Mój 6-miesięczny szczeniak wciąż brudzi w domu

W
Wtigger7 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim! Mam 6-miesięcznego szczeniaka jack russell terriera i mam z nim problem – mimo upływu czasu, on wciąż nie trzyma czystości. Wychodzi codziennie co najmniej 3 razy, mamy też mały ogródek, gdzie załatwia swoje potrzeby, ale kiedy tylko wraca do domu, i tak sika lub robi kupę w środku.

W nocy śpi w transporterze (bo inaczej za bardzo rozrabia), ale tam też zdarza mu się nabrudzić. Nie rozumiem tego, bo czytałam, że pies ma instynkt i nie załatwia się w miejscu, w którym śpi. Dlaczego on tak robi?

Próbowałam go uczyć w ten sposób, że jak nabrudzi w domu, to go karcę i mówię „nie wolno, nieładnie!”, a jak zrobi na dworze, to cieszę się jak głupia i go chwalę, żeby załapał, że o to chodzi. Niestety nic to nie daje. Próbowałam nawet maczać mu nos w tym, co zrobił, i na niego krzyczeć, a on dalej nic nie rozumie. Nie mam już siły, nie wiem, co robić.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

20 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Celine45
    Celine45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, Jeśli cię to pocieszy, nie jesteś sam w tej sytuacji... mam 5-miesięcznego staffika. Po południu jest jeszcze okej, czasem zdarzy się tylko jedno siku. Ale rano to po prostu masakra. Wychodzę z nią o 7:00, robi i siku, i kupę. Wracam o 12:30, a ona w międzyczasie zdążyła już zrobić obie te rzeczy, a potem o 13:00 znowu załatwia się na zewnątrz. Jak wyjdę gdzieś wieczorem, to mam gwarantowane sprzątanie po powrocie... no ale podobno to normalne. Więc nie poddajemy się, dalej chwalimy za załatwianie się na dworze, wychodzimy 5-6 razy dziennie i mocno trzymamy kciuki! Rozumiem doskonale, co czujesz...
    Przetłumaczony francuski
    Gigi397
    Gigi397 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Brawo Aggie, Elopumba, Warli, Sky. Pies różni się od suczki – dziewczyny sikają rzadziej niż chłopaki. Mój biszon na początku wychodził co 2 godziny, a ja starałam się powoli wydłużać ten czas do 3 godzin. Z małym smaczkiem za każdym razem, gdy załatwi się na dworze, pies szybko załapie, że siku czy coś innego = nagroda. W Belgii mamy takie suche ciasteczka, coś jak nasze herbatniki, ale w kształcie literek alfabetu. Nie dawałam mu całego, najpierw ćwiartkę, potem połówkę itd. Te ciastka nazywają się Nic-Nac, są bardzo tanie i można je kupić w każdym markecie. Jeśli mieszkacie na północy, pewnie je znacie. Samce przyciąga wszystko: słupki, zapachy suczek, trawa, liście na drzewach... Nie martwcie się, nauka malucha to nie jest taka prosta sprawa – jeden nauczy się w wieku 15 miesięcy, inny wcześniej albo później. Cierpliwość i łagodność, krzyczenie w niczym nie pomoże, a wręcz przeciwnie. Mówcie do niego spokojnym głosem, one wcale nie są głupie. Spróbujcie, a sami zobaczycie. Powodzenia i wymiziajcie Jacka. gigi397 buziaki Kikaah, Jenijen
    Przetłumaczony francuski
    Elopumba
    Elopumba Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć Wtigger7, Twój maluch może po prostu potrzebuje trochę więcej czasu niż inne psiaki, a 6 miesięcy to przecież wciąż jeszcze psie dziecko. Wiesz, zamykanie go na noc w klatce nie wydaje mi się dobrym rozwiązaniem. Sama pytałam tutaj o radę, zanim Pumba u mnie zamieszkał, i wszyscy odradzali mi klatkę w nocy, więc posłuchałam ich wskazówek.

Jeśli Twój szczeniak załatwia się w nocy w domu, musisz jeszcze mocniej go chwalić, gdy uda mu się to zrobić na dworze. Z wiekiem na pewno nauczy się też dłużej trzymać.

Koniecznie wychodź z nim częściej w ciągu dnia, bo 3 razy to według mnie zdecydowanie za mało. Im częściej będziesz go wyprowadzać, tym częściej będzie załatwiać się na dworze, a Ty będziesz mogła go chwalić – w końcu załapie, że warto być czystym, żeby zostać nagrodzonym.

Dajesz mu za każdym razem jakieś smaczki?

Mam nadzieję, że moje rady na coś się przydadzą, bo mam swojego psiaka dopiero od 3 dni, ale muszę przyznać, że on już niemal trzyma czystość, zdarzają mu się tylko tzw. „siku z emocji”. Ale fakt, wychodzę z nim bardzo regularnie, przynajmniej co 2 godziny. Nie za każdym razem coś zrobi, a tej nocy wytrzymał nawet 10 godzin bez żadnej wpadki, ale nie zapeszam lol.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie znam zbyt wielu psów, które załatwiają się na komendę...

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś
    Dzień dobry, musisz być cierpliwy i starać się unikać wszelkich „wpadek” w domu czy w miejscach, w których nie chcesz, żeby piesek się załatwiał. Wyprowadzaj go regularnie, żeby robił to tylko na dworze i nie wyrabiał sobie złych nawyków. Za każdym razem, gdy załatwi się na zewnątrz, możesz mówić wybrane hasło, np. „załatw się”, a gdy skończy – koniecznie go nagródź. Unikaj wracania do domu natychmiast po tym, jak pies zrobi co trzeba, bo inaczej może zacząć się wstrzymywać, żeby móc dłużej zostać na dworze. Z czasem może nawet nauczyć się załatwiać na komendę. W domu piesek może być zestresowany, więc dawaj mu zabawki, na przykład takie wypełnione jedzeniem, żeby miał zajęcie i nie myślał o brudzeniu. Pamiętaj też, żeby go uspokajać. Wtykanie psu nosa w to, co zrobił, mija się z celem – dla psa taki zapach jest wręcz interesujący. Jeśli zobaczysz, że zaczyna się załatwiać w domu, po prostu szybko weź go na ręce i wynieś na zewnątrz, żeby tam dokończył, a potem wylewnie go pochwal, tak jak robisz to zazwyczaj. To dość dziwne, że brudzi w klatce kennelowej w nocy. Tam również zostawiaj mu zabawki i wychodź z nim na spacer tak późno, jak to tylko możliwe przed snem, oraz bardzo rano. Jeśli wciąż ma problem z trzymaniem czystości, być może na razie trzeba będzie wyjść z nim dodatkowo nawet w środku nocy. Floriane
    Przetłumaczony francuski
     Sky
    sky Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

A w nocy śpi w transporterze, w którym robi kupę (bo za bardzo niszczy). Nie rozumiem tylko jednej rzeczy – czytałam, że pies ma swoje wyznaczone strefy, więc dlaczego załatwia się w miejscu, gdzie śpi?

W przypadku, gdy jest w klatce: dzieje się tak dlatego, że nie potrafi jeszcze powstrzymać potrzeb, a ponieważ jest w niej zamknięty, nie ma jak załatwić się w innym miejscu.

W przypadku, gdy nie jest w klatce: bo nie umie jeszcze wytrzymać, nie potrafi jeszcze zasygnalizować, że chce wyjść (albo nie wyprowadzacie go wystarczająco często i/lub w odpowiednich momentach) i czuje się w tym miejscu bezpiecznie. Potrzebuje tego poczucia bezpieczeństwa, bo pewnie często dostaje burę za fizjologię, której jeszcze nie kontroluje.

Półroczny Jack, co on właściwie niszczy w nocy? Jeśli to tylko niszczenie rzeczy, które moglibyście po prostu schować i w ten sposób je zabezpieczyć, to klatka nie jest tu specjalnie uzasadniona...

Próbowaliście opcji bez klatki, żeby sprawdzić, czy faktycznie będzie coś niszczył?

Przetłumaczony francuski
    W
    Warli Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Ma dopiero 6 miesięcy, więc musisz go wyprowadzać częściej. Nie muszą to być jakieś wielkie spacery, chodzi po prostu o to, żeby załapał, że załatwia się na dworze. Ja swojego wyprowadzałem co 2 godziny, kiedy miał 3 miesiące, a potem z każdym miesiącem stopniowo wydłużałem te przerwy. Możesz też spróbować z matą higieniczną, na której będzie mógł się załatwić. Jeśli tylko zobaczysz, że zaczyna to robić, od razu przenieś go na tę matę.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Gdzie kupiliście swojego szczeniaka? To, że jeszcze nie trzyma czystości, nie jest niczym dziwnym w tym wieku i (nie oceniając Was) niekoniecznie dobrze go tego nauczyliście. Zaskakujące jest jednak to, że załatwia się tam, gdzie śpi, choć to zależy od tego, jak długo musi tam przebywać.

Bardzo dobrze, że chwalicie go za załatwianie się na zewnątrz, ale zupełnie nie ma sensu go karcić ani wycierać mu nosa w to, co zrobił. Przecież nie wkładamy nosa w majtki dziecku, które uczy się korzystać z nocnika – ze szczeniakiem jest tak samo. Jeśli skarcicie go długo po tym, jak nabrudził (na przykład rano, po całej nocy), maluch nie zrozumie, dlaczego od samego rana ktoś na niego krzyczy. Ani wytykanie palcem, ani wciskanie nosa w odchody nic mu nie wyjaśni. W chwili, gdy go strofujecie i pokazujecie mu „szkodę”, on widzi tylko swoje odchody, nie łącząc ich w żaden sposób z powodem Waszej złości. On nie mówi w naszym języku i nie rozumie naszych słów.

Jeśli natomiast przyłapiecie go na gorącym uczynku, może zacząć kojarzyć krzyk z samą czynnością załatwiania potrzeb. Z czasem zacznie się przed Wami chować, żeby uniknąć bury. Nic nie mówcie, po prostu weźcie go i wynieście do ogrodu.

Przetłumaczony francuski
    Jenijen
    Jenijen Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

Może warto wyprowadzać go częściej niż 3 razy dziennie?

Też czytałem, że szczeniaki nie załatwiają się tam, gdzie śpią, ale mój, jak już mu się zdarzy nasiusiać w domu (co zdarza się bardzo rzadko, a ma dopiero trzy miesiące), to zawsze robi to właśnie do swojego legowiska...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Już od dziesięcioleci nie wyciera się szczeniakowi nosa w jego odchody. To przeciwskuteczne... Wiem, że pies, który nie trzyma czystości, to spore wyzwanie, ale Twój szczeniak nie jest żadnym wyjątkowym przypadkiem. Nie wszystkie maluchy uczą się czystości w tym samym wieku. Niektóre są „czyste” już w wieku 4–5 miesięcy, a inne potrzebują na to 6–7 miesięcy. To wcale nie musi oznaczać problemów behawioralnych. Po prostu zwieracze pieska muszą być już na tyle dojrzałe, żeby mógł nad nimi panować.
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 20

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post