Mój 6-miesięczny szczeniak wciąż brudzi w domu

W
Wtigger7 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam 6-miesięcznego szczeniaka jack russell terriera i mam z nim problem – mimo upływu czasu, on wciąż nie trzyma czystości. Wychodzi codziennie co najmniej 3 razy, mamy też mały ogródek, gdzie załatwia swoje potrzeby, ale kiedy tylko wraca do domu, i tak sika lub robi kupę w środku.

W nocy śpi w transporterze (bo inaczej za bardzo rozrabia), ale tam też zdarza mu się nabrudzić. Nie rozumiem tego, bo czytałam, że pies ma instynkt i nie załatwia się w miejscu, w którym śpi. Dlaczego on tak robi?

Próbowałam go uczyć w ten sposób, że jak nabrudzi w domu, to go karcę i mówię „nie wolno, nieładnie!”, a jak zrobi na dworze, to cieszę się jak głupia i go chwalę, żeby załapał, że o to chodzi. Niestety nic to nie daje. Próbowałam nawet maczać mu nos w tym, co zrobił, i na niego krzyczeć, a on dalej nic nie rozumie. Nie mam już siły, nie wiem, co robić.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

O kurczę... Ale dlaczego to znowu wypłynęło? No nie! Dzięki Sky
    To Vénus17 odkopała ten post, pewnie nie spojrzała na datę. Wcale nie mam nic do Sky, ale to ja ci o tym mówiłam, ty niedobra! 🤧😞 😁😝

Cześć, Nix Vénus 17, ktoś już był wcześniej, chociaż mi samej też mogłoby się to zdarzyć.

Są jednak tematy, które wciąż są ciekawe, bo takie przypadki nigdy nie są odosobnione.

Miłego dnia wszystkim.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie przejmuj się Bangdji, nic się nie stało, nieźle się uśmiałem, także dzięki! 👏

Dobranoc, buziaki

😁

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No nie, ale wtopa! Coś ze mną dzisiaj nie tak!

Wybacz pomyłkę, titejava 😅

Uciekam już do łóżka, zanim znowu coś pokręcę. Ostatnio ciągle mi się to zdarza 😡

Buziaki, titejava 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

O rany... Ale dlaczego on znowu wypłynął? Kurczę! Dzięki Sky

To Vénus17 odświeżyła ten post, pewnie po prostu nie zerknęła na datę. Żeby nie było – nic nie mam do Sky, ale to ja ci o tym wspomniałam, ty niedobra! 🤧😞

😁😝

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś

O kurczę... Ale dlaczego to znowu poszło w górę?

No niefajnie! Dzięki Sky

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Bangdji

Też o mało co się nie nabrałem, ten wątek ma już rok 🤭😉

Przetłumaczony francuski
    B
    Zgłoś
    Sześć miesięcy... Suczka mojej mamy nauczyła się czystości w wieku 7 miesięcy. Dingo (samiec) potrzebował 8-9 miesięcy. A o moim psiaku myśliwskim to już nawet nie wspomnę 😂 Sześć miesięcy to wciąż norma. Nie trać nadziei i nie denerwuj się na tego malucha. Jest po prostu tak, jak wtedy, gdy był całkiem mały – on po prostu jest "dzieckiem" trochę dłużej... Szczerze mówiąc, ja nigdy nie miałam szczeniaka, który trzymałby czystość już w wieku 3-4 miesięcy 😅 Dla mnie sześć miesięcy to wciąż psie dziecko.
    Przetłumaczony francuski
    Vénus17
    Vénus17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mało znam psów, które załatwiają się na komendę...

Cześć, ja mam akurat to szczęście, że mój pies załatwia się na komendę i nie jest to mój pierwszy taki psiak.

Wtigger7 – czym czyścisz miejsca, w których zdarzyło mu się nasikać w domu? Pod żadnym pozorem nie używaj wybielacza, najlepiej użyj wody z octem spirytusowym. Ich małe noski mówią im wtedy, że dane miejsce nie jest odpowiednie. Pies zazwyczaj nie uważa zapachu swoich siuśków za nieprzyjemny. Jeśli chodzi o kupy, sprzątaj je tak, żeby szczeniak nie widział, jak to robisz.

Przetłumaczony francuski
    S
    Stik59 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Jeśli chcecie nauczyć psa zachowywania czystości – nie zrozumcie mnie źle – u nas przełomem okazał się zakup klatki o wymiarach 90×70 cm.

Zamykaliśmy w niej naszą sunię buldoga francuskiego od 22:00 do 7:00 rano przez miesiąc i po problemie.

Pamiętajcie tylko, żeby urządzić jej tam fajny, przytulny kącik z legowiskiem i zabawkami. To musi być klatka, w której pies czuje się swobodnie. Nie traktujcie tego jako kary – lepiej przemęczyć się miesiąc, by móc cieszyć się wspólnym życiem przez lata, niż musieć się z psem rozstać.

Powodzenia, podziękujecie mi później 😉

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 20

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post