz właśnie się rozstajemy. Gdyby mnie nie było, on byłby w stanie zapomnieć o podaniu jej wody i jedzenia przez kilka dni z rzędu. Woli wyjścia z kumplami niż spacer z psem.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak mogłabym przerejestrować czipa na siebie? On doskonale wie, że ten pies jest dla mnie wszystkim i na pewno nie zawaha się, żeby robić mi pod górkę...

Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

21 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Rozumiem, ale ja nigdy nie zaniedbałam żadnego zwierzęcia, to zupełnie inna sytuacja. Jego była zostawiła mu ją w podły sposób, bo dotarło do niej, że pies to obowiązek. Gdyby kochał tę suczkę, nie zapominałby o karmieniu jej i nigdy nie pozwoliłby na takie traktowanie – nie zamyka się zwierzęcia po ciemku bez możliwości załatwienia potrzeb”.

Dzień dobry,

Jeśli chodzi o to zapominanie o podawaniu wody – może po prostu liczył w tej kwestii na Panią?

Co do akceptowania zachowania jego byłej, może próbował z nią rozmawiać? Albo myślał sobie: „jestem zbyt głupi, żeby cokolwiek z tego zrozumieć”, więc się nie wtrącał? (Tak, wiem, że to mocno naciągane, ale cóż, czasem tak bywa...).

W każdym razie, niech Pani spojrzy – została Pani z kimś, kto Pani zdaniem akceptował tak niegodziwe zachowanie wobec tego psiaka.

Ludzie są czasem niemożliwi...

Na Pani miejscu, gdybym tylko miała taką możliwość (np. gdybym miała klucze do jego mieszkania), po prostu poszłabym po tę sunię. I poczekała na to, co się wydarzy... Całkiem możliwe, że on się o nią nawet nie upomni. Wtedy, mając odpowiednie dowody (gdyby codziennie robiła Pani zdjęcia potwierdzające, że pies jest u Pani, oraz dowód na to, że on go nie szuka), po pewnym czasie pies mógłby zostać uznany za gotowego do adopcji? Warto by to sprawdzić.

W najgorszym wypadku szybko złoży skargę, ale wątpię, żeby za coś takiego trafiła Pani do więzienia. Zwłaszcza że zawsze może Pani powiedzieć: „to on prosił mnie o opiekę” (o ile w międzyczasie nie dostanie Pani SMS-a z żądaniem zwrotu).

A jeśli upomni się o nią szybko, nie idąc na policję (lub zanim to zrobi), proszę go zapytać, czy nie chciałby jej Pani sprzedać, tak jak sugerowano wcześniej. I proszę mu powiedzieć, że jeśli mu ją Pani odda, będzie on pod stałą obserwacją i nie pozwoli mu Pani na żadne zaniedbania. Może to da mu do myślenia...

Przetłumaczony francuski
    G
    Greylox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zazwyczaj to taki sztywny kartonik z ICAD. Powinieneś dostać go pocztą.
    Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    LOL Misanthrope Swoją drogą, to naprawdę ważne pytanie. Podejrzewam, że można zgłosić zawiadomienie o fałszerstwie albo coś w tym stylu? W przypadku Zazou, przy odrobinie szczęścia ten facet nie ma już psa, a skoro i tak mu nie zależy, miejmy nadzieję, że nie będzie drążyć tematu i psinka będzie wiodła szczęśliwe życie u boku właścicielki, która ją kocha.
    Przetłumaczony francuski
    Zazou04
    Zgłoś

Myślałam o tym, ale nie mogę znaleźć tego formularza do wypełnienia. Mam wszystkie papiery suni: książeczkę zdrowia, numer czipa...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zabiję go!
    Przetłumaczony francuski
    Zazou04
    Zgłoś
    Rozumiem, o co ci chodzi, ale ja nigdy nie zaniedbałam żadnego zwierzaka – to zupełnie inna sytuacja. Jego była zostawiła mu ją w tak podły sposób, bo dotarło do niej, że pies to jednak spory obowiązek. Gdyby kochał tę sunię, nie zapominałby o jej karmieniu i nigdy nie pozwoliłby na coś takiego. Nie zamyka się zwierzęcia w ciemnościach, bez możliwości załatwienia swoich potrzeb.
    Przetłumaczony francuski
    Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    @Misanthrope, wszystko fajnie, ale załóżmy, że stanie się na odwrót – co wtedy robimy? Załóżmy, że masz psa zapisanego na siebie, rozstajecie się, a twój eks wywija ci takie świństwo... kradnie ci psa i robi ten cały manewr, żeby przepisać go na swoje nazwisko, podpisując się pod wszystkim za ciebie. Co się robi w takim przypadku?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Najprościej jak się da! Skoro on ma tę suczkę kompletnie gdzieś, weź po prostu dokumenty z bazy danych (formularz zmiany danych), wypełnij część „zmiana właściciela i adresu”, podpisz się za niego, wyślij i po sprawie! Nową kartę dostaniesz już na swoje nazwisko.
    Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Niestety czip jest zarejestrowany na twojego chłopaka, więc to on jest oficjalnym właścicielem i tylko on może dopełnić formalności w ICAD (francuskim rejestrze zwierząt), żeby przepisać psa na ciebie.

Jeśli go po prostu zabierzesz, on może zgłosić sprawę na policję.

Dlatego spróbuj z nim mądrze ponegocjować – przypomnij mu o wszystkich obowiązkach i minusach posiadania psa itp. Możesz też zaproponować, że go od niego odkupisz. Musisz odzyskać oryginał dokumentu z ICAD; on musi wypełnić górną część i ją odesłać (albo zrób to za niego, żeby mieć pewność), ale koniecznie musi się pod tym podpisać. Wszystko jest opisane na tym papierze lub na ich stronie internetowej (będziesz potrzebować kopii dowodu osobistego, potwierdzenia adresu zamieszkania itp.).

Inna opcja to udowodnienie, że dochodzi do zaniedbań lub znęcania się – zbierz zdjęcia, wiadomości i inne dowody, a potem zgłoś się do jakiejś fundacji, zaznaczając, że jesteś gotowa przejąć opiekę nad psem.

Przetłumaczony francuski
    Jenijen
    Jenijen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W Szwajcarii nie da się zmienić danych na chipie bez zgody obecnego właściciela. Domyślam się, że we Francji jest tak samo... Spróbuj więc z nim o tym porozmawiać, może okaże się rozsądny i zgodzi się na zmianę danych na chipie.

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 21

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post