W jakim wieku pies może zacząć nosić szelki??
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Z moją sunią czekałem rok.
Wcześniej przez krótki czas używałem dławika, bo mała szybko załapała, o co chodzi.
Cześć,
jakiej rasy lub w jakim typie jest twój pies?
Jeśli to, że twój pies ciągnie na smyczy, motywuje cię do zakupu szelek, uważaj z ich wyborem:
Trzeba dobrać odpowiedni model, bo w zależności od fasonu szelki mogą wręcz zachęcać psa do jeszcze mocniejszego ciągnięcia i zwiększać jego siłę. Co więcej, jeśli chcesz kiedyś móc spokojnie spacerować ze swoim psem, musisz codziennie i sumiennie ćwiczyć chodzenie na smyczy, pamiętając, że żadne szelki (nawet te specjalne, oduczające ciągnięcia) nie zastąpią dobrego wychowania.
Pozwalam sobie na tę uwagę, bo sama miałam sunię, która ciągnęła na smyczy jak buldożer, o mało nie wyrywając mi ręki ^^ (bardzo umięśniony miks boksera). Wiem, jak bardzo potrafi to być frustrujące i zniechęcające... Gdy miała około 6 miesięcy, byłam o krok od kupienia jej specjalnych szelek przeciw ciągnięciu, ale mój weterynarz zdołał mnie od tego odwieść (z powodów, o których wspomniałam wyżej). Wyjaśnił mi, że według niego to powinna być absolutna ostateczność i należy unikać ich stosowania u szczeniaków w trakcie nauki, które mają tendencję do ciągnięcia.
Dziś nie żałuję, że zostaliśmy przy obroży – moja sunia już nie ciągnie na spacerach dzięki codziennym treningom (ma teraz 11 miesięcy). Trzeba się po prostu nie poddawać i być cierpliwym! :-)
12 komentarzy na temat 12