Pies w domu, gdy oboje pracujemy

E
Enki Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór, piszę na tym forum, bo potrzebuję Waszych opinii i porad.

Po długim namyśle i zgłębieniu wiedzy na temat wychowania oraz adopcji psa, chciałbym w końcu zrobić ten krok i zdecydować się na czworonoga.

Moja partnerka w młodości miała golden retrievera i bardzo chciałaby wziąć psa tej rasy (z hodowli), gdy tylko przeprowadzimy się do naszego nowego domu.

Planujemy więc z partnerką wziąć goldena za kilka miesięcy, ale mam mnóstwo pytań dotyczących naszej pracy. Oboje jesteśmy wychowawcami i pracujemy po 30 godzin tygodniowo. Niepokoi mnie to, bo w niektóre popołudnia pies będzie musiał zostawać sam. Nasze grafiki to głównie 7:00-13:00 i 14:00-21:00, a czasem zdarza się, że pracujemy w tym samym czasie.

Czytałem, że szczeniak nie może zostawać sam zbyt długo, choćby ze względu na załatwianie potrzeb czy nudę. Wiem, że istnieją odpowiednie klatki i kojce oraz że można go nauczyć załatwiania się w konkretnym miejscu, gdy nie ma nas w domu, i w innym (w ogrodzie pod naszą opieką), kiedy jesteśmy na miejscu.

Ale czy to w ogóle rozsądne? Macie jakieś rady albo sprawdzone metody, żeby nauczyć go zostawania samemu? A może po prostu lepiej trochę poczekać albo zaplanować urlop (na przykład tydzień), żeby na samym początku móc zająć się nim na pełen etat?

Dzięki wielkie za odpowiedzi i za pomoc w rozwianiu moich obaw! 😁

ps: Dodam tylko, że to będzie mój pierwszy pies.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • O
    Oel_66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Właśnie dlatego kupiłam kojec dla mojego szczeniaka, żeby nie pogryzł czegoś niebezpiecznego. Ale między klatką a kojcem o powierzchni 4 m2 jest ogromna różnica! ;) Więc klatka – nie, nie zamykamy szczeniaka w klatce! Ale duży kojec, żeby nie zjadł czegoś groźnego – jak najbardziej! Wychodzi więc na to, że szczeniak będzie sam przez 6-7 godzin, kiedy będziecie mieć takie same godziny pracy. To trochę długo, ale jeśli zdarza się to sporadycznie, to ujdzie. Zresztą nie oszukujmy się, mało kto pracuje i jest w domu przez cały czas. Jednak w dni, kiedy będzie sam, trzeba to zrekompensować długimi spacerami przed i po pracy. Oczywiście czas trwania zależy od wieku – 20-30 min dla szczeniaka, 1-1,5 h dla dorosłego psa, zależnie od jego energii. Niedługo będę mieć ten sam problem. Na razie mam miesiąc urlopu, żeby zajmować się nią niemal na pełen etat, uczyć ją stopniowo zostawania samej itd... ale mam jedno pytanie. Moja sunia ma swój własny pokój o powierzchni około 8 m2 z wyjściem na ogród. Myślę sobie, że nie byłoby głupio, gdyby mogła tam wychodzić, kiedy chce, chociażby po to, żeby zrobić siku i trochę pobiegać pod naszą nieobecność. Tyle że ona zjada prawie wszystko (kamienie, kwiatki...), więc zastanawiam się, czy to nie jest bardziej niebezpieczne niż pomocne... :/ Od jakiego wieku mogę zacząć zostawiać ją samą w ogrodzie?
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Najważniejsze wcale nie jest to, ile czasu pies spędzi bez was w ciągu dnia. Nikt nie zajmuje się psem przez 16 godzin na dobę. Liczy się wasza relacja w chwilach, gdy jesteście razem, czas i intensywność waszych wspólnych chwil. Im więcej mu dacie, tym więcej on wam odda. Widzę mnóstwo psów, których właściciele są po prostu w domu przez cały dzień, a wcale nie mają się one lepiej, jeśli brakuje między nimi jakiejkolwiek interakcji.

No ale to jednak jest ważne, zostawianie psa na 9–10 godzin samego... a między powrotem z pracy a pójściem spać nie zawsze ma się przecież czas na jakąś intensywną aktywność z nim, bo trzeba zjeść obiad, wziąć prysznic, zająć się dziećmi... Stąd właśnie tak ważne jest, żeby nie zostawiać psa samego na zbyt długo i móc mu zapewnić w ciągu dnia różne chwile bliskości i rozrywki.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Najlepiej byłoby wynająć petsittera, żeby go wyprowadzał. Ale żadnej klatki.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Właśnie dlatego kupiłam kojec dla mojego szczeniaka, żeby nie poszedł pogryźć czegoś niebezpiecznego. Ale między klatką a kojcem o powierzchni 4 m2 jest ogromna różnica! ;) Więc klatka nie, nie zamyka się szczeniaka w klatce! Ale duży kojec, żeby nie pogryzł czegoś groźnego – jak najbardziej! Czyli wychodzi na to, że szczeniak będzie sam przez 6-7 godzin, kiedy będziecie mieć takie same godziny pracy. To trochę długo, ale jeśli to tylko od czasu do czasu, to ujdzie. Zresztą nie ma co się oszukiwać, mało kto pracuje i jest w domu non stop. Ale w te dni, kiedy pies będzie sam, trzeba mu to wynagrodzić długimi spacerami przed i po pracy. Oczywiście ich długość zależy od wieku – dla szczeniaka wystarczy 20-30 min, dla dorosłego 1-1,5 h, zależnie od tego, ile ma energii.
    Przetłumaczony francuski
    E
    Enki Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi.

Myślałem o klatce kennelowej albo kojcu dla bezpieczeństwa szczeniaka, kiedy nie ma nas w domu (chodzi o kable czy inne niebezpieczne przedmioty). Jako trener wiem, że sikania i robienia kupy u nas nie brakuje!

Pies musiałby zostawać sam w sytuacjach, gdy nasze grafiki się pokrywają (od 7:00 do 13:00 albo od 14:00 do 21:00).

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak czy siak, na pewno najlepiej zaplanować sobie minimum 15 dni urlopu na powitanie szczeniaka, a miesiąc byłby jeszcze lepszy. Może moglibyście zorganizować się tak, żeby wziąć urlopy na zmianę – Twoja żona przez pierwsze dwa tygodnie, a Ty przez kolejne dwa (albo na odwrót). Żeby mieć czas na nauczenie szczeniaka podstaw.

Jeśli chodzi o grafik, to nie do końca zrozumiałem. Jak będzie wyglądał plan dnia szczeniaka? Jak długo będzie zostawał sam?

Klatka to dla mnie kategoryczne NIE! Nie zamyka się szczeniaka w klatce tylko po to, żeby uniknąć sprzątania siuśków ^^ Posiadanie szczeniaka oznacza sprzątanie po nim, tak samo jak posiadanie niemowlaka oznacza zmianę pieluch. Jeśli nie jest się na to gotowym, to nie powinno się brać psa.

Kojec – czemu nie, pod warunkiem, że będzie wystarczająco duży i pies nie będzie w nim siedział dzień i noc.

Dla mojego szczeniaka miałem kojec o powierzchni 4 m2, na tyle duży, żeby zmieściło się tam posłanie, miski, zabawki i było miejsce do poruszania się. I nie zostawał tam na długo.

Uczenie szczeniaka załatwiania się w domu, gdy Was nie ma, a na zewnątrz, gdy jesteście – jestem temu przeciwny. Ryzykujecie, że psu wejdzie to w nawyk na całe życie. Lepiej go nauczyć, że siku robi się na dworze i kropka! Na pewno zdarzą się wpadki w domu, to jasne, ale pod żadnym pozorem nie wolno tego zachęcać, ucząc szczeniaka załatwiania się w konkretnym wyznaczonym miejscu.

Przetłumaczony francuski
    Jenijen
    Jenijen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

My też adoptowaliśmy szczeniaka goldena, kiedy oboje pracowaliśmy.

To się da zrobić, ale na początku wymaga to sporo organizacji. Wzięliśmy po kolei po tygodniu urlopu, żeby psiak nie był sam na początku i żeby na spokojnie nauczyć go zostawania w domu.

Potem przez kilka tygodni zostawał na pełen etat u petsitterki, później już tylko przez 1-2 dni w tygodniu, aż w końcu pani przychodziła go już tylko wyprowadzać, kiedy oboje mieliśmy długie dni w pracy.

Teraz zazwyczaj zostaje sam, kiedy pracujemy, ale jedno z nas zawsze kombinuje tak, żeby wpaść w południe i wyjść z nim na spacer.

Także no, wymaga to zorganizowania się, zwłaszcza w pierwszych miesiącach. Ale da się to ogarnąć :)

Przetłumaczony francuski
  • 17 komentarzy na temat 17

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post