Mój pies już dwa razy zagryzł kury sąsiada

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

Chciałbym poznać Wasze opinie i prosić o rady: mam półtorarocznego husky syberyjskiego, który zagryzł kury moich sąsiadów. Podkopał się pod siatką, wpadł prosto do kurnika i zabił w sumie 17 kur. Oczywiście oddaliśmy za nie pieniądze, właściciele byli wyrozumiali, obyło się bez większych spięć, a dziurę pod płotem porządnie zakopaliśmy.

2 miesiące później:

Mój pies znowu zwiał – przeszedł przez działkę drugiego sąsiada i zdołał się dostać tam, gdzie są kury (sąsiedzi kupili sobie nowe). Moim zdaniem znowu jakąś dopadł, bo miał na pyszczku pióra.

Boję się, że tym razem sąsiedzi nie będą już tacy wyrozumiali i będą chcieli, żebym pozbył się psa. Jeszcze nie przyszli z pretensjami, może to pomyłka i to wcale nie były pióra kur, ale w każdym razie psa nie było przez dobre 20 minut i mimo wołania nie wracał, a sąsiedzi pewnie spali. Co mogę zrobić? Czy sąsiedzi mogą zgłosić to na policję? Czy TOZ albo jakaś inna organizacja może przyjechać i odebrać mi psa?

Dzięki wielkie, jeśli przeczytaliście ten cały wywód :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Miejmy taką nadzieję! Ale to się zdarza częściej, niż nam się wydaje... do pewnego psa strzelano tylko dlatego, że spacerował po sąsiednim ogrodzie (https://www.facebook.com/gratouille.refuge/photos/a.432301186909336.1073741829.430747537064701/466062803533174/)

A co dopiero, jeśli pies zagryza kury...

Dla bezpieczeństwa Waszego psiaka porządnie wzmocnijcie siatkę, a tymczasem trzymajcie go w domu albo go uwiążcie (tylko uważajcie, żeby nie zaplątał sobie łap).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Ale jeśli przyjdą się skarżyć, to jasne, że zapłacimy, nie chcemy szukać zwady. Ale dopóki sami się nie zgłoszą, to nie będę do nich iść i pytać: „Dzień dobry, chciałam zapytać, czy mój pies zagryzł państwu kury, bo znowu uciekł?”. Może być tak, że uciekł, ale wcale ich nie pozabijał. Mam tylko nadzieję, że skończy się na samym zwrocie kosztów i nie będziemy mieć żadnych problemów z policją ani niczym takim.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Otruć go albo do niego strzelać!!? Przecież to okrutne! 😲 Nie sądzę, żeby się do czegoś takiego posunęli, w końcu sami też mają psa.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Twój pies zagryzł kury, więc bierzesz za to odpowiedzialność i ponosisz konsekwencje, kropka.

Tak jak pisałem wcześniej, nie bierze się takich psów, gdy obok jest kurnik! Więc teraz weź za to odpowiedzialność!

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Potrzebujesz porządnej, solidnej siatki, odpowiednio wysokiej i wkopanej w ziemię... uważaj, bo jak sąsiad będzie miał dość, to może go otruć albo do niego strzelić z wiatrówki... mam nadzieję, że twoi sąsiedzi nigdy nie posuną się do czegoś takiego, no ale wiesz, jak jest...
    Przetłumaczony francuski
    Solenneb
    Solenneb Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Eee... Nie... Skoro wiesz, że to Twój pies, to bądź dalej szczery z sąsiadami... I nie rób z nich głupków... A porządne wzmocnienie ogrodzenia dla husky’ego to nie jest robota na jeden dzień...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To są sąsiedzi, ale ich działka graniczy bezpośrednio z naszą. Jest tak wielka, że zajmuje połowę ulicy, a ich dom stoi na samym górze drogi. Gdyby mój pies zagryzł kury dzisiaj rano, to chyba już by przyszli się poskarżyć, co nie? Za pierwszym razem stało się to wcześnie rano, jak ich nie było, ale jak tylko wrócili, to od razu do nas przyszli i od ręki im zapłaciliśmy. Byliśmy w porządku, sami im powiedzieliśmy, żeby śmiało prosili o tyle pieniędzy, ile będzie trzeba.

A teraz, skoro naprawiliśmy ogrodzenie i wszystko, to w sumie nie powinien mieć już jak przejść. Więc w najgorszym wypadku, jak sąsiadka przyjdzie się jutro skarżyć, mogę powiedzieć, że to nie mój pies (nawet jeśli to pewnie on), bo przecież nie miał jak się przedostać. Powiem jej, że nie ma dowodów (no, chyba że go widziała).

Co o tym myślicie? 😁

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, właśnie to dzisiaj zrobiliśmy – wszystko porządnie wzmocniliśmy. Sąsiedzi mają ogromny teren, a kurnik jest na samym końcu. To prawda, że jak go braliśmy, to nie pomyśleliśmy o tych kurach, ale z drugiej strony jest mnóstwo innych ras, które też uwielbiają polować.

Póki co nikt nie przyszedł ******** 😋

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

W pewnym momencie myślę, że będą mieli pełne prawo, żeby zgłosić sprawę. Nawet jeśli będziesz oddawać kasę za kury, to ich cierpliwość szybko się wyczerpie. Zresztą, jeśli chcą mieć jajka, a kury padają, zanim w ogóle zdążą je znieść, to jest to trochę słabe 🙄

Jeśli jednak faktycznie wpłynie skarga, to jedynym rozwiązaniem, jakie ci zaproponują, będzie wzmocnienie ogrodzenia, więc lepiej zacznij od tego bez zbędnej zwłoki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Przy husky'm tuż obok kurnika to w sumie nic dziwnego...! Czy dowiadywaliście się czegoś o tej rasie, zanim zdecydowaliście się na psa w takich warunkach? Myślę, że gdybym miał kury za płotem, to nie brałbym husky’ego – nie uśmiechałoby mi się co tydzień zwracać sąsiadom kasy za kury xD

Jedynym wyjściem jest wymiana ogrodzenia oddzielającego was od sąsiadów – trzeba postawić wysoką siatkę, wkopać ją głęboko i zabetonować dół. Husky, który chce zwiać, zawsze znajdzie sposób! I musicie na maksa wypracować przywołanie!

Nie mam pojęcia, czy sąsiedzi mogą to gdzieś oficjalnie zgłosić, nigdy nie byłem w takiej sytuacji, więc zostawię to pytanie komuś innemu.

Powodzenia :)

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 22

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post