Jaki rozmiar metalowej klatki dla golden retrievera?
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry Sm21,
trafiłam na Pani/Pana post i jako że za tydzień odbieramy naszą małą Goldenkę, zastanawiam się nad dokładnie tymi samymi kwestiami dotyczącymi jej dobrostanu: żeby czuła się u nas dobrze i nie była zagubiona ani spanikowana.
Czy mogłaby Pani / mógłby Pan podzielić się swoimi doświadczeniami?
Z góry bardzo dziękuję!
Posłucham waszych rad i jednak jej nie kupię. Będę go uczyć zostawania samemu krok po kroku, żeby móc mu w pełni zaufać. :)
Kupię mu za to jakieś ładne i bardzo wygodne legowisko, w którym będzie się dobrze czuł. A co do konga, to będę mieć niezłą frajdę z przygotowywania mu tych wszystkich przepisów do środka. :p
Myślę, że najlepiej nie decydować się od razu na klatkę (co dla mnie jest dość radykalnym rozwiązaniem) i najpierw przejść przez normalne etapy wychowania :)
Jeśli Twój pies zachowuje czystość i jest spokojny w domu, po co go zamykać, skoro mógłby grzecznie leżeć w swoim legowisku i swobodnie chodzić po dozwolonych pokojach? :)
Uważam po prostu, że klatka może być jakąś opcją, o ile jest używana z właściwych powodów, z poszanowaniem potrzeb psa i w odpowiedni sposób.
Co do zabawek, moja używa tylko KONG-ów (i starego kawałka szalika, który podwędziła z mojej szafy zaraz po tym, jak się u mnie pojawiła i który kocha nad życie ^^)
W nocy twój pies przecież śpi, tak samo jak ty 😉
A jeśli twoje nieobecności są krótkie, to przy odpowiednim treningu piesek świetnie sobie z tym poradzi i będzie na ciebie grzecznie czekać w domu.
Dzięki za Wasze odpowiedzi! :) Oczywiście nie planowałam trzymać go w niej przez cały dzień. Myślałam o używaniu jej tylko w nocy i podczas krótkich nieobecności.
Be Cool, moje pytanie opiera się na radach, jakie dostałam, ale moja decyzja nie jest jeszcze ostateczna. To będzie mój pierwszy pies, więc każda wskazówka jest dla mnie bardzo ważna. Myślicie, że da się obejść bez klatki? Zamierzam porządnie nauczyć szczeniaka zostawania samemu. Kupiłam już konga i niedługo będę zamawiać różne inne zabawki.
Cześć,
Klatka mojej staffki ma wymiary 110 x 75 x 70 i jest dla niej idealna, ale Twój pies będzie większych gabarytów. Dla szczeniaka będzie w sam raz, ale jeśli chcesz, żeby korzystał z niej też jako dorosły pies, to moim zdaniem może być ciut za mała :)
Wszystko zależy od tego, czy zamierzasz go w niej zamykać podczas Twojej nieobecności. Dla dorosłego psa będzie nieco ciasna, jeśli miałby w niej siedzieć po kilka godzin.
W skrócie: dla szczeniaka OK, dla dorosłego według mnie też w porządku, o ile nie spędza w niej całego dnia ^^
Jeśli chodzi o zalety klatki, to u mnie było ich mnóstwo. Moja sunia niszczyła wszystko, kiedy wychodziłam, była bardzo zestresowana, a klatka pozwoliła jej się wyciszyć. Bardzo lubi ten swój kącik, który zostawiam otwarty, kiedy jestem w domu.
Klatka to świetne rozwiązanie, jeśli jest dobrze używana: otwarta służy jako miejsce do odpoczynku i spania, a zamknięta przydaje się, gdy nie chcesz, żeby pies miał dostęp do pokoi (i Twoich mebli) podczas Twojej nieobecności. ALE tylko z umiarem i przy założeniu, że pies ma zapewnione liczne i długie spacery, żeby mógł się wybiegać i miał odpowiednią dawkę ruchu.
8 komentarzy na temat 8