Jaką wysokość ogrodzenia polecacie?

J
Jen98 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

W najbliższym czasie planujemy adopcję golden retrievera, ale zanim to nastąpi, musimy wymienić ogrodzenie w naszym ogrodzie.

Jaką wysokość byście nam doradzili?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Balista
    Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wszystko zależy od Twojego psa, od tego, co go motywuje... no i od jego pomyślunku.

Moja labradorka nigdy nie przeskakuje przez płot, który ma tylko 1,20 m, mimo że widziałam ją tysiące razy, jak skacze o wiele wyżej i to praktycznie bez rozbiegu (na przykład, żeby kłapnąć muchę albo złapać frisbee w locie)... trochę jak te konie, mistrzowie skoków przez przeszkody, którym nawet nie przejdzie przez myśl, żeby przeskoczyć własne ogrodzenie 😅

Za to próbowała już przejść, kopiąc POD płotem.

Więc te 80 cm Twój labrador pokona z palcem w nosie, jeśli tylko będzie miał na to ochotę. Z obrożą elektryczną – nie. Zresztą w takim przypadku płot w ogóle nie jest potrzebny, wystarczy po prostu zakopać przewód w ziemi.

Przetłumaczony francuski
    P
    Pectl Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    I do tego jeszcze założę obrożę elektryczną.
    Przetłumaczony francuski
    P
    Pectl Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, czy moje ogrodzenie o wysokości 80 cm wystarczy dla labradora?

Przetłumaczony francuski
    Latribue
    Latribue Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć, 1,50 m będzie w porządku, jeśli Twój pies nie ma tendencji do ucieczek. 2,00 m wybierz, jeśli uważasz, że istnieje ryzyko ucieczki lub jeśli Twój teren ma dość spory spadek.

Przetłumaczony francuski
    J
    Jen98 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi!

Mur o wysokości 1,50 m plus drewniana deska (zapomniałem, jak to się nazywa🤣🤣).

Co o tym sądzicie?

Przetłumaczony francuski
    V
    Vivien45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Też muszę zrobić ogrodzenie... zdecydowałem się na panele o wysokości 1,53 m...

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

U nas mamy 1,80 m – goldeny to nie są jacyś wielcy mistrzowie skoków, więc u Was 1,50 m na pewno w zupełności wystarczy.

Warto też sprawdzić, jakie wymogi stawia w tej kwestii Wasz urząd gminy.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Przyjmuje się taką podstawową zasadę, że ogrodzenie powinno być tak wysokie, jak pies stojący na tylnych łapach – czyli mniej więcej do wysokości waszych ramion. Oczywiście w przypadku jamnika nie postawicie płotu na 40 cm, tylko dacie standardowe 1,20 m, ale przy dużym psie trzeba już oczywiście zaplanować coś wyższego. Dla moich beauceronów mam 1,50 m. Najlepiej wybrać panele ogrodzeniowe albo po prostu postawić mur.
    Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post