Mój szczeniak na mnie szczeka, kiedy go karcę – co robić?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Mój młody psiak ma 2,5 miesiąca (mieszaniec goldena, boksera i border collie) i szczeka na mnie, kiedy go karcę albo daję mu karę, każąc mu iść na miejsce. Próbuje mnie gryźć i już mu się to udało, próbuje na mnie skakać i zaczyna warczeć, kiedy stanowczym tonem każę mu się uciszyć. \/p>

Próbowałam metody, którą doradził mi weterynarz, a mianowicie: złapanie go za kark między uszami (tak jak robi to matka), wywrócenie go brzuchem do góry, pochylenie się nad nim i powiedzenie stanowczego „nie”, a potem czekanie, aż się uspokoi, żeby go puścić. Ale jak tylko go puszczam, on zaczyna od nowa... \/p>

Nie jestem zdesperowana, ale zupełnie go nie rozumiem. To mój pierwszy pies, więc szukam porad u innych osób.\/p>

Wiedząc, że wyrośnie na dużego psa, chcę, żeby ten problem został rozwiązany teraz, póki jest młody. \/p>

Z góry dziękuję :)\/p>

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bestybest, jeśli traktujesz jak przestępcę szczeniaka w tym wieku, który nie ma pojęcia, o co Ci chodzi, to już na starcie niszczysz szansę na zbudowanie zaufania do człowieka, który wydaje mu się tak dziwny i niesprawiedliwy.

Szczeniak w tym wieku myśli tylko o zabawie, a dźwięki, które wydajesz, bierze po prostu za Twój sposób na wspólną zabawę.

Wciąż nie wiemy, na czym polegają te „psoty”, o których wspomina Manon3, ani dlaczego ona go karci; wiemy tylko tyle, że zachowanie Manon jest kompletnie niedostosowane do wieku jej psa.

Przy starszym psie zazwyczaj wystarczy się wyprostować i powiedzieć „Nie” bardzo stanowczym tonem, pod warunkiem, że pies rozumie, do czego to „Nie” się odnosi.

„Nie”, którego pies nie rozumie, to tylko strata czasu.

Metody „symbolicznego uśmiercania” mają uzasadnienie wyłącznie w przypadku niebezpiecznych zachowań u starszych psów (na przykład wyraźnej agresji wobec innego zwierzęcia lub człowieka).

Przetłumaczony francuski
    B
    Bobox Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Widzę boksera, więc musiałam zajrzeć :-) Jeśli chodzi o to warczenie podczas zabawy, to w ogóle się nie martw. Mój potwór, który w lutym skończy 2 lata, warczy tak, że strach się bać, a to zupełnie normalne. On nie warczy na ciebie, tylko na zabawkę, która jest dla niego zdobyczą. Natomiast co do tego, że na ciebie szczeka – myślę, że to kwestia twojej postawy. Nie sądzę, żeby 2,5-miesięczny maluch mógł być agresywny, chyba że był wcześniej dotkliwie bity, ale nawet wtedy raczej okazywałby uległość niż agresję. Kiedy go karcisz, pilnuj, żeby stać prosto. Jeśli się nad nim pochylasz, to dla psa jest to zaproszenie do zabawy. Spróbuj też może mówić do niego nieco bardziej stanowczym, surowszym głosem. Tak jak piszesz, to będzie duży pies, więc mogę ci tylko doradzić wizytę w psiej szkole. Rady, które tutaj dostajesz, są całkiem sensowne, poza tym łapaniem za kark i wywracaniem psa na plecy. Poza tym to twój pierwszy psiak, a ja zawsze powtarzam, że najpierw trzeba wyszkolić właściciela, żeby wiedział, jak dobrze wychować psa :-)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    No to jeszcze mały szczeniak, ale z czasem takie zachowanie może przerodzić się w poczucie wyższości. Taki mały trik, żeby przywołać psa do porządku, jeśli nie przestanie: złap go za kark i przyciśnij jego szyję (oraz głowę) do ziemi, aż zacznie popiskiwać (wydawać te ciche dźwięki). Pies poczuje się wtedy zdominowany przez alfę, czyli przez – ciebie – (psy nie mają rodziny, tylko stado, a szefem jest alfa). Moja sunia miała tak samo, dwa-trzy razy tak zrobiłam w ciągu tygodnia i od razu zapomniała o takim zachowaniu! 🙅
    Przetłumaczony francuski
    Denisemolik
    Denisemolik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jedna z internautek poleciła super stronę, której wcześniej nie znałam. Zajrzyjcie tam koniecznie, to zenmonchien.com – naprawdę warto zobaczyć!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Proszę jak najszybciej poszukać behawiorysty, który Państwu pomoże, bo jeśli w wieku 2 miesięcy nie dają sobie Państwo z nim rady, to nie będzie lepiej, gdy nadejdzie okres dojrzewania – a to stanie się już niedługo.

Pozdrawiam.

Przetłumaczony francuski
    Denisemolik
    Zgłoś
    Nie napisałam przecież, żeby nim trząść jak nie wiadomo co, tylko tak odrobinkę, dosłownie ledwo co. Jestem przekonana, że z wychowaniem trzeba ruszyć jakieś tydzień czy dwa po tym, jak szczeniak u nas zamieszka, żeby zdążył się trochę oswoić. Czekanie w niczym nie pomaga – im dłużej zwlekamy, tym więcej złych nawyków wchodzi psu w krew. To samo widać przecież u dzieci: robi się z nich takich „małych królów”, na wszystko im się pozwala i nigdy nie stawia granic, a potem, jak przychodzi wiek nastoletni, to człowiek zachodzi w głowę, co teraz zrobić!!! Ze szczeniakami jest identycznie. Jestem absolutnie przeciwna biciu czy krzykom, ale uważam, że odrobina wychowania od samego początku jest niezbędna. Dzięki temu można uniknąć wielu nieszczęść i oddawania psów później do schronisk.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

Denise: 2,5 miesiąca! Myślisz, że to rozsądne, żeby karać takie maleństwo w tym wieku? Nic, absolutnie nic, co on zrobi, nie usprawiedliwia karania 2,5-miesięcznego szczeniaka!!!!

I nie wolno potrząsać szczeniakiem (ani ludzkim niemowlęciem: zespół dziecka potrząsanego oznacza uszkodzenie mózgu, co dotyczy maluchów wszystkich gatunków żyjących – to nie jest małe ryzyko)

Przetłumaczony francuski
    Denisemolik
    Zgłoś
    Ja tak tylko częściowo zgadzam się z opinią weterynarza. Zawsze karciłem swoje psy (dosyć spore sztuki), łapiąc je za kark i lekko nimi potrząsając, mówiąc przy tym stanowczym tonem „nie wolno”. Nie straumatyzowało ich to, a zawsze mnie słuchały. Wystarczyło tak zrobić raz czy dwa i to wystarczało, ale wywracanie na plecy szczeniaka, który ma 2,5 miesiąca... no nie wiem, słabo to widzę! Zastanawia mnie jednak to, że ona szczeka, jak ją strofujecie. Dlaczego ją karcicie? Co takiego zrobiła? Kiedy piszesz, że cię gryzie, to jestem sceptyczny – pewnie po prostu podgryza, jak to szczeniak w zabawie. Gdyby gryzła tak, jak robi to dorosły pies, to byłoby to bardzo poważne, ale jestem pewien, że tak nie jest. Czyli ona coś tam nabroi (pewnie nic wielkiego), wy ją karcicie, a ona szczeka i podgryza, bo po prostu chce się bawić, tylko nie wie, jak to inaczej wyrazić, a wy nie do końca ją rozumiecie. Myślę, że w tym tkwi cały problem. Więc jeśli coś przeskrobie, to pewnie dlatego, że nie miała odpowiedniej dawki rozrywki. Bawcie się z nią, a kiedy uznacie po co najmniej 20 minutach, że wystarczy, to wy kończycie zabawę. Nie pozwalajcie jej warczeć ani podgryzać, mówiąc „stop, nie wolno”. Musicie bezwzględnie dowodzić, ale nie zapominajcie, że ona ma tylko 2,5 miesiąca, więc cierpliwości – nie traktujcie jej zbyt ostro.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jakie konkretnie psoty wywija Twój psiak? Czy to, co zrobił, jest naprawdę aż tak poważne, żeby go tak besztać? Zamiast krzyczeć, denerwować się czy karać go kładzeniem na plecy... zachowaj spokój. Pies reaguje tak jak jego opiekun – jeśli będziesz opanowany i pewny siebie, łatwiej będzie mu za Tobą podążać, niż gdy będziesz wobec niego gwałtowny. Jeśli pies drze papier, po prostu mu go zabierz i zaproponuj w zamian zabawkę. Możesz go też wystawić na próbę: połóż papier przed nim, a kiedy spróbuje go chwycić, powiedz „nie” i zabierz papier (bez krzyczenia i łapania za kark), a potem daj mu w nagrodę zabawkę. Dzięki powtórkom (co może zająć trochę czasu) w końcu zrozumie, że papieru leżącego na ziemi się nie gryzie, ale zabawkę jak najbardziej ^^
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Zgłoś

- Twój weterynarz naprawdę przesadził z tymi swoimi nietrafionymi radami

- Szczeniak w tym wieku potrzebuje zabawy w każdej chwili, kiedy tylko nie śpi; wszystko traktuje jak zabawę i zawsze jest święcie przekonany, że fajni ludzie chętnie się z nim pobawią

(młode wszystkich gatunków, w tym też ludzie, potrzebują zabawy, żeby harmonijnie się rozwijać)

> przecież pod żadnym pozorem nie wolno go karcić!!!

Zresztą, nigdy nie powinno się karać psa za normalne, naturalne zachowania

Przemyśl swoje metody, jeśli chcesz, żeby ten mały piesek mógł Ci kiedykolwiek w pełni zaufać

Na forum jest mnóstwo ciekawych wątków o wychowaniu szczeniąt, naprawdę warto poczytać ich więcej

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post