Mój pies poluje na ptaki

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój pies (golden retriever) bez przerwy łapie pisklęta i zabija je dla zabawy. Mnie to oczywiście w ogóle nie bawi i nie mam pojęcia, co robić, żeby go przed tym powstrzymać. Szukałam gniazd tych ptaków, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć. Jeśli macie jakieś sprawdzone sposoby lub rady, będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Dobry wieczór, Spędzam sporą część wiosny na ratowaniu piskląt, które wypadają z gniazd w moim ogrodzie i u moich najbliższych sąsiadów. Adoptowałam Mię, gdy miała 5 miesięcy i od razu nauczyłam ją, że „ptaki to kumple”. Jeśli szkoli się psy od bardzo małego, mogą się nauczyć, żeby nie polować. Przykład: młody kos przywalił dzióbkiem prosto w jedną z moich szyb tarasowych. Zanim dobiegłam i otworzyłam drzwi, Mia już była przy ptaszku i energicznie lizała go po głowie, co pewnie do reszty zestresowało biedactwo! Z Mią nie ma żadnych problemów – nie tknie nawet rannego zwierzaka, który leży jej pod nosem przez godzinę. Potem adoptowałam Naïs... ta sama szkoła, robiłam wszystko tak samo... ale to w ogóle nie zadziałało! Goni każde zwierzę z sierścią, piórami czy kolcami, które stanie jej na drodze. Nieważne, czy to w ogrodzie, czy na spacerze. Doszłam do wniosku, że zależnie od natury psa i tego, na ile silny pozostał u niego instynkt pierwotny, wychowanie nie zawsze jest najważniejsze. Niemniej jednak udaje mi się coraz lepiej opanować Naïs, która ma teraz rok – i choć nie potrafi powstrzymać się od „szarży”, to w mojej obecności, gdy powiem „nie”, natychmiast odpuszcza. Moja rada byłaby więc taka, żeby stosować pozytywne wzmacnianie i nagradzać rezygnację z ataku. Tyle że do tego trzeba być świadkiem samej akcji, móc zareagować w ułamku sekundy, a pies musi być bardzo podatny na komendy... no i jego instynkt musi dać się opanować. Krótko mówiąc, cudów nie ma, ale zachęcam was, żebyście spróbowali...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dokładnie!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Może poroże jelenia?

Moim zdaniem poroże jelenia też go nie zainteresuje

Ptaki się ruszają, to dla niego o wiele ciekawsze

To instynkt łowiecki!!!!

Buziaki

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Może poroże jelenia?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ptak pozostaje niestety dla Twojego psa „zabawką”. Musisz znaleźć coś, co lubi bardziej, żeby odwrócić jego uwagę! A jeśli Ci się to nie uda, nie karć go, bo to po prostu instynkt – tak samo jak u kotów, które nawet dobrze karmione uwielbiają polować na myszy, ryjówki, nornice itd....

No właśnie ma kość szpikową, od której wcześniej nie mógł się oderwać, ale to było zanim zaczął zabijać ptaki. Problem w tym, że teraz nic go nie interesuje bardziej niż te pisklaki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W jakich okolicznościach je znajduje? Podczas spacerów?

Znajduje je w ogrodzie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ptak niestety wciąż jest dla Twojego psa tylko „zabawką”. Musisz znaleźć coś, co polubi jeszcze bardziej, żeby odciągnąć jego uwagę! A jeśli Ci się nie uda, nie krzycz na niego – to po prostu instynkt. To zupełnie tak jak z kotami, które nawet jeśli są dobrze karmione, uwielbiają polować na myszy, ryjówki czy nornice itd....

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, to dość delikatna sprawa, bo to w końcu instynktowne zachowanie, pies to pies...

Nie ma co go karcić, bo nie robi tego ze „złośliwości”...

Możesz go nauczyć puszczania na komendę, stosując nagrody i pochwały tak, jakby to była nowa sztuczka, albo odciągnąć jego uwagę zabawką do „polowania” itp.

Psy często mają zabawki, które wydają dźwięki przy gryzieniu...

Dla niego to w zasadzie to samo...

Nawet jeśli pisklak ma na ten temat inne zdanie ;)

W każdym razie nie sądzę, żeby karanie go miało sens – pies po prostu by tego nie zrozumiał.

Przetłumaczony francuski
    Quiz
    Quiz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W jakich okolicznościach je znajduje? Podczas swoich spacerów?

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post