Mój pies robi zdecydowanie za dużo kup każdego dnia
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Tak strasznie za tobą tęsknię, mój wielki chłopaku 😥😥😥

Musiałem dzisiaj uśpić swojego. 😢😢😢
Cześć! Mam dwa psiaki: 4-letniego yorka (samca) i 9-miesięczną suczkę chińskiego grzywacza. Oba są już po zabiegu kastracji.
Wcześniej karmiłam je karmą bezzbożową z białkiem w 100% pochodzenia zwierzęcego i dodatkiem owoców oraz warzyw – konkretnie była to marka Edgar Cooper dla szczeniąt z kurczakiem lub indykiem.
Przy okazji kastracji weterynarz powiedział mi, że ta karma jest zbyt „bogata” dla ich nerek i muszę ją zmienić. Obecnie dostają Royal Canin Mini Adult w zalecanych dawkach, dwa razy dziennie. Od tego czasu mają luźne stolce w kolorze kawy z mlekiem i bardzo śmierdzące gazy... Czy powinnam wrócić do karmy bezzbożowej? Czy one faktycznie są niebezpieczne dla psich nerek? Chciałabym też, żeby moje maluchy trzymały linię i nie przekroczyły idealnej wagi dla swoich ras, czyli 3 kg dla yorka i maksymalnie 5 kg dla grzywacza. Z góry dzięki za Wasze rady!
Właśnie przygarnęliśmy porzuconego małego spaniela bretońskiego (znaleźliśmy go pod naszymi drzwiami), który ma... jakieś 10 lat?
Był dość chudy.
Zaczipowaliśmy go, zaszczepiliśmy i odrobaczyliśmy.
Podajemy mu karmę dla seniorów z supermarketu (czy to dobry pomysł?), w dawkach zalecanych dla jego wagi, podzieloną na dwa posiłki + dostaje do tego malutkie kęsy chleba z margaryną i jedno ciasteczko.
Wcina wszystko błyskawicznie, ale wydaje nam się, że robi bardzo dużo kup na spacerach i w ogrodzie (codziennie wychodzi na godzinę poza ogród).
Trochę przybrał na wadze, ale według nas to wciąż za mało.
Czy jest jakiś problem, czy nie? Pies jest już starszy i spokojny, ale na spacerach jest bardzo „aktywny” i pełen energii.
I bardzo dobrze mu się chodzi! Co robić? Nic, czy jednak coś...? Dzięki.
Nie znałem wcześniej tej marki.
Po sprawdzeniu składu sprawa jest jasna – to totalny syf. Wybacz, ale naprawdę nie ma innego słowa, żeby opisać tę karmę.
Zboża jako pierwszy składnik, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, do tego przerażająco niski poziom białka i tłuszczu (odpowiednio 23% i 10%). Po obliczeniu zawartości węglowodanów wychodzi mi aż 47%! To jest po prostu ogromna ilość.
Czy istnieje tu bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między żywieniem a częstotliwością wypróżnień? Nie wiem, ale można to sobie śmiało wyobrazić.
Myślę, że powinieneś zacząć od zmiany diety – w najgorszym wypadku na lepszej jakości karmę, a najlepiej na surowe jedzenie typu BARF lub Raw feeding.
Jeśli chcesz zostać przy suchej karmie, to polecam ci markę Orijen.
Jeśli chodzi o przejście na nowe jedzenie, biorąc pod uwagę to, co pies je teraz, radziłbym zrobić mu jeden dzień całkowitej głodówki. A następnego dnia od razu podać nową karmę.
Ewentualnie innym wyjściem jest robienie stopniowego przejścia ze starej karmy na nową przez 2 lub 3 tygodnie.
Daję mu karmę marki Canaillou, dwie duże miski.
Zgadzam się z Enicia. U mojej suni też braliśmy pod uwagę różne opcje: wirusa, zapalenie trzustki, a ostatecznie okazało się, że to nadwrażliwość układu pokarmowego.
Odkąd przeszłyśmy na karmę weterynaryjną gastro intestinal i dostaje sukralfat (substancja czynna leku Ulcar) dwa razy dziennie, wszystko wróciło do normy. Załatwia się dwa razy dziennie, a konsystencja jest idealna – ani za miękka, ani za twarda.