Jak oduczyć psa spania w łóżku?

Margotdu66
Margotdu66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Chciałabym poznać Wasze opinie, bo chcę zmienić jeden nawyk mojego psa.

Mój szczeniak Spock ma 10 miesięcy, a mam go od kiedy skończył 5 tygodni.

Na początku, kiedy go przygarnęłam, byłam jeszcze w związku i ustaliliśmy z chłopakiem, że pies nie będzie spał w łóżku, tylko w swoim legowisku. Przez jakieś pierwsze 3,5 miesiąca zawsze spał u siebie, chociaż legowisko stało w sypialni.

Potem rozstałam się z partnerem, musiałam się przeprowadzić z powrotem do rodziców... to był dla mnie trudny czas i przyznaję, że pękłam. Wzięłam go do siebie do łóżka i od tamtej pory śpimy razem.

Zawsze marzyłam o własnym psie, to mój pierwszy pies w dorosłym życiu. Zawsze chciałam spać z psem i mamy ze sobą bardzo bliską, wręcz nierozerwalną więź.

Muszę jednak przyznać, że widzę, że czasem bywa to problematyczne, zwłaszcza jeśli chodzi o intymność z facetem i te sprawy... Dlatego zdecydowałam, że czas go na nowo przyzwyczaić do spania w legowisku.

Nie bardzo wiem, jak mogłabym to zrobić stopniowo, skoro on jest już tak bardzo przyzwyczajony. Myślałam o kupieniu sprayu z feromonami, żeby spryskać mu legowisko (może to go trochę uspokoi) i o zamykaniu go na pierwsze noce w salonie tam, gdzie ma swoje posłanie, żeby zrozumiał, że nie chcę już, żeby spał ze mną.

Ale boję się, że to będzie dla niego traumatyczne albo zbyt gwałtowne... Nie bardzo wiem, jak się za to zabrać, dlatego proszę o Wasze opinie i doświadczenia, żeby móc to wprowadzić w życie jak najszybciej.

Dzięki za odpowiedzi! 🤗

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Margotdu66
    Zgłoś
    Wiem, wiem, nie zapominam o tym, że to ja sam doprowadziłem do tej sytuacji, dlatego tak bardzo biorę to do siebie. Rozumiem też jego zazdrość, więc od samego początku podchodzę do tego wszystkiego z dużą ostrożnością i najpierw szukam informacji, zanim zacznę działać. Ale tak, będę go powoli zachęcać do spania samemu i będę to robić stopniowo, żeby za bardzo nie wywracać mu świata do góry nogami. Zobaczymy, jak nam pójdzie. Chcę, żeby wszystko było dla niego jak najlepiej.
    Przetłumaczony francuski
    Margotdu66
    Zgłoś

Octalove, Pana/Pani udział w tej dyskusji służy jedynie ocenianiu sytuacji, o której nie ma Pan/Pani zielonego pojęcia, i to tylko po to, żeby mi dopiec?

Nie rozumiem, po co pisać takie komentarze, to zupełnie niczemu nie służy ..

Przetłumaczony francuski
    Margotdu66
    Zgłoś
    A jeśli chodzi o kwestię intymności, to czy to stały facet, z którym mieszkam, czy po prostu ktoś wpadnie z wizytą, problem jest ten sam, hehe. Mój pies pcha się do łóżka, kładzie na samym środku i jak tylko chcemy go przesunąć, to zaczyna warczyć. Mam wrażenie, że jest trochę zazdrosny – czasem nawet jak całuję faceta, to on się wcina 😂 Właśnie dlatego nie chcę już, żeby ze mną spał, bo myślę, że nasza relacja jest chyba zbyt mocno zżyta i przez to wszyscy na tym cierpią, i on, i ja. Zdaję sobie sprawę, że to moja wina, dlatego teraz staram się jakoś to wszystko wyprostować ^^
    Przetłumaczony francuski
    Margotdu66
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi! Na początek trochę mnie to uspokoiło i utwierdziło w mojej decyzji.

Sęk w tym, że nie wiem, czy to mój pies jest taki uparty, czy to ja go nie wychowałem jak trzeba albo nie mam wystarczającego posłuchu, bo on mnie kompletnie nie słucha, haha.

Czasami mnie posłucha, jak mówię, żeby poszedł na swoje miejsce, ale jak już wskoczy na łóżko, to koniec. Za każdym razem, gdy mówię „nie” albo „zejdź”, on nic sobie z tego nie robi. Muszę go sam ściągać, a on zaraz wraca i tak możemy się bawić godzinami...

Więc chyba będę musiał zostawiać go w salonie i zamykać drzwi do sypialni, zostawiając mu jakieś moje rzeczy, dopóki nie zrozumie, że teraz takie są zasady.

Tylko boję się, że on tego nie zrozumie i potraktuje to jako karę 😕

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nasza wie, że śpi ze mną, kiedy męża nie ma... a jak on kończy późno pracę, to gdy tylko widzi, że wchodzi do sypialni, zaraz ucieka do swojego legowiska... za to rano są przytulasy w łóżku lol

Psy szybko łapią, nie miejcie wątpliwości i bądźcie stanowczy, kiedy odsyłacie go na miejsce... przez parę dni będzie ciężko, a potem się przyzwyczai

Przetłumaczony francuski
    K
    Katiaaqua Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Właściwie to trzeba czasem przeszkodzić swojemu psu lub kotu, żeby poszedł spać tam, gdzie ma więcej spokoju. Pewnie wielu z nas już to przerabiało.
    Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Miałem kiedyś suczkę, która była przyzwyczajona do spania ze mną. Nawet w dwuosobowym łóżku ciągle podkradała mi kołdrę, a kiedy się przeprowadziłem i wróciłem do łóżka jednoosobowego, spanie stało się naprawdę uciążliwe 😅

Pewnego dnia po prostu kazałem jej zejść. I to tyle. Spała po prostu (robiąc przy tym wielkie, smutne oczy) na łóżku obok. W ciągu dnia nadal byliśmy tak samo blisko, itd.

Obecnie mam inną małą sunię, która też śpi ze mną w łóżku. W sumie aż tak bardzo mi nie przeszkadza. Ale kiedy na tym jednoosobowym łóżku ładuje mi się jeszcze ze 50 kotów, to robi się naprawdę ciężko. Przewracam się wtedy i marudzę coś pod nosem przez sen. No i suczka sobie idzie 😡

Zamiast kotów! Więc teraz walczę o to, żeby przekonać moją psinkę, żeby została ze mną.

Ale tak w ogóle, gdybym chciał ją wyprosić, to wystarczyłoby powiedzieć „zejdź” (to moja komenda na schodzenie z kanapy, z łóżka itd.) w momencie kładzenia się spać. A gdyby po cichu wskoczyła w nocy, wystarczyłoby tylko poruszać nogami, przesuwając je pod nią i mrucząc coś pod nosem. I hop.

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Cześć,

nie widzę tutaj zbyt wielu opcji, bo jeśli na początku pozwolisz mu spać w legowisku w Twojej sypialni, to daję głowę, że nie zostanie w nim długo i zaraz wskoczy do łóżka...

Na Twoim miejscu postawiłbym więc legowisko od razu w pomieszczeniu, w którym docelowo ma spać (czyli w salonie, przy zamkniętych drzwiach do Twojej sypialni). Do środka włóż swoje noszone ubrania, żeby czuł Twój zapach – to go uspokoi (to lepsze rozwiązanie niż feromony, których on nie zna, a ich skuteczność bywa bardzo różna).

Możesz też dać mu kilka smaczków na dobranoc, żeby zajął się nimi w momencie, gdy będziesz wychodzić, i zostawić mu jego zabawki.

To może trochę potrwać, ale z czasem się przyzwyczai, nawet jeśli na początku będzie popiskiwać (tylko uważaj, żeby nie ulec, bo szybko zrozumie, że płaczem wymusza to, co chce...).

Mam nadzieję, że pomogłem.

Powodzenia!

Pozdrawiam,

Romain

Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post