Niszczenie legowiska

O
Oel_66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Jestem szczęśliwym właścicielem małej goldenki, która ma dokładnie 6 miesięcy. To przekochana psinka, bardzo posłuszna, skora do zabawy i pełna energii. Mamy jednak pewien problem.

Mimo że absolutnie nigdy niczego w domu nie zniszczyła, nie potrafię znaleźć dla niej odpowiedniego posłania, bo najwyraźniej służy jej ono do wyładowania emocji. Już tłumaczę, o co chodzi:

Pierwsze legowisko – małe, szczenięce, dobrze wypchane – przetrwało miesiąc, zanim zaczęła je niszczyć i zjadać gąbkę ze środka. No dobra, była szczeniakiem, ząbkowała, więc wymieniłem je na dużą poduchę, która wytrzymała trzy dni, zanim znów zaczęła wyjadać środek. Przerzuciliśmy się więc na koce. Tym razem gryzie brzegi, a kiedy się załatwia, muszę wyciągać jej nitki z koca... Więc kupiliśmy twarde, plastikowe legowisko, ale ona nie chce w nim leżeć, bo w środku nie jest miękko...

Ma zakaz wchodzenia na kanapę, którego przestrzega, ale przez to jest mi trochę przykro, bo nie ma na czym spać i kładzie się bezpośrednio na podłodze.

Mieliście już taki przypadek (pewnie tak ^^)? Jak myślicie, do jakiego wieku to potrwa? A jeśli nie, to czy możecie polecić jakieś niezniszczalne legowisko?

Dzięki

Niszczenie legowiska

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • O
    Oel_66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, wezmę je sobie do serca i spróbuję znaleźć TO idealne rozwiązanie. Podoba mi się pomysł z legowiskiem „na stracenie”, ale problem w tym, że nasza panna nie tylko szarpie materiał, ale najwyraźniej lubi go też jeść! :( No i potem wszystko ląduje w jej kupie, więc tak średnio to wygląda... Zobaczymy, czy z czasem jej przejdzie, a tymczasem będę jej dalej mówić „nie”, jak tylko przyłapię ją na gorącym uczynku.
    Przetłumaczony francuski
    Jenijen
    Jenijen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Na początku mieliśmy z naszym goldenem Blue może nie identyczny, ale dość podobny problem. U nas młody traktował swoje legowisko jak toaletę. Robił tam siku, a raz w posłaniu zdarzyła się nawet kupa. Też próbowaliśmy różnych opcji, ale w końcu daliśmy sobie spokój, bo on i tak zawsze wolał spać bezpośrednio na podłodze. U nas to ostatecznie z czasem samo przeszło. Jakieś 2-3 miesiące temu, gdy miał około 18 miesięcy, zauważyliśmy w hotelu, że kładzie się na dywaniku. Kupiliśmy mu więc teraz kocyk i bardzo lubi na nim spać, mimo że przez większość czasu i tak wybiera po prostu podłogę.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przy naszych retrieverach radzę to samo: stara, złożona kołdra, którą spiszecie na stracenie... trochę czasu mija, zanim psiaki się „wyciszą”.

Do tego nauka (hasła „Nie!” / „Nie wolno!”) i wymiana na coś lepszego do gryzienia albo jakąś zabawkę... sznury z mocnymi węzłami są super...

przy goldenie czy labku żadnych wiklinowych koszy ^^ to pozwoli uniknąć wizyt u weterynarza...

materac dziecięcy (dobrze zabezpieczony prześcieradłem z gumką, do tego kołdra dookoła albo stara zasłona typu welur, jakiś gruby materiał...)

Na psoty jest też symboliczny „bacik” albo odstraszająca ścierka, która służy tylko do wydania głośnego, suchego trzaśnięcia... kładzie się ją obok albo na przedmiotach, których nie wolno podgryzać... ^^ oczywiście razem z głośnym „NIE”.

Oxane, labradorka, ma już ponad 2 lata, jest prawie-już-nie-niszczycielką i całkowicie przestała być „raptorem” dla nas, jej ludzi (podgryzanie), ale słowo „bacik” kojarzy bardzo dobrze.

Położenie go na jakimś przedmiocie oznacza zakaz.

Kuszące poduszki z wypukłymi wzorami zostały dzięki temu oszczędzone...

😌

😉 Oxane Lab wciąż czasem wywraca swój materac dla zabawy... wieczorami to jej sposób na wyżycie się – przewraca go i powarkuje podobnie jak przy swojej zabawce „Chrum Chrum Pan Świnka”...

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Flip, nie mówię, że kości do gryzienia są niepotrzebne, jasne, że nie. Są wręcz ważne, żeby dbać o zęby.

Ale kiedy pies ma ochotę rozszarpać jakąś szmatkę, to nie sądzę, żeby wymiana materiału na kość go usatysfakcjonowała. No bo mój pies, jak ma fazę na rwanie tkaniny, to chce rwać tkaninę i już! Jeśli próbuję mu zabrać to, co tam memła, i dać w zamian kość... to nawet jej nie weźmie. Ale jak podmienię to na szmatkę, którą wolno mu niszczyć, to wtedy to działa. Bierze ją i bawi się w najlepsze, rozrywając materiał.

Może wcześniej niejasno to wyjaśniłem.

To tak jak z nami – jeśli masz straszną ochotę na tartę z truskawkami, a ktoś ci zamiast tego proponuje steka z frytkami, to choćbyś nie wiem jak lubił steki, to go nie weźmiesz. Chcesz tartę i tyle!

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Mel,

Tak, mój też uwielbia wszelkie materiały. Rozszarpuje je na potęgę. Dlatego zawsze ma jedną swoją szmatkę plus pluszaka, poza sznurami i innymi zabawkami. Z kolei kości świetnie zajmują czas, a nie ma nic lepszego na relaks niż porządne żucie. Zazwyczaj po takiej sesji psiaki ucinają sobie drzemkę. Kości są więc o tyle dobre, że dają im zajęcie i ograniczają nudę. Poza tym to i tak ich podstawowa potrzeba, którą w każdym przypadku trzeba zaspokoić ;)

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Oj nie, Rose, to nie zawsze przechodzi z wiekiem ;)

Mój znajomy miał miksa labradora, który niszczył wszystko prawie do samego końca. Plastikowe legowiska były obgryzione, kocyki potargane, poduszki i tak dalej, i tak dalej...

U niego pies miał swój fotel, z czasem nieźle pogryziony, i plastikowe legowisko z kocykiem (używaliśmy go też na wakacjach, kiedy się nim opiekowałam).

Tak jak inni wspominali, postawiłabym na jedno legowisko „na straty” i łapanie go na gorącym uczynku: „legowiska nie wolno!”. I dawanie mu w zamian czegoś innego do niszczenia. Ale jeśli ona lubi targać materiały, to nie jestem pewna, czy kość do gryzienia ją zainteresuje. Raczej jakieś stare prześcieradło, które mogłaby legalnie rozszarpać.

Mój pies uwielbia targać szmatki, ma na to takie swoje okresy. Ma dywanik, który wolno mu niszczyć, i kilka starych kawałków materiału. U nas to świetnie działa – kiedy bierze coś zakazanego, na przykład ścierkę do wycierania śliny, mówię mu: „nie, to nie jest do zabawy” i daję mu to, co może niszczyć. Jak dotąd nie zniszczył nic poza tym, co mu wolno.

Dodatkowo cały czas jestem w domu, więc łatwiej mi go pilnować. Mogę go upominać za każdym razem i mówić „nie”.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Materace marki Kong... podobno nie do zdarcia, ale sama nie testowałam.

U nas też poległo kilka legowisk, więc teraz używamy koców i dywaników, które ona wciąż uwielbia memłać przez 5 minut albo po prostu przesuwać z miejsca na miejsce ^^

Skorzystałam z rady użytkownika @Docline z forum: zwykły materac jednoosobowy. Na to prześcieradło. Zajmuje sporo miejsca, ale wygoda jest mega i tego już nie niszczy.

Z wiekiem to przechodzi, więc cierpliwości – za jakiś czas odłożysz sobie na porządne legowisko 👍

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry! Czy ona ma jakieś kości do gryzienia? Takie gryzaki mogą zaspokoić wiele potrzeb. Jeśli nie, to zachęcam Cię do zajrzenia do tego posta z informacjami o kościach: https://wamiz.com/chiens/berger-d-anatolie-26/forum/chien-qui-pleure-souvent-102528.html Poza tym, chociaż wiek robi swoje i większość szczeniaków mniej lub bardziej tak się zachowuje, musisz koniecznie dać jej do zrozumienia, że legowisko czy pufa nie są do jedzenia. Inaczej dorośnie w przekonaniu, że to coś normalnego. Trzeba stosować zasadę „nie”, kiedy przyłapiesz ją na gorącym uczynku. Warto też dawać jej w zamian jakąś szmatkę albo zabawkę. Tymczasem możesz, podobnie jak radziła Balista, wyłożyć legowisko kilkoma starymi prześcieradłami, żeby stworzyć grubszą warstwę ochronną. W przypadku mojego psiaka sprawdziła się mała kołdra owinięta w stare prześcieradło, które z każdej strony mocno podwinąłem pod plastikowe legowisko. Przez kilka tygodni męczył to prześcieradło, ale rzadko kiedy udawało mu się dokopać do kołdry. Dzięki temu daliśmy czas czasowi, aż po prostu z tego wyrósł ;)
    Przetłumaczony francuski
    Balista
    Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam 14-miesięczną labradorkę, która dalej tak robi (nie wiem, czy was to pocieszy). Tak jak mówi Lorna, jeśli tylko wystaje choćby mały kawałek gąbki, to w jej głowie coś przeskakuje 😏

Na szczęście nigdy nie dobrała się do kanap ani foteli (zresztą i tak nie wolno jej na nie wchodzić). Za to każda poduszka, która leży pod ręką, nie zostanie zbyt długo pełna, jeśli ta mała ją dopadnie.

Dlatego śpi w dużym plastikowym legowisku z dwiema starymi zasłonami na dnie (które ta wariatka regularnie rozwleka wszędzie po domu). I wcale nie wygląda na to, żeby jej to jakoś przeszkadzało.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie ma w tym nic dziwnego, po prostu energia u młodziaków jest o wiele bardziej nieprzewidywalna niż u dorosłych psów, więc wszędzie ich pełno, wszystko muszą sprawdzić i ciągną za wszystko, co tylko wystaje ;-)

A jak już przez to ciągłe szarpanie uda się dobrać do Świętego Graala (czyli gąbki ze środka), to kończą robotę w wielkim stylu ^^ lol

To się z czasem uspokoi, w miarę jak Twoja sunia zacznie dorośleć i się wyciszać.

A póki co, daj jej jakiś stary koc, to w zupełności wystarczy!

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post