Mój pies robi zdecydowanie za dużo kup każdego dnia

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Mam jack russella (miks z foksterierem), ma 2 lata. Daję mu jedną miskę rano i jedną wieczorem, wychodzę z nim 3 albo 4 razy dziennie na jakieś 30 minut do godziny. Mimo to, on robi przynajmniej 4 kupy na każdym spacerze! Był odrobaczany, wszystko zrobione... Czy to normalne, żeby załatwiał się aż tyle razy?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

13 odpowiedzi
Sortuj według:
  • David Gagne
    David gagne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak strasznie za tobą tęsknię, mój wielki chłopaku 😥😥😥

Przetłumaczony francuski
    David Gagne
    David gagne Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Musiałem dzisiaj uśpić swojego. 😢😢😢

Przetłumaczony francuski
    Katleendiaz
    Katleendiaz Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć! Mam dwa psiaki: 4-letniego yorka (samca) i 9-miesięczną suczkę chińskiego grzywacza. Oba są już po zabiegu kastracji.

Wcześniej karmiłam je karmą bezzbożową z białkiem w 100% pochodzenia zwierzęcego i dodatkiem owoców oraz warzyw – konkretnie była to marka Edgar Cooper dla szczeniąt z kurczakiem lub indykiem.

Przy okazji kastracji weterynarz powiedział mi, że ta karma jest zbyt „bogata” dla ich nerek i muszę ją zmienić. Obecnie dostają Royal Canin Mini Adult w zalecanych dawkach, dwa razy dziennie. Od tego czasu mają luźne stolce w kolorze kawy z mlekiem i bardzo śmierdzące gazy... Czy powinnam wrócić do karmy bezzbożowej? Czy one faktycznie są niebezpieczne dla psich nerek? Chciałabym też, żeby moje maluchy trzymały linię i nie przekroczyły idealnej wagi dla swoich ras, czyli 3 kg dla yorka i maksymalnie 5 kg dla grzywacza. Z góry dzięki za Wasze rady!

Przetłumaczony francuski
    B
    Brefort Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Myślę, że to normalne.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Właśnie przygarnęliśmy porzuconego małego spaniela bretońskiego (znaleźliśmy go pod naszymi drzwiami), który ma... jakieś 10 lat?

Był dość chudy.

Zaczipowaliśmy go, zaszczepiliśmy i odrobaczyliśmy.

Podajemy mu karmę dla seniorów z supermarketu (czy to dobry pomysł?), w dawkach zalecanych dla jego wagi, podzieloną na dwa posiłki + dostaje do tego malutkie kęsy chleba z margaryną i jedno ciasteczko.

Wcina wszystko błyskawicznie, ale wydaje nam się, że robi bardzo dużo kup na spacerach i w ogrodzie (codziennie wychodzi na godzinę poza ogród).

Trochę przybrał na wadze, ale według nas to wciąż za mało.

Czy jest jakiś problem, czy nie? Pies jest już starszy i spokojny, ale na spacerach jest bardzo „aktywny” i pełen energii.

I bardzo dobrze mu się chodzi! Co robić? Nic, czy jednak coś...? Dzięki.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Tak jak już zostało wspomniane, radziłabym przejść na karmę bezzbożową. Najlepszy byłby Orijen, ale jeśli cena jest dla Ciebie barierą, to znajdziesz też inne dobre karmy, jak Nutrivet, Purizon, Maxima Grain Free czy Carnilove. Każda z nich ma swoje plusy i minusy, ale i tak są o niebo lepsze niż te marketówki typu Canaillou. Pamiętaj też, żeby pilnować zalecanego dawkowania. Ile gramów mieści się w tych „dwóch dużych miskach”? Wydaje mi się, że to strasznie dużo jak na jack russella. Jest duża szansa, że po zmianie karmy kwestie żołądkowe się poprawią, a jeśli nie, to trzeba będzie wybrać się do weterynarza.
    Przetłumaczony francuski
    Humeur-De-Chien
    Humeur-de-chien Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nie znałem wcześniej tej marki.

Po sprawdzeniu składu sprawa jest jasna – to totalny syf. Wybacz, ale naprawdę nie ma innego słowa, żeby opisać tę karmę.

Zboża jako pierwszy składnik, produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego i roślinnego, do tego przerażająco niski poziom białka i tłuszczu (odpowiednio 23% i 10%). Po obliczeniu zawartości węglowodanów wychodzi mi aż 47%! To jest po prostu ogromna ilość.

Czy istnieje tu bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy między żywieniem a częstotliwością wypróżnień? Nie wiem, ale można to sobie śmiało wyobrazić.

Myślę, że powinieneś zacząć od zmiany diety – w najgorszym wypadku na lepszej jakości karmę, a najlepiej na surowe jedzenie typu BARF lub Raw feeding.

Jeśli chcesz zostać przy suchej karmie, to polecam ci markę Orijen.

Jeśli chodzi o przejście na nowe jedzenie, biorąc pod uwagę to, co pies je teraz, radziłbym zrobić mu jeden dzień całkowitej głodówki. A następnego dnia od razu podać nową karmę.

Ewentualnie innym wyjściem jest robienie stopniowego przejścia ze starej karmy na nową przez 2 lub 3 tygodnie.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Daję mu karmę marki Canaillou, dwie duże miski.

Przetłumaczony francuski
    Stella42
    Stella42 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zgadzam się z Enicia. U mojej suni też braliśmy pod uwagę różne opcje: wirusa, zapalenie trzustki, a ostatecznie okazało się, że to nadwrażliwość układu pokarmowego.

Odkąd przeszłyśmy na karmę weterynaryjną gastro intestinal i dostaje sukralfat (substancja czynna leku Ulcar) dwa razy dziennie, wszystko wróciło do normy. Załatwia się dwa razy dziennie, a konsystencja jest idealna – ani za miękka, ani za twarda.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 13

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post