Depigmentacja nosa u Golden Retrievera

H
Heisenberg33 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, zauważyłam, że w ciągu ostatnich kilku miesięcy nos mojej suczki Nai, 14-miesięcznego Golden Retrievera, zmienił kolor z typowej czerni na różowy na sporej powierzchni. Wzorzec rasy wyraźnie mówi, że nos powinien być czarny. Z czego może wynikać taka depigmentacja?

Depigmentacja nosa u Golden Retrievera

Sunia wydaje się być w świetnej formie, a samo miejsce nie wygląda na zainfekowane. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Czy powinnam się tym martwić, czy może jest to dość częste u tej rasy? Z góry dziękuję za pomoc.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

10 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Zimą nos mojej goldenki zmienia się z prawie czarnego na czekoladowy brąz. Z kolei mój owczarek australijski ma plamki między jasnym brązem a różem, a w zimie jego nosek robi się jeszcze jaśniejszy, niemal całkiem różowy. Nasz weterynarz powiedział, że to zupełnie normalne 🙂
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Lol, w sumie to znowu mamy tu pole do antropomorfizacji (poniekąd): nam też czasem nos zmienia kolor, czasem od mrozu robi się całkiem czerwony. 🤭😉

(Przesłodki ten Tibidou! ^^)

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nosek "Tibidou" latem:

Nosek "Tibidou" zimą:

Przetłumaczony francuski
    Emma1975
    Emma1975 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U nas to samo, u mojego ridgebacka zauważyliśmy lekkie odbarwienie lewej strony nosa, odkąd nastały mroźne dni.

Weterynarz zapisał antybiotyk na tydzień... na wypadek, gdyby to było owrzodzenie spowodowane jakimś grzybem.

Przez dobry tydzień odkażaliśmy to Betadine.

Zrobiło się to trochę mniej jasne... ale z drugiej strony jest teraz cieplej, więc trudno mi jednoznacznie powiedzieć.

W każdym razie bardzo to przypomina „zimowy nos” (snow nose)...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tibidou to jeden z tych słodziaków, które zimą mają różowy nosek, a latem czarny. Ma w sobie coś z Yorka!
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Faktycznie, takie odbarwienie może być związane z porą roku: nos może jaśnieć zimą i ponownie nabierać koloru latem.

Niemniej jednak, warto byłoby udać się do weterynarza na specjalistyczną konsultację dermatologiczną. W zależności od zdiagnozowanej przyczyny depigmentacji, lekarz weterynarii będzie mógł dobrać odpowiednie leczenie.

Pamiętaj również, że większość odbarwień nosa sprawia, że skóra staje się bardziej wrażliwa na słońce. Latem trzeba więc pamiętać o jej ochronie, aby uniknąć poparzeń słonecznych, stosując filtry ochronne – najlepiej w formie żelu, który szybciej się wchłania, co zapobiegnie jego zlizaniu przez pupila.

Pozdrawiam,

Manon

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To może być tak zwany „śnieżny nos” – taka depigmentacja często pojawia się zimą, stąd też jej nazwa. Jeśli nie zauważysz żadnych infekcji, swędzenia, ropienia itp., poczekaj kilka miesięcy. Jeśli w sezonie letnim to odbarwienie nadal będzie widoczne, wizyta u weterynarza może okazać się konieczna.
    Moja sunia ma taką samą cechę. Pochodzi z wyspy Reunion i zauważyłam, że w listopadzie jej nosek zrobił się mniej czarny. Zobaczymy, czy ściemnieje, gdy wróci słońce.

Ha ha, słońce na Gwadelupie musi być lepsze! Nos mojego Nono jest wciąż idealnie czarny!

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To może być tak zwany „śnieżny nos” – taka depigmentacja często pojawia się zimą, stąd właśnie ta nazwa. Jeśli nie ma żadnych infekcji, swędzenia, wycieków itp., poczekaj spokojnie kilka miesięcy. Jeśli w cieplejsze, słoneczne dni to odbarwienie nadal będzie widoczne, wizyta u weterynarza może okazać się konieczna.

Moja sunia ma dokładnie to samo. Pochodzi z wyspy Reunion i zauważyłam, że w listopadzie jej nosek zrobił się mniej czarny.

Zobaczymy, czy ściemnieje, gdy wróci słońce.

Przetłumaczony francuski
    D
    Domiaramis Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, moi znajomi mają goldena, który ma 9-10 lat. Kilka lat temu u ich psa pojawiło się dokładnie to samo, co u Twojego. Najpierw na nosie, potem łupież i ciemniejąca skóra na ciele. Do tego psiak zaczął po prostu brzydko pachnieć. Po wizycie u weterynarza usłyszeli diagnozę... ichtyoza u goldenów. To choroba genetyczna, której nie da się wyleczyć, ale pies żyje z nią całkiem komfortowo. Zmienili mu karmę i pies już nie śmierdzi.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może to być tak zwany zimowy nos – takie odbarwienie pojawia się często właśnie zimą, stąd ta nazwa.

Jeśli nie widzisz żadnej infekcji, swędzenia ani ropienia, poczekaj spokojnie kilka miesięcy. Jeżeli jednak, gdy zrobi się cieplej, nos nadal będzie odbarwiony, wizyta u weterynarza może okazać się konieczna.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 10

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post