Krwawiąca, ropiejąca brodawka: co o tym sądzicie?

Alyann
Alyann Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Moja 11-letnia suczka rasy Jack Russell ma brodawkę, która bardzo mnie niepokoi: jest dosyć duża jak na jej wymiary (1 cm średnicy), znajduje się po wewnętrznej stronie uda, ropieje, lekko krwawi i ma taką „kraterowatą” strukturę.

Jej zachowanie się nie zmieniło, wszystko jest w porządku. Ma jednak zapalenie spojówek w obu oczach, które leczymy u weterynarza, ale stan zapalny zdaje się nie ustępować.

Moja psinka ma już kilka małych brodawek starczych, ale żadna nie wygląda w ten sposób. Na drugim udzie zrobił jej się też kaszak, który sam pękł (widział go już wcześniej lekarz weterynarii).

Próbowałam szukać informacji w internecie, ale nic konkretnego nie znalazłam. Trafiłam na artykuł o mastocytomie, ale brzmi to bardzo alarmująco.

Jeśli zagląda tu jakiś weterynarz albo właściciel psa, który przechodził przez coś podobnego, chętnie poznam Wasze opinie, zanim wyląduję u weta i zapłacę spory rachunek...

Z góry dziękuję,

Alyson

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tutaj była ta zmiana na oku Volki – w wewnętrznym kąciku lewego oka, a obok kolejna, nowsza...

Na starość zrobiła jej się ogromna narośl na głowie (smarowaliśmy olejkiem z drzewa herbacianego), której nie dało się już usunąć (miała 14 lat)... i jeszcze jedna pod brzuchem...

Przepraszam za jakość zdjęcia, robione telefonem...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Musisz koniecznie iść do dobrego okulisty i jak najszybciej to usunąć!
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Oto poprawione zdjęcia

dla Sylvie 92360

Zdjęcia Cochrana, jej pięknego owczarka.

(taka sama brodawka jak u Volki, poszukam zdjęcia oka i wrócę, żeby je wstawić...)

jeśli rozmiar jest za mały, mogę ewentualnie zrobić zbliżenie na oko...

Pozdrawiam

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zmniejsz swoje zdjęcie, musi ważyć mniej niż 3 MB. Jeśli ta „brodawka” przypomina trochę malinę i jest spora, to naturalne metody nie wystarczą. Są pewne granice. Trzeba to usunąć chirurgicznie i koniecznie zrobić biopsję!
    Przetłumaczony francuski
    Sylvie 92360
    Sylvie 92360 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór, Cochran ma prawie 11 lat i ma taką brodawkę przy oku. Na razie przemywam mu to miejsce solą fizjologiczną i nakładam srebro koloidalne (uważając, żeby nie dotknąć rogówki) rano i wieczorem, ale nie widzę większej poprawy. Po rozmowie z moją panią weterynarz zdecydowałam, że nie będziemy jej usuwać – uważam, że piesek jest już za stary i po prostu bardzo się boję narkozy.

Moje pytanie dotyczy jego oka: co jeszcze mogę zrobić naturalnego, żeby mu pomóc?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi i życzę wszystkim dobrej nocy.

PS: Ta brodawka przypomina trochę kalafiora. Chciałam wrzucić zdjęcie, ale plik jest za duży (szkoda, bo zobaczylibyście, jak to dokładnie wygląda). Często, gdy nakładam srebro patyczkiem higienicznym, brodawka trochę krwawi. Podawałam mu 5 granulek Thuja 15 CH dziennie, ale podobno to za silna dawka. Nie wiem, co jeszcze mogłabym zrobić...

Przetłumaczony francuski
    Alyann
    Alyann Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Dziękuję Wam za odpowiedzi: Provéto junior Conseil i misanthrope. Faktycznie, wybiorę się do mojego weterynarza. Chciałam po prostu dowiedzieć się czegoś więcej przed wizytą i poznać rady oraz opinie, takie jak ta od Enicia.

Dziękuję Ci Enicia za podzielenie się swoim doświadczeniem. Na pewno o tym wspomnę podczas wizyty u weterynarza. Przemywam tę brodawkę czerwoną Betadine, bo skończyła mi się żółta, więc muszę ją za każdym razem płukać, a to niezbyt dobrze ze względu na wilgoć.

Nie wiedziałam, że na forum są studenci weterynarii. To super, wielkie dzięki Alexandra!

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Enicia
    Enicia Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, mój pies miał brodawkę, która bez przerwy krwawiła i się sączyła. Zazwyczaj to nic groźnego, po prostu wygląda bardzo brzydko, a do tego wdała się infekcja. Trzeba to odkażać żółtą Betadine. Ja i tak poszedłem do weterynarza, który dał mi bardzo skuteczną maść – jeśli Was to interesuje, postaram się odszukać receptę. Nie martwcie się, taka wizyta u weterynarza wcale nie była droga. Dostałem co prawda wycenę na chirurgiczne usunięcie tej upartej brodawki i miało to kosztować około 1300 zł... ale sama maść wystarczyła... Spróbujcie najpierw dopytać o maść, jeśli będą chcieli za wszelką cenę usuwać to w inny sposób. Starsze psy często mają brodawki, trzeba po prostu pilnować ich odkażania, gdy się sączą, i skonsultować się z weterynarzem, jeśli mimo to nie przestaną.
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, Istnieje mnóstwo schorzeń dermatologicznych, które mogłyby pasować do podanego przez Pana/Panią opisu. Warto dość szybko skonsultować się z weterynarzem. Specjalista, poprzez badanie dotykowe, obserwację, a nawet wykonanie badań dodatkowych, będzie w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania. Miłego dnia, Alexandra – studentka weterynarii, współpracowniczka ProVéto Junior Conseil http://proveto.net/
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie jesteśmy w stanie postawić diagnozy przez komputer, zwłaszcza bez żadnego zdjęcia. Pamiętajcie jednak, że wszelkie niedoskonałości, krostki, brodawki czy inne zmiany powinny być usuwane chirurgicznie zaraz po ich pojawieniu się i wysyłane na biopsję. Dzięki temu unikniecie pogorszenia sytuacji i nawet jeśli okaże się, że to mały guz „złośliwy”, macie ogromne szanse, że obejdzie się bez żadnych dalszych powikłań!

Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post