Mój pies gryzie mnie w rękę i na mnie skacze

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Od dwóch tygodni jestem właścicielem 5-miesięcznego husky syberyjskiego.

Spokojnie, dobrze poczytałem o tej rasie i wiem, że to sportowiec, uparty jak osioł i ma skłonności do ucieczek.

Mój problem polega na tym, że od 2-3 dni (szczególnie wieczorami) mój pies „dostaje szajby” – zaczyna na mnie skakać (ignoruję go), a w końcu kończy się na gryzieniu mnie po rękach.

W końcu mówię mu „nie”, a on wtedy zaczyna piszczeć, oszczekiwać mnie i gryzie jeszcze mocniej. Zaznaczam, że to nie wynika z agresji, tylko wygląda to raczej tak, jakby on na mnie pyskował.

Ostatnim razem, gdy chciał mnie ugryźć, spojrzałem mu prosto w oczy i złapałem za kark, tak jak mi doradzano. Podziałało to na dwa dni, ale teraz już nie skutkuje – on ma to gdzieś i dalej robi swoje.

Co mam zrobić? Waham się między metodami pozytywnymi, które zdają się go tylko bawić, a twardszym podejściem, które go frustruje. Moim celem jest powstrzymanie go przed dominacją i tym, żeby nie stał się w przyszłości agresywny.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Dzięki za tak liczne odpowiedzi! Dzisiaj zrobiłem na odwrót niż zwykle. Wychodzę z nim rano na siku i zabawę (tak około 1h), potem co 2 godziny, żeby nie załatwiał się w domu, a wieczorem idziemy na spacer 45 min – 1h i na koniec jeszcze do ogrodu na potrzeby i chwilę zabawy. Przesunąłem czas na zabawę na wieczór, po spacerze, i teraz jest już trochę spokojniejszy. Na razie reaguje na komendy typu „siad” czy „podaj łapę”, ale jeszcze nie do końca kojarzy swoje imię – reaguje tak raz na trzy razy. Jeśli chodzi o szczekanie, to powoli przestaje, ale z gryzieniem nadal jest problem. Młody odpuszcza dopiero po jakichś 10 minutach ignorowania go. Jak mogę mu dać do zrozumienia, które zachowania nam przeszkadzają, tak żeby go nie frustrować i żeby nie poczuł się odtrącony?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Husky wcale nie są uciekinierami, jeśli tylko są odpowiednio wybiegane.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak patrzysz mu prosto w oczy, to on odbiera to jako groźbę.

Wieczorem kładź zabawkę obok siebie i gdy tylko na Ciebie wskoczy z zamiarem ugryzienia, podsuń mu tę zabawkę pod ramię. Jeśli ugryzie zabawkę, powiedz mu „bierz”, potem weź drugą zabawkę, pomachaj nią i jak tylko puści tę pierwszą, powiedz „puść” i go pochwal. Powtarzaj to ćwiczenie, aż w końcu załapie, o co chodzi.

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dokładnie tak jak Blingbling.

Wieczór to często czas, kiedy szczeniak wpada w swoją „głupawkę”. Często przez cały dzień kumuluje energię, starając się być grzecznym i spokojnym, aż w końcu nadchodzi moment, w którym musi po prostu dać jej upust. Czy zauważyliście, żeby działo się tak w dni, kiedy rzadziej z nim wychodziliście? W wieku 5 miesięcy Wasz szczeniak ma już za sobą etap „jedzenie, wyjście za potrzebą, krótka zabawa i spanie”. Wchodzi teraz w fazę, w której potrzebuje więcej stymulacji, a jego potrzeby rosną. Trzeba położyć większy nacisk na jego wychowanie i potrzebę „sportu”. Zabierzcie go na zewnątrz, gdy tylko zacznie okazywać ekscytację, a potem pobawcie się z nim i zróbcie kilka ćwiczeń z posłuszeństwa.

Przetłumaczony francuski
    Blingbling
    Blingbling Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Twój szczeniak dopomina się o zabawę. To zupełnie normalne i WRĘCZ NIEZBĘDNE w jego wieku.

Dlatego pod żadnym pozorem nie hamuj jego chęci do zabawy. Sprawisz tylko, że będzie nieszczęśliwy i sfrustrowany.

Powinieneś wręcz przeciwnie – wykorzystać te chwile na budowanie wspólnej więzi. Naucz go wtedy, że może się z Tobą bawić, ale nie może być przy tym zbyt brutalny.

Właśnie przez takie frustrowanie go ryzykujesz, że pies stanie się agresywny.

Oczywiście musisz go też regularnie wyprowadzać i dbać o socjalizację, żeby wyrósł na radosnego i zrównoważonego psiaka.

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post