Cześć wszystkim!
Chciałabym poznać Wasze opinie, bo chcę zmienić jeden nawyk mojego psa.
Mój szczeniak Spock ma 10 miesięcy, a mam go od kiedy skończył 5 tygodni.
Na początku, kiedy go przygarnęłam, byłam jeszcze w związku i ustaliliśmy z chłopakiem, że pies nie będzie spał w łóżku, tylko w swoim legowisku. Przez jakieś pierwsze 3,5 miesiąca zawsze spał u siebie, chociaż legowisko stało w sypialni.
Potem rozstałam się z partnerem, musiałam się przeprowadzić z powrotem do rodziców... to był dla mnie trudny czas i przyznaję, że pękłam. Wzięłam go do siebie do łóżka i od tamtej pory śpimy razem.
Zawsze marzyłam o własnym psie, to mój pierwszy pies w dorosłym życiu. Zawsze chciałam spać z psem i mamy ze sobą bardzo bliską, wręcz nierozerwalną więź.
Muszę jednak przyznać, że widzę, że czasem bywa to problematyczne, zwłaszcza jeśli chodzi o intymność z facetem i te sprawy... Dlatego zdecydowałam, że czas go na nowo przyzwyczaić do spania w legowisku.
Nie bardzo wiem, jak mogłabym to zrobić stopniowo, skoro on jest już tak bardzo przyzwyczajony. Myślałam o kupieniu sprayu z feromonami, żeby spryskać mu legowisko (może to go trochę uspokoi) i o zamykaniu go na pierwsze noce w salonie tam, gdzie ma swoje posłanie, żeby zrozumiał, że nie chcę już, żeby spał ze mną.
Ale boję się, że to będzie dla niego traumatyczne albo zbyt gwałtowne... Nie bardzo wiem, jak się za to zabrać, dlatego proszę o Wasze opinie i doświadczenia, żeby móc to wprowadzić w życie jak najszybciej.
Dzięki za odpowiedzi! 🤗