Depigmentacja nosa u Golden Retrievera
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Lol, w sumie to znowu mamy tu pole do antropomorfizacji (poniekąd): nam też czasem nos zmienia kolor, czasem od mrozu robi się całkiem czerwony. 🤭😉
(Przesłodki ten Tibidou! ^^)
Nosek "Tibidou" latem:

Nosek "Tibidou" zimą:

U nas to samo, u mojego ridgebacka zauważyliśmy lekkie odbarwienie lewej strony nosa, odkąd nastały mroźne dni.
Weterynarz zapisał antybiotyk na tydzień... na wypadek, gdyby to było owrzodzenie spowodowane jakimś grzybem.
Przez dobry tydzień odkażaliśmy to Betadine.
Zrobiło się to trochę mniej jasne... ale z drugiej strony jest teraz cieplej, więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć.
W każdym razie bardzo to przypomina „zimowy nos” (snow nose)...
Dzień dobry,
Faktycznie, takie odbarwienie może być związane z porą roku: nos może jaśnieć zimą i ponownie nabierać koloru latem.
Niemniej jednak, warto byłoby udać się do weterynarza na specjalistyczną konsultację dermatologiczną. W zależności od zdiagnozowanej przyczyny depigmentacji, lekarz weterynarii będzie mógł dobrać odpowiednie leczenie.
Pamiętaj również, że większość odbarwień nosa sprawia, że skóra staje się bardziej wrażliwa na słońce. Latem trzeba więc pamiętać o jej ochronie, aby uniknąć poparzeń słonecznych, stosując filtry ochronne – najlepiej w formie żelu, który szybciej się wchłania, co zapobiegnie jego zlizaniu przez pupila.
Pozdrawiam,
Manon
Ha ha, słońce na Gwadelupie musi być lepsze! Nos mojego Nono jest wciąż idealnie czarny!
Moja sunia ma dokładnie to samo. Pochodzi z wyspy Reunion i zauważyłam, że w listopadzie jej nosek zrobił się mniej czarny.
Zobaczymy, czy ściemnieje, gdy wróci słońce.
Cześć, moi znajomi mają goldena, który ma 9-10 lat. Kilka lat temu u ich psa pojawiło się dokładnie to samo, co u Twojego. Najpierw na nosie, potem łupież i ciemniejąca skóra na ciele. Do tego psiak zaczął po prostu brzydko pachnieć. Po wizycie u weterynarza usłyszeli diagnozę... ichtyoza u goldenów. To choroba genetyczna, której nie da się wyleczyć, ale pies żyje z nią całkiem komfortowo. Zmienili mu karmę i pies już nie śmierdzi.
Może to być tak zwany zimowy nos – takie odbarwienie pojawia się często właśnie zimą, stąd ta nazwa.
Jeśli nie widzisz żadnej infekcji, swędzenia ani ropienia, poczekaj spokojnie kilka miesięcy. Jeżeli jednak, gdy zrobi się cieplej, nos nadal będzie odbarwiony, wizyta u weterynarza może okazać się konieczna.
10 komentarzy na temat 10