Mój pies się nie broni

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć 👋!

Mam mały problem z Maxem, już Wam tłumaczę:

Max został zaatakowany przez psa na plaży i zamiast się bronić, po prostu ucieka! Strasznie mnie to irytuje, bo chciałabym nauczyć mojego psa, jak ma się bronić!!!!!! Co z tym zrobić??? Ostatnio byłam ze znajomą i jej psem (wabi się Fox). W pewnym momencie spotkaliśmy innego psa z właścicielem, który chciał, żeby zwierzaki się „zapoznały” i tamten pies zaczął warczeć na Maxa, a Max (który był bez smyczy) zwiał! Ale potem wrócił. Z kolei kiedy tamten pies zawarczał na Foxa, Fox się postawił i też na niego nawarczał w odpowiedzi.

Chciałabym, żeby mój pies też pokazał, że potrafi „dominować”.

Dlaczego on nie reaguje, kiedy inny pies na niego warczy albo go atakuje?

Dzięki 😊

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

45 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    No i teraz już wiem, że warto mieć przy sobie jakąś ścierkę albo szmatkę na spacerze!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć wszystkim! Minęło już sporo czasu od tego posta, ale mam dla Was kilka wieści!

Mój pies zaczął się bronić (tylko wtedy, gdy czuje się zagrożony albo gdy inny pies go atakuje i mój nie może po prostu dać sobie wejść na głowę).

Dzisiaj rano byliśmy na spacerze i nagle jakiś pies podbiegł i złapał mojego za szyję! Myślałam, że mój zacznie piszczeć i się podda, ale nic z tych rzeczy! I tamten pies w końcu odpuścił! Nie wiem, czy powinnam to traktować jako coś dobrego, czy raczej skarcić mojego psa, jak myślicie?

Oczywiście nie stałam bezczynnie. Najpierw próbowałam złapać mojego psiaka za obrożę, żeby go stamtąd wyciągnąć, ale wyrywał się na wszystkie strony 🙄 Wzięłam jakąś starą ścierkę i zaczęłam nią wywijać, co chyba pomogło przegonić tamtego psa.

Jestem dumna z mojego psa! 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wczoraj byłem w urzędzie miasta w zupełnie innej sprawie i przy okazji dopytałem o kwestię psów puszczonych luzem i tych agresywnych. Urzędniczka potwierdziła mi, że w mieście każdy pies musi być obowiązkowo trzymany na smyczy, a jeśli tak nie jest, to wina zawsze leży po stronie właściciela. I żeby nie było – nie odganiam każdego psa, który do nas podchodzi, a tylko te, które chcą nas zaatakować i w dodatku nie są prowadzone na smyczy.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Błahy komentarz lol @Hibou'Rriquet chwalenie się spacerowaniem z łańcuchem i kopaniem każdego psa, który tylko podbiegnie, wcale nie jest błahe – to po prostu głupie! I do tego niebezpieczne! Ale wasza sprawa, jeśli chcecie się tak narażać. Osobiście znałam wiele psów, w tym mojego doga argentyńskiego, u których taki cios wywołałby tylko agresję. Reakcja użytkownika Mydogs była o wiele lepsza i równie skuteczna!
    Po pierwsze, to wredne psisko podbiegło, żeby zaatakować mojego, a nie żeby się zaprzyjaźnić, więc tak – chronię swojego psa i jeśli będę musiała użyć łańcucha, to to zrobię. To nie pierwsze dwa psy, które mnie wkurzają. W pewnym momencie ma się po prostu dość głupich psów. Pies bez smyczy to pies puszczony samopas – gdyby właściciele trzymali te kundle na smyczy, nic by się nie stało. Więc to niby ja jestem problemem, skoro inni nie przestrzegają prawa?

Pies puszczony samopas to taki, który znajduje się ponad 100 metrów od właściciela i poza zasięgiem jego głosu. Pies biegający luzem blisko właściciela nie jest więc traktowany jako puszczony samopas.

Ale przyznaję wam rację – mając psa, który potencjalnie może zaatakować inne psy, nie powinno się go puszczać luzem i zostawiać bez kontroli czy ponownego zapięcia przy mijaniu innych.

Z drugiej strony, niektóre zwierzęta mogą bardzo źle zareagować na agresję, więc uważajcie na siebie

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Słaby komentarz lol @Hibou'Rriquet chwalenie się tym, że spaceruje się z łańcuchem i kopie każdego psa, który podbiegnie, to nie jest błahostka, to głupota! I do tego niebezpieczna! Ale wasza sprawa, jeśli chcecie się narażać. Osobiście znałem wiele psów, w tym mojego doga argentyńskiego, których taki cios tylko by „odpalił”. Postawa Mydogs była o wiele lepsza i tak samo skuteczna!

Po pierwsze, ten wredny kundel przyleciał, żeby dojechać mojego, a nie żeby się zaprzyjaźnić, więc tak – chronię swojego psa i jeśli będę musiał użyć łańcucha, to to zrobię. To nie są pierwsze dwa psy, które działają mi na nerwy. W pewnym momencie człowiek ma już po prostu dość durnych psów.

A pies bez smyczy to pies biegający samopas – gdyby właściciele trzymali kundla na smyczy, nic by się nie stało. Więc to naprawdę ja jestem problemem, skoro inni nie przestrzegają prawa?

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Mydogs nie wiem, czy obroża z kolcami może sprowokować bójkę, to jednak nie to samo, co bezpośrednie uderzenie.

Ale nawet bez kolców, porządna, szeroka skórzana obroża może chronić szyję psa. Jeśli to uspokaja właściciela, to czemu nie.

Wydaje mi się to raczej zbędne, no chyba że u bardzo małego psa, ale wtedy wyglądałoby to jak kołnierz ortopedyczny 😂

Bo naprawdę zdeterminowany pies i tak złapie obok obroży. To mogłoby być nawet gorsze, bo zamiast chwycić za dość luźną skórę na szyi, mógłby dorwać się prosto do karku.

Według mnie najlepiej zrobić tak, jak zrobiliście. Nakrzyczeć na tamtego psa, żeby go odgonić.

Na szczęście psy, które pędzą z zamiarem zagryzienia, zdarzają się raczej rzadko.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Bzdurny komentarz lol @Hibou'Rriquet chwalenie się tym, że chodzi się z łańcuchem i kopie każdego psa, który podbiegnie, wcale nie jest błahe – to po prostu głupie! I do tego niebezpieczne! Ale cóż, wasza sprawa, jeśli chcecie się narażać. Osobiście znałam wiele psów, w tym mojego doga argentyńskiego, u których taki cios wywołałby tylko agresję. Postawa Mydogs była o wiele lepsza i równie skuteczna!

Właśnie sprawdziłam, jak wygląda ta obroża z kolcami i też myślę, że pies, który spróbuje ją ugryźć, nieźle oberwie po zębach!! To może tylko wywołać bójkę (moim zdaniem)

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mało istotny komentarz, lol

@Hibou'Rriquet, chwalenie się spacerowaniem z łańcuchem i kopaniem każdego psa, który do Ciebie podbiegnie, wcale nie jest mało istotne – to po prostu głupie!

I wręcz niebezpieczne! Ale cóż, wasza sprawa, jeśli chcecie się tak narażać. Osobiście znałem wiele psów, w tym mojego doga argentyńskiego, u których taki cios tylko wywołałby atak.

Postawa Mydogs była o wiele lepsza i tak samo skuteczna!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć Mydogs, mojego zaatakowała taka jedna stara ****, która stała przed garażem na środku ulicy w ten weekend. Przywaliłam jej smyczą, żeby się odwaliła i w końcu puściła. Mój się bronił, ale nie dorwał tej wrednej suki, a szkoda, bo zasłużyła sobie na to, sorki że tak mówię. A właścicielka ani słowa „przepraszam”, tylko jeszcze głupio się do mnie uśmiechała... Od tamtej pory zakładam mu obrożę z ćwiekami – zaznaczam, że z ćwiekami, a nie kolczatkę – żeby jak jakiś durny pies będzie chciał go łapać za szyję, to sobie wybił zęby. A dzisiaj po południu kolejna akcja, znowu jakaś stara ****, poleciała z furią na mojego. Facet woła tego swojego kundla, a ten ma kompletnie gdzieś co właściciel do niego mówi. Wzięłam mój metalowy łańcuch i oberwała, zapiszczała i zwiała do pana, który za nią ganiał lol. Przy tym ataku mój pies nie musiał się nawet bronić, bo szybko to ogarnęłam. Wcześniej musiałam użerać się tylko z idiotami, a teraz doszły jeszcze ich psy, mam już serdecznie dość mojego miasta. Dzięki Bogu za mój łańcuch, nikt już nie ruszy mojego psa bez dostania ogniwem.
    ech...

Mało znaczący komentarz

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To wygląda tak:

https://www.amazon.fr/Berry-Collier-dentra%C3%AEnement-antimorsures-rottweiler/dp/B01MQHIRPD/ref=sr_1_88?__mk_fr_FR=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=2PXOQ4UY9PV45&dchild=1&keywords=collier+%C3%A0+clou+pour+petit+chien&qid=1631048718&sprefix=collier+%C3%A0+clou%2Caps%2C219&sr=8-88

Mój nie ma ich aż tylu, ale przynajmniej nie da się go złapać za szyję. Być może znajdziesz takie w sklepie zoologicznym, ja swój zamawiałem na Amazonie.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 45

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post