Jak oduczyć psa spania w łóżku?

Margotdu66
Margotdu66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Chciałabym poznać Wasze opinie, bo chcę zmienić jeden nawyk mojego psa.

Mój szczeniak Spock ma 10 miesięcy, a mam go od kiedy skończył 5 tygodni.

Na początku, kiedy go przygarnęłam, byłam jeszcze w związku i ustaliliśmy z chłopakiem, że pies nie będzie spał w łóżku, tylko w swoim legowisku. Przez jakieś pierwsze 3,5 miesiąca zawsze spał u siebie, chociaż legowisko stało w sypialni.

Potem rozstałam się z partnerem, musiałam się przeprowadzić z powrotem do rodziców... to był dla mnie trudny czas i przyznaję, że pękłam. Wzięłam go do siebie do łóżka i od tamtej pory śpimy razem.

Zawsze marzyłam o własnym psie, to mój pierwszy pies w dorosłym życiu. Zawsze chciałam spać z psem i mamy ze sobą bardzo bliską, wręcz nierozerwalną więź.

Muszę jednak przyznać, że widzę, że czasem bywa to problematyczne, zwłaszcza jeśli chodzi o intymność z facetem i te sprawy... Dlatego zdecydowałam, że czas go na nowo przyzwyczaić do spania w legowisku.

Nie bardzo wiem, jak mogłabym to zrobić stopniowo, skoro on jest już tak bardzo przyzwyczajony. Myślałam o kupieniu sprayu z feromonami, żeby spryskać mu legowisko (może to go trochę uspokoi) i o zamykaniu go na pierwsze noce w salonie tam, gdzie ma swoje posłanie, żeby zrozumiał, że nie chcę już, żeby spał ze mną.

Ale boję się, że to będzie dla niego traumatyczne albo zbyt gwałtowne... Nie bardzo wiem, jak się za to zabrać, dlatego proszę o Wasze opinie i doświadczenia, żeby móc to wprowadzić w życie jak najszybciej.

Dzięki za odpowiedzi! 🤗

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    U mnie moja poprzednia sunia wskakiwała na łóżko, kiedy byłyśmy same w domu. Wiedziała jednak, że jak w pobliżu jest jakiś facet, to nie ma tam wstępu. Wtedy grzecznie zadowalała się kanapą. Zresztą, chrapiący faceci czy koleżanki wystarczali, żeby ją stamtąd wygonić 😅 Działało to na zasadzie: „no dobra, zostawiam cię z tym bagnem, nie wiem, jak ty dajesz radę przy tym spać, ja stąd spadam!”
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

@Musher jasne, że to nie zadziała u każdego psa, właśnie to napisałam. Każdy pies ma swój własny charakter.

W sytuacji, gdyby to nie zdawało egzaminu, po prostu przyjdzie czas na wprowadzenie zakazu.

@Party tak, nie uważam mojego psa za brudnego i tak, kładę koc, który często piorę. Łatwiej wyprać koc niż wielką kołdrę.

Równie często piorę psie maty i kocyki, właśnie po to, żeby utrzymać czystość.

Sama też nie uważam się za brudaskę, a mimo to piorę swoją pościel dokładnie tak samo. To ta sama zasada.

A jeśli "zaadoptuję" jakiegoś faceta, to będzie się miał u mnie dobrze. Nie dostanie legowiska, tylko rozkładany fotel typu relax. Więc jestem całkiem miła, to w końcu spore wygody. Pod warunkiem, że mój pies zgodzi się nim podzielić, bo to przecież jego fotel. W przeciwnym razie zostanie mu dywanik na podłodze. 😁

Ja tam mam to gdzieś, mam mojego wielkiego pieszczocha do grzania, do tego 3 lub 4 koty, więc nawet ogrzewanie nie jest mi potrzebne! 😅

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Hihi

Metoda jo-jo u kotów się nie sprawdza...

Tak pół żartem, pół serio, mam ochotę Ci odpowiedzieć, że pies jest wierniejszy od faceta, ale no cóż, przyznaję, że to świdrujące spojrzenie psa w trakcie „tych spraw” może nieźle wybić z rytmu. To trochę jak z sikaniem, gdy ktoś na nas patrzy – ja tak nie potrafię...

Może spróbuj zadziałać w dwóch etapach: najpierw daj mu legowisko albo matę, żeby spał w Twoim pokoju, ale z zakazem wchodzenia na łóżko.

Potem przenieś tę matę do innego pomieszczenia, a w sypialni postaw drugie legowisko lub matę (nową i bez żadnych zapachów).

W każdym razie, nie oduczaj go tak zupełnie spania z Tobą, bo jak Twój następny facet odejdzie, to będziesz się cieszyć, że pies wrócił 😄

Przetłumaczony francuski
    Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Oduczyć mojego psa nie sypiania już ze mną” – tak brzmi tytuł!

To przecież oznacza, żeby uczyć go spania z Tobą. Jak Twój pies ma się w tym wszystkim połapać przy takim zamieszaniu z Twojej strony...

Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

@Kanger metoda „jojo”, a raczej przywilej przyznawany przez opiekuna, sprawdza się u mnie i u wielu innych osób świetnie. Pies nie jest głupi, doskonale potrafi zrozumieć, że coś jest dozwolone tylko wtedy, gdy usłyszy „okej”. Prawie wszystkie psy, które znam, dobrze rozumieją zasadę „przywileju”, czy to w przypadku łóżka, czy kanapy.

Jeśli chodzi o higienę, to każdy decyduje sam. Ja nie uważam swojego psa za coś brudnego. Nie myję rąk po każdym głaskaniu. I uwielbiam, kiedy się do mnie przytula, kładzie tę swoją wielką głowę na moim brzuchu, żeby pomóc mi zasnąć.

Nie uważam, żeby to było brudne, bo mój pies po prostu nie jest brudny. Po prostu kładę koc, który bardzo często zmieniam. I pies, i koty mogą spać ze mną tyle, ile tylko chcą.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli przestawisz łóżko albo wprowadzisz jakąś zmianę, Twoje „Nie!” pewnie zadziała lepiej, niż gdyby wszystko zostało po staremu.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To prawda, że wieczorem jeden z moich psiaków, a nawet oba, wchodzą na łóżko, zanim się położę; schodzą z niego, jeśli im tak powiem.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, Margot.

Nie wierzę w rozwiązania typu „raz tak, raz nie”. Moim zdaniem jedynym wyjściem jest wystawienie legowiska poza Pani sypialnię i wprowadzenie całkowitego, definitywnego zakazu wstępu do tego pokoju. Bez względu na porę dnia, pies powinien czekać na Panią w innym pomieszczeniu, a drzwi do sypialni muszą pozostać zamknięte.

Czeka Panią kilka dni, podczas których trzeba będzie po prostu wykazać się autorytetem i okazać się bardziej upartą niż pies. Wystarczy konsekwentnie trzymać się nowej zasady. Pies z czasem się do tego przyzwyczai.

Swoją drogą, jestem przekonana, że niewpuszczanie psa do sypialni to kwestia podstawowej higieny. Nie sądzę, żeby kąpała Pani psa co wieczór przed spaniem. Kocham swoje zwierzaki i nie szczędzę im pieszczot, ale zawsze myję ręce po głaskaniu czy wtedy, gdy dam im polizać dłonie. Sypialnia, a już tym bardziej łóżko, to miejsca, do których psy nie mają wstępu.

Przetłumaczony francuski
    Margotdu66
    Margotdu66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzięki mel1, Twój komentarz bardzo mnie uspokoił. To prawda, nie patrzyłem na to z tej strony. Muszę go nauczyć schodzenia na komendę, masz rację. Dzięki wielkie 🤗
    Przetłumaczony francuski
    M
    Zgłoś

@Margotdu66 mój pies też ze mną śpi, ale jeśli powiem mu „nie”, to idzie na swój fotel.

Żeby spanie w łóżku było dozwolone, ale traktowane jako przywilej, to ja o tym decyduję. Nauczyłam go schodzenia na prośbę i tego, żeby nie wskakiwał, jeśli mu zabronię.

Całkowity zakaz wcale nie musi być konieczny, ale musisz dać psu do zrozumienia, że czasami mu wolno, a innym razem nie.

Jeśli lubisz mieć psa obok siebie, nie ma sensu sobie tego odmawiać, o ile wprowadzisz kilka podstawowych zasad. To ty decydujesz o momencie, a nie on.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 18

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post