Czy miniaturowe golden retrievery w ogóle istnieją???
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Albo ewentualnie retriever z Nowej Szkocji ^^
Mini Golden Retriever to krzyżówka Goldena z Cocker Spanielem albo Goldena z Pudlem.
Dzięki temu powstaje mniejszy psiak, który z wyglądu przypomina klasycznego Golden Retrievera.
Są one również znane pod nazwą Comfort Retriever.
Od 10 lat mam golden retrievera. Wcale nie wyrósł na dużego psa, został taki średni i ma całą brązową sierść. Wszyscy weterynarze, u których byłem, powtarzają, że to czystej rasy pies – i ojciec, i matka to goldeny. Rodzice są duzi, a on został średniakiem, ale za to jest niesamowicie inteligentny. Jak chce wyjść, pokazuje mi smycz. Kiedy jest głodny, staje przed lodówką i ani drgnie. Jak pada deszcz, to za nic nie chce wyjść na zewnątrz – zakrywa sobie łapami oczy albo uszy, jakby nie chciał nic słyszeć ani widzieć. Co wieczór, kiedy chce iść do łóżka, ściąga koce z kanapy i targa je za sobą, a jak nie idę za nim wystarczająco szybko, to na mnie szczeka. Dla mnie ta rasa jest po prostu niesamowita. Nigdy go tego wszystkiego nie uczyłem, a mam go od samego urodzenia. Strasznie kocham mojego małego Bakou. christophe
Zgadzam się
Nie zauważyłem na tym pierwszym zdjęciu, że maluch ma białe plamki 🤷
Zgadzam się co do pierwszego zdjęcia, ale zupełnie nie zgadzam się z kolejnymi.
Hendrix jest rasowy i ma podobny pyszczek
(Zdjęcie, gdy miał około 6 miesięcy)

No właśnie, też tak mi się wydawało, u goldenów nie ma białego. Mam wrażenie, że on ma trochę głowę labradora... I że to jeszcze szczeniak
To mieszaniec. Widać to zwłaszcza na pierwszym zdjęciu: goldeny nie mają białych znaczeń na klatce piersiowej ani na palcach.
Na zdjęciach ten mniejszy wygląda co prawda na młodszego, ale i tak ma zbyt wąską głowę, żeby to był pies rasowy.