Jeden z moich psów zjadł prezerwatywę
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dobry wieczór,
Najprostszym rozwiązaniem – a mówię to z własnego doświadczenia, bo jeden z moich psów też kiedyś połknął ciało obce – jest podanie mu miski jedzenia. Chodzi o to, by treść pokarmowa otoczyła ten przedmiot, co ułatwi jego wydalenie wraz z kałem. Oczywiście mówimy tu o miękkim ciele obcym, które nie jest toksyczne i nie grozi uszkodzeniem narządów wewnętrznych.
Dla własnego spokoju skontaktuj się z weterynarzem dyżurnym. Numer powinieneś uzyskać, dzwoniąc do swojej przychodni weterynaryjnej – zazwyczaj jest podawany na automatycznej sekretarce jako numer alarmowy.
Ryzyko jest niewielkie, ale biorąc pod uwagę rozmiar Twojego pieska, przedmiot może mieć drobne trudności z wyjściem i nieco się „przyblokować”. Obserwuj kupy i jeśli nie zauważysz szybkiego wydalenia, konieczna będzie wizyta u weterynarza.
Cóż, nasze psiaki nie zawsze bywają glamour...
Dzień dobry,
Mój 3-miesięczny szczeniak owczarka australijskiego właśnie połknął zużytą prezerwatywę. Nie wiem, co robić i bardzo się boję. Czy mają Państwo jakieś rady?
Miała swój etap na skarpetki mojego faceta 😇 ojej, jak ja ją kocham, tę moją małą! Świetnie uczy mojego chłopa, żeby bardziej po sobie sprzątał 🥳
Na zdjęciach...

Trzymaj się, a tak jak wspomniano wyżej, dobry przepis może Ci pomóc
Dzięki wszystkim za rady, które zastosuję już przy ich najbliższych posiłkach :)
Dzień dobry
Myślę, że to po prostu wyjdzie naturalną drogą razem z kupą. Obserwuj uważnie stan ogólny psiaka i sprawdzaj odchody.
Doskonale rozumiem Twój niepokój – nasza, jak była szczeniakiem, dorwała w lesie prezerwatywę (ach, ta kultura niektórych ludzi!), na szczęście od razu jej to wyjęłam z pyszczka, ale to był czysty fart, nie da się wszystkiego upilnować!
Powodzenia i trzymajcie się! 😉
Artykuł weterynaryjny o ciałach obcych w przewodzie pokarmowym: http://www.vetrepro.fr/article-veterinaire-72-5-les-corps-etrangers-digestifs
Małe kawałeczki jabłka (bez pestek) na przekąskę 👌 też będą bardzo dobre.