Mój szczeniak szczeka i warczy na mnie, kiedy mówię mu „nie”

Greyfondor
Greyfondor Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Mam mały problem odkąd w moim domu pojawił się 3-miesięczny szczeniak golden retriever.

Warczy i szczeka na mnie za każdym razem, gdy mówię mu „nie”. Czytałam, że to może być ze strachu, ale szczerze mówiąc, nie wydaje mi się – myślę, że to raczej kwestia „niesubordynacji”.

W związku z tym doradzono mi, żebym mu nie odpuszczała i nie ulegała jego kaprysom.

Dodatkowo od kiedy go mam (czyli od miesiąca i kilku dni), staram się stosować metody pozytywne, ale kompletnie nic nie działa.

Dlatego ktoś polecił mi nieco „ostrzejszą” metodę: mówię „nie” raz, a jeśli nie rozumie, łapię go za skórę na karku, powtarzając komendę.

Prawdę mówiąc, gubię się już w tych wszystkich metodach. Z jednej strony boję się, że pozytywne szkolenie na dłuższą metę zupełnie się nie sprawdzi i psu utrwalą się złe nawyki, a z drugiej strony panicznie boję się, że stosując siłę, zniszczę relację, którą mam ze swoim maluchem.

Na koniec dodam, że zdarzyło mu się już ugryźć mnie bardzo mocno, kiedy go karciłam, i naprawdę nie wiem już, co z nim zrobić...

Dzięki za wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Po każdym „nie” powinno nastąpić „dobry pies”, żeby nakierować go na właściwe zachowanie. Musisz mu pokazać, co ma robić: „nie, nie gryź kanapy” -> „super, dobry pies!” i daj mu zabawkę do gryzienia. I tak trzeba powtarzać do skutku, aż w końcu załapie. Nie wahaj się pokazywać mu, czego od niego oczekujesz, starając się przewidzieć jego reakcje. Tylko pod żadnym pozorem nie łap go za skórę na karku! Może cię wtedy ugryźć, żeby tylko wyrwać się z takiego uścisku. Twój szczeniak ma dopiero 3 miesiące, a wychowanie wymaga czasu. Pozytywne metody potrzebują cierpliwości. Jeśli będziesz go traktować brutalnie, to choć efekty mogą przyjść szybciej, skończysz z psem, który będzie się ciebie bał i może zacząć gryźć.
    Przetłumaczony francuski
    Lalufine
    Lalufine Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Może on się po prostu bawi, a to szczekanie i powarkiwanie to po prostu zaproszenie do zabawy? Mój psiak tak robi (no, ma już 10 lat), kiedy chce się pobawić z młodszymi psami. W każdym razie, tak tylko głośno myślę, nie wiem na pewno, ale może warto iść tym tropem?
    Przetłumaczony francuski
    Greyfondor
    Greyfondor Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Na przykład gryzie mnie za ubrania, mówię mu stanowcze „NIE” (bez krzyczenia), a on na mnie warczy i dalej mnie gryzie. Muszę go brać za skórę na karku i odstawiać w inne miejsce. Ale nawet mimo to, on wraca do ataku, żeby znowu mnie ugryźć. Mówię „nie” jeszcze raz, co paniczowi wyraźnie się nie podoba, więc dalej na mnie warczy.

Właściwie tak jest ze wszystkim – jak tylko mu czegoś zabronię (kiedy gryzie poduszkę, podkrada skarpetki itp.), to zaraz na mnie warczy i szczeka. Myślę, że po prostu nie jest jeszcze przyzwyczajony, że mu się czegoś odmawia, albo może nabrał złych nawyków jeszcze u hodowcy...

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ach, te wszystkie metody...! Mnóstwo ludzi traci przez nie zdrowy rozsądek

1. Oczekuj od szczeniaka TYLKO tego, co jest on w stanie zrobić na swoim etapie rozwoju

2. Chwal zachowania, które chcesz wspierać, I nie pozwalaj na te, które są niedopuszczalne w jego wieku

Słowo NIE może uratować psu życie, nie wolno go nadużywać

Nie podajesz przykładów sytuacji, w których musisz mu mówić „nie”

Często ludzkie zakazy są nieuzasadnione, patrząc na wiek psa i okoliczności

Twój cel na ten moment: zdobyć jego zaufanie i nauczyć go, że jeśli chce uwagi ludzi, musi panować nad ekscytacją

W razie zbytniego pobudzenia po prostu zostaw go samego

Gdybyś mógł/mogła podać więcej szczegółów o zachowaniach, które Ci się nie podobają, łatwiej byłoby nam wyrobić sobie zdanie

Przetłumaczony francuski
  • 14 komentarzy na temat 14

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post