Mój pies już dwa razy zagryzł kury sąsiada

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim

Chciałbym poznać Wasze opinie i prosić o rady: mam półtorarocznego husky syberyjskiego, który zagryzł kury moich sąsiadów. Podkopał się pod siatką, wpadł prosto do kurnika i zabił w sumie 17 kur. Oczywiście oddaliśmy za nie pieniądze, właściciele byli wyrozumiali, obyło się bez większych spięć, a dziurę pod płotem porządnie zakopaliśmy.

2 miesiące później:

Mój pies znowu zwiał – przeszedł przez działkę drugiego sąsiada i zdołał się dostać tam, gdzie są kury (sąsiedzi kupili sobie nowe). Moim zdaniem znowu jakąś dopadł, bo miał na pyszczku pióra.

Boję się, że tym razem sąsiedzi nie będą już tacy wyrozumiali i będą chcieli, żebym pozbył się psa. Jeszcze nie przyszli z pretensjami, może to pomyłka i to wcale nie były pióra kur, ale w każdym razie psa nie było przez dobre 20 minut i mimo wołania nie wracał, a sąsiedzi pewnie spali. Co mogę zrobić? Czy sąsiedzi mogą zgłosić to na policję? Czy TOZ albo jakaś inna organizacja może przyjechać i odebrać mi psa?

Dzięki wielkie, jeśli przeczytaliście ten cały wywód :)

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Tak, rozumiem, oddamy im pieniądze i lepiej zabezpieczymy ogrodzenie, ale dla mojego psa to jak zabawa – jak tylko widzi kury, to po prostu wariuje, to w końcu jego instynkt. Ale tak właściwie, czy poza prośbą o zwrot pieniędzy i lepsze zabezpieczenie płotu mogą nam coś jeszcze zrobić?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć!

Uważam, że Twoi sąsiedzi są naprawdę mili, że nie pociągnęli tej sprawy dalej 😁

W świetle prawa wina leży po Twojej stronie – jeśli ogrodzenie nie jest wystarczająco zabezpieczone, to tak, jakby go w ogóle nie było. Dlatego koniecznie je wzmocnij, możesz nawet wkopać siatkę w ziemię od wewnętrznej strony, dzięki czemu nawet jeśli pies zacznie kopać, nie zdoła się przedostać. Wątpię, żeby sąsiedzi byli równie wyrozumiali, gdyby to się powtórzyło, i szczerze mówiąc, całkowicie ich rozumiem.

Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby sytuacja była aż tak poważna, by TOZ miał Ci odebrać psa.

Przetłumaczony francuski
  • 22 komentarzy na temat 22

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post