Mój pies piszczy, gdy moje dziecko płacze

Cha'Rlotte
Cha'rlotte Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Potrzebuję waszych opinii.

Razem z partnerem właśnie powitaliśmy na świecie córeczkę, dzisiaj wróciliśmy z porodówki do domu. Jeszcze przed naszym przyjazdem daliśmy psu pierwsze ubranka małej do powąchania. Ma nawet jej body w swoim legowisku. Przedstawiliśmy mu małą zaraz po powrocie. Obwąchał ją i był cały rozemocjonowany, merdał ogonem jak szalony. Kiedy ona zaczęła płakać, mój pies też zaczął piszczeć. A kiedy tylko się do niej zbliża, strasznie się ekscytuje. Popiskuje nawet wtedy, gdy mała jest u nas na rękach. Naprawdę boję się o moją kruszynkę, żeby jej nie ugryzł. Jeśli mieliście podobne doświadczenia, dajcie znać, chętnie dowiem się, co o tym myślicie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

7 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Cha'Rlotte
    Zgłoś

Kontynuując wątek, wieczorem pies usiadł obok nas, kiedy trzymaliśmy małą na rękach. I jak płakała, to w ogóle nie reagował. Myślę, że już go to nie stresowało.

Próbowaliśmy mu ją znowu pokazać, ale odwracał od nas wzrok, może ze strachu, że zrobi jej krzywdę?

Miał już wcześniej kontakt z innym dzieckiem, ale to nie było nasze. Nie podchodził wtedy blisko, tylko kładł się obok, ale za to jak przyszedł tata, to chciał bronić maluszka i zaczął szczekać!

Co do machania ogonem, to trzyma go wysoko i cały tył mu przy tym chodzi...

Szacunek musi działać w obie strony.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dziecko musi być otoczone takim „magicznym kręgiem” ochronnym, do którego żaden pies nie ma prawa wstępu.

Psy między sobą potrafią się dogadać, więc nie ma żadnego powodu, żebyś nie mógł/mogła wytłumaczyć swojemu psu zasad panujących przy maluszku.

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To dla niego po prostu nowość, pewnie zastanawia się, co to takiego. Musicie uważać, żeby na was nie skakał, kiedy trzymacie małą na rękach, i żeby szanował jej przestrzeń. Z kolei jak mała podrośnie, trzeba będzie ją nauczyć szacunku do psa. Psy są bardzo przewidywalne, trzeba tylko umieć czytać ich zachowanie. A tak przy okazji, jeśli nie do końca wiecie, jak się za to zabrać, albo boicie się, że pies jest zbyt rozbrykany, możecie skonsultować się z behawiorystą ;)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Masz całkowitą rację, że się boisz – właśnie dlatego pod żadnym pozorem nie wolno zostawiać niemowlęcia bez opieki z żadnym psem, niezależnie od tego, jaki on jest. To, że Twój pies merda ogonem, to rzeczywiście po prostu oznaka ekscytacji – może to być zarówno radosne pobudzenie, jak i takie tuż przed ugryzieniem. Dopiero konkretne ułożenie ogona zdradza jego intencje: czy jest on poziomo, pionowo, czy jest rozluźniony, czy wychyla się bardziej w prawo, czy w lewo, i czy przy tym pies buja całym tyłem. Każda z tych pozycji ma swoje konkretne znaczenie. Jeśli na etapie socjalizacji, przed ukończeniem trzeciego miesiąca życia, Twój pies miał kontakt z niemowlakami i ma z tego czasu dobre skojarzenia, nie powinno być powodów do zmartwień. Jednak w każdym przypadku po prostu nigdy nie zostawiaj ich samych i pokazuj psu, że Twoja córeczka to dla niego źródło samych radości i przyjemności.
    Przetłumaczony francuski
    Cha'Rlotte
    Zgłoś

Strasznie mnie to przeraża! Pies jest taki nieprzewidywalny.

Przetłumaczony francuski
    A
    Annouska Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Patrząc na jego zachowanie, nie sądzę, żeby mógł ją ugryźć!!
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Nie sądzę, żeby chciał ją ugryźć – z tego, co piszesz, jego zachowanie wygląda raczej na zwykłą ekscytację. Mimo wszystko musisz uważać, bo może cię potrącić razem z małą. Pewnie wydaje mu się strasznie zabawna i intrygująca... Trzeba go jak najszybciej nauczyć spokoju w jej obecności, bo husky potrafią być dość niedelikatne w swoich ruchach.
    Przetłumaczony francuski
  • 7 komentarzy na temat 7

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post