Szczeniak gryzie dzieci i nas

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś
Dobry wieczór, chciałabym się dowiedzieć, jak oduczyć mojego szczeniaka gryzienia. Mała skończyła dzisiaj 4 miesiące. Za każdym razem, gdy moje dzieci bawią się razem (nie z pieskiem), ona do nich podbiega i zaczyna je podgryzać. Nawet gdy dzieci krzyczą, że je boli, ona nie przestaje. Pewnie chce się po prostu bawić, ale muszę to jakoś skorygować. Próbowałam zostawiać ją w domu na smyczy, kazać jej leżeć, ale problem ciągle wraca. Do tego dochodzą spacery – kiedy idę normalnie, jest w porządku, ale gdy tylko podbiegnę, ona od razu próbuje gryźć mnie po łydkach. Dzieci w ogóle nie mogą jej wyprowadzać, bo ciągle je podgryza. Bardzo mi zależy, żeby to naprawić, zanim zrobi się naprawdę ciężko albo dojdzie do jakiegoś nieszczęścia. Moje dzieci i tak są już wystraszone – dwa tygodnie temu mieliśmy dużego golden retrievera, który skoczył mojej córce do twarzy i musieliśmy go uśpić. Ta mała zachowywała się tak już wcześniej, więc to nie jest tylko kwestia traumy po tamtym psie. Naprawdę potrzebuję pomocy, bo nie chcę być zmuszona do jej oddania.
Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Banda sępów. Wygląda na to, że wszyscy pozjadaliście rozumy, atakując kogoś, kto po prostu prosi o pomoc. To, że pies podgryza, jest normalne – i tak, i nie. Tak jak u ludzi, zdarzają się psy bardzo uparte, które potrafią zaatakować dziecko mimo wszelkich ustalonych zasad. I wydaje mi się, że między własnym dzieckiem a psem istnieje jasna hierarchia ważności. Pies, który rzuca się dziecku do twarzy, niekoniecznie musiał być źle wychowany. Genetyka odgrywa tu ogromną rolę. I wybaczcie, ale nie każdego stać na to, żeby płacić około 560 zł za godzinę szkolenia. Przestańcie więc traktować tę osobę jak kogoś, kto znęca się nad zwierzętami. Najwyraźniej to nie ona tu dominuje... „Banda sępów”... No nie powiem, świąteczna radość to cię chyba omija szerokim łukiem... Ten post jest sprzed dwóch lat, trochę późno na wylewanie jadu. Ta nienawiść chyba u ciebie dominuje, przydałoby się spotkanie ze specjalistą, żeby to wszystko jakoś opanować. Jeśli brakuje ci środków, kaganiec w połączeniu z samodzielną pracą nad sobą to zawsze jakaś opcja, zanim rzucisz się do twarzy pierwszej lepszej osobie. Genetyka, sam rozumiesz...
    Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Przestańcie”?

Ten post ma już 2 lata...

Przetłumaczony francuski
    Laquiche
    Laquiche Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Niezłe z was sępy. Wygląda na to, że wszyscy pozjadaliście wszystkie rozumy, naskakując na kogoś, kto po prostu prosi o pomoc. To, że pies podgryza, jest normalne – i tak, i nie. Tak jak u ludzi, zdarzają się psy wyjątkowo uparte, które potrafią zaatakować dziecko mimo wszystkich ustalonych zasad. I wydaje mi się, że między własnym dzieckiem a psem jest jasna hierarchia ważności. Pies, który rzuca się dziecku do twarzy, niekoniecznie musiał być źle wychowany. Genetyka gra tu ogromną rolę. I wybaczcie, ale nie każdego stać na to, żeby płacić około 560 zł za godzinę szkolenia.

Przestańcie więc nazywać tę osobę oprawcą. Ewidentnie to nie ona tutaj dominuje...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Lorna świetnie to ujęła: forum to nie jest miejsce, w którym powinniśmy szukać ostatecznych odpowiedzi, gdy mamy „problemowego” psa, albo gdy my sami jako właściciele nie wiemy, jak postępować z naszymi pupilami, zwłaszcza jeśli pojawiły się już poważne kłopoty. Na forum można oczywiście poprosić o radę w kwestii zachowań, których nie rozumiemy, ale jeśli problem jest naprawdę poważny, to są tutaj osoby na tyle doświadczone, by zauważyć, że taką sprawę lepiej skonsultować u weterynarza behawiorysty.
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z tym, co pisze Lorna i énergie solaire...

Nie chcę kwestionować Waszej zdolności do ogarnięcia psa i dzieci... ale czy to na pewno dobry moment na szczeniaka husky?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Ogólnie rzecz biorąc, zawsze mnie zdumiewa ta nasza ludzka zdolność do wierzenia, że wszystko samo się ułoży bez robienia czegokolwiek (z czasem, przy innym psie, z innym partnerem, w innym kraju...). Trzeba przestać skupiać się na pracy nad psem (czy nad czynnikami zewnętrznymi) i zacząć pracować nad sobą. To wy jesteście tym prawdziwym wyzwaniem do ogarnięcia. Kilka dni temu znowu spotkałam młodą kobietę z samcem beaucerona – dominującym, agresywnym, który już zdążył nastraszyć (i uszczypnąć zębami) dzieci odwiedzające tę parę. Czy poprosiła o pomoc? Nie. I przez całą rozmowę mówiła tylko o psie, ani słowa o właścicielach... Klasyczny przypadek wyparcia. I właśnie w takim momencie pomoc profesjonalisty nabiera sensu. On błyskawicznie wyłapie, co szwankuje w WASZYM zachowaniu, a kiedy już otworzycie oczy, obiecuję wam, że to ogromnie ułatwi wam życie i nie pożałujecie tej inwestycji. Zresztą to samo mówił mi behawiorysta, u którego byłam z moją sunią: ludzie chcą godzinami nadawać o swoim psie, ale to kompletnie niepotrzebne. W dwie minuty pies mi już wszystko powiedział. To z właścicielem trzeba pracować.

PS: Pies NIGDY nie działa źle (poza bardzo rzadkimi zaburzeniami fizjologicznymi czy neurologicznymi). Pies funkcjonuje perfekcyjnie i nie potrafi robić nic innego, jak tylko być psem. Piła tarczowa działa jak piła tarczowa. Jeśli ciągle się nią kaleczysz, możesz spędzić całe życie na przeklinaniu pił, ale to nic nie zmieni. Bardziej opłaca się po prostu nauczyć, jak się nią prawidłowo posługiwać.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Pierwsza reakcja: uśpiliście swojego poprzedniego psa, bo ugryzł wasze dziecko w twarz. To tragiczne. Czy wyciągnęliście z tego jakąś lekcję? Jeśli nie zrobicie poważnego rachunku sumienia, nie ma żadnego powodu, dla którego z huskym czy jakimkolwiek innym psem miałoby być lepiej. Ten wypadek pokazuje, że nie potrafiliście w porę rozpoznać problemu i odpowiednio zareagować. Więc tak jak napisał Docline: brak wiedzy o psach i zła komunikacja.

Na waszym miejscu natychmiast zgłosiłbym się do profesjonalisty. Wszystko, co piszecie, świadczy o tym, że potrzebujecie szkolenia, aby nauczyć się, jak żyć z psem w dobrych warunkach.

Żadne forum, poradnik czy książka nie dadzą wam gotowego klucza do sukcesu.

Po tym, co przeszliście, nie wystarczy wejść na forum, żeby nauczyć się wychowania szczeniaka husky. Jeśli nadal łudzicie się, że to wystarczy, to ewidentnie nie macie właściwego nastawienia.

Gdyby wasze dziecko stało się agresywne do tego stopnia, by kogoś zranić, nie szukalibyście porad na forum, bo to oczywiste, że pomoc, której potrzebujecie, jest gdzie indziej.

Uświadomcie sobie, że taka tragedia zostawia ślady i potrzeba czasu oraz pracy, by się z tego wyleczyć. Wasz pies stracił życie, a wasza rodzina wycierpiała swoje. Pozwólcie sobie pomóc, aby odnaleźć harmonię, i nie poprzestawajcie na kilku ćwiczeniach pod szkołą dzieci.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak, znam Cesara Millana, oglądam jego programy w telewizji i sporo się od niego nauczyłem. Wielkie dzięki! Dzisiaj wieczorem, jak tylko dzieci wróciły ze szkoły, wypróbowałem twoją technikę. Już nie mogę się doczekać efektów. Jeszcze raz wielkie dzięki!
    Przetłumaczony francuski
    Energiesolaire
    Energiesolaire Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej... Aż strach o tym wspominać, bo to temat tabu. Ledwo odważam się o tym pisać, bo we Francji jest on zakazany. Ale Cesar Millan, ten człowiek, którego można zobaczyć, jak uczy szacunku do przestrzeni osobistej, ma mnóstwo płyt DVD. Pewnie są dostępne po francusku, choć nie wiem, czy biorąc pod uwagę ten zakaz, da się je u nas dostać. No cóż...

W każdym razie możesz poszukać wątku o tytule „Leadership Training”, który wrzuciła tutaj Lorna w dziale „Wychowanie psa”. Pisze w nim o człowieku, który mógłby Ci bardzo pomóc w takiej sytuacji. On na pewno nie wyskoczy do Ciebie z klikerem i smaczkami.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wielkie dzięki! Zacznę to stosować już dziś wieczorem, jak tylko dzieci wrócą, i obejrzę filmiki o nauce chodzenia. Jeszcze raz ogromne dzięki!
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post