Mój pies opróżnia na mnie gruczoły okołoodbytowe...

Nonom
Nonom Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć!

Mam 8-letnią suczkę rasy Jack Russell i od kilku tygodni zmagam się z powracającym problemem...

Za każdym razem, gdy biorę ją na ręce, moje ubrania nadają się tylko do namaczania i prania. Moja sunia ciągle opróżnia gruczoły okołoodbytowe, kiedy tylko się na mnie rozluźni.

Nie rozumiem, dlaczego robi to tylko przy mnie – na dłuższą metę staje się to naprawdę uciążliwe.

Z niecierpliwością czekam na Wasze odpowiedzi!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

14 odpowiedzi
Sortuj według:
  • M
    Mctheroux Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry! Czy byliście już u weterynarza? Mojemu psu też się to od czasu do czasu zdarza i zastanawiałem się dlaczego…

Przetłumaczony francuski
    C
    Capucine66 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Ten piekielny smród to najczęściej gruczoły okołoodbytowe. Ich opróżnianie wcale nie jest takie trudne – poproś swojego weterynarza, żeby pokazał Ci, jak to się robi. Dzięki temu będziesz mogła sama sprawdzać, czy są puste, kiedy mała wskakuje Ci na kolana.

To faktycznie dziwne, że dzieje się to akurat, gdy ona zasypia. Zazwyczaj zwierzaki opróżniają je podczas „saneczkowania” (szorowania tyłem po podłodze) albo przy załatwianiu potrzeb. Tak czy inaczej, lepiej skonsultować się z weterynarzem i poznać opinię fachowca, bo nigdy nie wiadomo, czy nie pojawił się tam jakiś problem.

Przetłumaczony francuski
    Leeleebijou
    Leeleebijou Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć,

I jak, umówiliście się już do weterynarza?

Nie ma szans, żeby to była infekcja sromu?

Przetłumaczony francuski
    Nonom
    Zgłoś

Dzięki za Wasze odpowiedzi, będę dawać znać, jak tylko ta sprawa zostanie rozwiązana 😌

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój pies też czasem potrzebuje opróżnienia gruczołów okołoodbytowych. Kiedy to konieczne, od razu to widzę, bo zaczyna saneczkować pupą po trawie. Wtedy po prostu idę do weterynarza, bo sama nie potrafię tego zrobić!

Przetłumaczony francuski
    Nonom
    Zgłoś

Docline: nie wiedziałam, że chwila czułości z własnym psem to coś złego 🤔 dzięki za wasze komentarze

Cocker-fp: dzięki za radę, moim zdaniem jednak skonsultuję się z weterynarzem, bo boję się, że zrobię jej krzywdę

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To jedna z tych uciążliwych czynności, z którymi zawsze szłam do weterynarza, gdy sunia nie opróżniała się naturalnie podczas załatwiania się.

(Pamiętam taką sytuację, kiedy ten strasznie śmierdzący płyn trysnął aż na ścianę gabinetu – nawet pani weterynarz była zniesmaczona).

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Kiedy ją nosisz?

Po co, u licha, nosisz ośmioletnią suczkę????

Przetłumaczony francuski
    Nonom
    Zgłoś

Tak, myślę, że faktycznie trzeba będzie umówić wizytę u weterynarza... I tak, właśnie tak zrobię z tymi ręcznikami 😅

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Umówcie się na wizytę u weterynarza. Jeśli dzieje się to tylko przy was, to może po prostu tylko przy was ona naprawdę potrafi się zrelaksować (?). Z drugiej strony wygląda to raczej na problem z nietrzymaniem moczu; jeśli to faktycznie gruczoły okołoodbytowe opróżniają się w ten sposób, gdy pies śpi, to jest to bardzo dziwne.

Póki co, kładźcie sobie na kolanach ręcznik kąpielowy albo podkład higieniczny, kiedy bierzecie sunię do siebie. ;) Będzie co prawda więcej prania, ale to i tak mniejszy kłopot niż konieczność przebierania się za każdym razem.

Sami tak robimy w przypadku naszego jamnika, któremu od czasu do czasu zdarza się popuszczać.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 14

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post