Mój pies szczeka na ptaki
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Cześć wszystkim, wiem, że to forum istnieje już od dawna, ale bardzo chciałam się z Wami podzielić tym, co naprawdę zadziałało u mojego psa. Przez 2 miesiące mój pies szczekał non stop o byle co, czy to na przechodzącego kota, czy po prostu na sąsiadów. Stało się to nie do zniesienia, miałam już serdecznie dosyć. Szukałam rozwiązania w internecie i wtedy przyjaciółka poleciła mi e-booka, który dla niej okazał się prawdziwą deską ratunku. Na początku nie byłam zbyt chętna, bo książka była płatna (około 130 zł), ale w końcu jedna sesja z behawiorystą czy trenerem kosztuje od 150 do 170 zł, więc to mnie przekonało do zakupu. I wcale nie żałuję! Mimo że kupiłam ją rok temu, udało mi się ją odnaleźć, więc zostawiam Wam link poniżej.
Powodzenia!
http://go.6573746865723137z2ec626f6e636869656e.5.1tpe.net
Mam ten sam problem z moją 10-miesięczną sunią. Ale nie trwa to dłużej niż 5 minut. Przyznam, że ciągle mówimy jej, żeby była cicho, dzięki za wasze konstruktywne uwagi.
Masz całkowitą rację, Fanny. Zrobimy z tego nasz główny artykuł o rozumieniu szczekania! 😌😌
Dodałabym, że karcące spojrzenie na psa, gdy ten nadmiernie szczeka podczas tej wymiany sygnałów między psem a uważnym opiekunem, często wystarcza, by go uciszyć. Aby to zadziałało, trzeba być uważnym i nastawionym na komunikację oraz zrozumienie zachowania, które wywołało szczekanie.
To dla psa proces nauki. Uczymy go, że powtarzanie szczekania nie jest pożądane, gdy przyczyna została już zidentyfikowana.
Szczerze mówiąc, wszystko zależy od wyrozumiałości Twoich sąsiadów. Ale jeśli chodzi o psa, nie pozwalaj mu przyzwyczaić się do szczekania bez powodu – staraj się wypracować szczekanie „użyteczne” i współpracę z Tobą.
Odganianie ptaków w radosnej, wspólnej zabawie z psem to super sprawa ^^
Będzie wtedy szczekał tylko tyle, ile trzeba i żeby wyrazić swoją radość. W ten sposób nauczysz go ostrzegania przed ewentualnymi latającymi intruzami, a jednocześnie wzmocnisz jego czujność i instynkt stróża przy minimalnym hałasie.
Musisz więc sobie odpowiedzieć na pytanie: jaki jest Twój cel?
Wygląda na to, że zaczyna pokazywać charakterek. Szczeka na ptaki tak samo, jak szczekałaby na inne osoby – jest na swoim terenie i po prostu sygnalizuje swoją obecność. Następnym razem spróbuj odwrócić jej uwagę: w momencie, gdy poczujesz, że zaraz zacznie szczekać, rzuć jej na ziemię jakieś smaczki albo ulubioną zabawkę, żeby pomyślała o czymś innym. Powtarzaj to za każdym razem. Trzeba być bardzo cierpliwym i poświęcić jej sporo czasu, bo tego nie da się wypracować w dwa popołudnia.
Pozdrawiam serdecznie.
To typowa nastolatka! Zaczyna pokazywać swój charakterek wobec świata zewnętrznego, a tym bardziej u siebie w domu – i to jest DOBRA wiadomość.
Symuluje po prostu zachowania łowieckie albo stróżujące.
Przede wszystkim pogadaj z sąsiadami, jeśli faktycznie im to przeszkadza, bo przecież to zupełnie naturalne!
Właśnie tego nie rozumiem – to dla niej przecież żadna nowość. Mamy ją już od trzech miesięcy, a ten problem zaczął się dopiero jakieś 2-3 tygodnie temu. Mam nadzieję, że w końcu jej się to znudzi...
Chodzę z nią na spacery do lasu i tam nigdy nie szczeka. Dzieje się to tylko w moim ogrodzie, bo u sąsiadów jest drzewo, na którym siadają ptaki.
Cześć!
Może to dla niej po prostu nowość? Może czuje lekki strach, a może wręcz przeciwnie – uważa, że to świetna zabawa.
Jak to z nowościami bywa, pewnie z czasem jej przejdzie i po prostu się tym znudzi.
A jak nie, to zabierz ją do lasu albo gdzieś na bezdroża, tam będzie mogła ganiać za ptakami do woli i obszczekiwać je wniebogłosy.
Cześć!
1. Możesz mówić jej NIE (stanowczym tonem).
2. Spróbuj się z nią pobawić, zająć ją czymś...
9 komentarzy na temat 9