Moja mała sunia prawie nic nie je rano

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!

Słuchajcie, martwię się, bo moja 6-miesięczna sunia praktycznie w ogóle nie chce jeść rano (próbowałam już o różnych porach).

Próbowałam już wszystkiego: karmy suchej, puszek (nie jestem ich wielką fanką, ale to akurat wchodzi jej najlepiej) i różnych domowych posiłków.

Podchodzi do miski, a potem odchodzi... A wygląda, jakby była głodna...

Za to wieczorem dostaje to samo i zazwyczaj nie ma żadnego problemu...

Na przykład jak jest u mojej mamy, to też je chętniej...

Pani weterynarz poradziła mi, żeby zostawiać jej miskę tylko na 15 minut i zabierać ją, jeśli nie zje. Chodzi o to, żeby zrozumiała, że ma jeść wtedy, gdy dostaje jedzenie, a nie kiedy jej się podoba...

Próbowałam też zostawiać jej stały dostęp do chrupek, kiedy wychodziłam rano, ale nie tknęła ani jednej, nawet jak już wróciłam...

Jest odrobaczona, nie ma żadnych problemów zdrowotnych, ma dominujący charakter, ale w ogóle nie jest agresywna...

Strasznie mnie to męczy, bo z jednej strony nie chcę „głodzić” psa, a z drugiej – marnuje się przez to mnóstwo jedzenia...

Dajcie znać, jeśli macie jakieś pomysły albo rozwiązania, chętnie skorzystam z waszych rad!

Dzięki wielkie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    To może po prostu cecha jack russelli ;) Moja ma 4,5 miesiąca i rano też nic nie je!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, moja mała Jack Russell, Laska, rano też nie chce jeść. Weterynarz poradził mi, żeby zostawiać jej miskę na kwadrans, a potem ją zabierać. Ponieważ w tygodniu pracuję, mała je więc tylko wieczorem, po tym jak wrócimy z godzinnego biegania. Daję jej wtedy nieco większą porcję karmy i zjada wszystko, ale bez łapczywości. Jej waga jest w normie, więc wet powiedział, żebym się nie martwiła (poza tym ona teraz traci zęby mleczne, co też może tłumaczyć brak apetytu rano).

Z tego co widzę, moja już straciła wszystkie mleczaki...

Robię podobnie, daję jej solidną porcję wieczorem, z tą różnicą, że w ciągu dnia zostawiam jej trochę karmy w misce „na wszelki wypadek”. Ale skoro ona za nią jakoś specjalnie nie przepada, to tylko trochę poskubie i tyle. Wychodzę z założenia, że gdyby była naprawdę głodna, to by zjadła, więc widocznie jeden konkretny posiłek jej wystarcza...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć, Laska, moja mała sunia Jack Russell, też nie je rano. Weterynarz poradził mi, żeby zostawiać jej miskę na 15 minut, a potem ją zabierać. Ponieważ w tygodniu pracuję, Laska je dopiero wieczorem, po tym jak pobiegamy sobie przez godzinę. Daję jej wtedy nieco większą porcję karmy i zjada wszystko, ale bez łapczywości. Skoro jej waga jest prawidłowa, weterynarz powiedział, żeby się nie martwić (tym bardziej, że teraz wypadają jej mleczaki, co też może tłumaczyć ten brak apetytu rano).
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli jej krzywa wagowa jest w porządku, nie masz się co martwić: to znaczy, że sama dawkuje sobie posiłki w zależności od potrzeb i tak jest bardzo dobrze (w nocy, poza energią zużywaną na wzrost i funkcje życiowe, pies nie spala zbyt wielu kalorii!)

W tej sytuacji rozsądnie byłoby zostawić jej miskę cały czas do dyspozycji

...

Tak, tak właśnie zrobię..

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć, może ona po prostu odrzuca wszystko, co sztuczne i co nie jest dla niej zdrowe. Na pewno wcina z apetytem, kiedy dajesz jej mięso... woli naturalne jedzenie i ma w tym całkowitą rację! Najlepiej dawać jej surowe, bo przy gotowaniu ucieka mnóstwo wartości odżywczych. Na stronach o diecie BARF znajdziesz produkty 100% mięsne, łatwe do podania i różnorodne. A jeśli chce jeść tylko raz dziennie, to jej sprawa – może jej to w zupełności wystarczać, wszystko zależy od jej kondycji i tego, jak bardzo jest aktywna w ciągu dnia. Tylko uważaj na skręt żołądka, jeśli dajesz jej większą porcję... Odpoczynek przed i po jedzeniu jest niezbędny, żeby go uniknąć, zwłaszcza gdy pies dostaje suchą karmę.

Tak jak wspomniałam, rano nic nie je – ani karmy, ani niczego zdrowego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć! Może po prostu odrzuca wszystko, co przetworzone i dla niej niezdrowe. Na pewno zajada się z apetytem, kiedy dajesz jej mięso... woli naturalne jedzenie i ma w tym całkowitą rację! Najlepiej dawać jej surowe, bo mnóstwo wartości odżywczych ucieka podczas gotowania. Na stronach poświęconych diecie BARF znajdziesz produkty w 100% mięsne, które są łatwe do podania i urozmaicone. A jeśli chce jeść tylko raz dziennie, to niech tak będzie – widocznie tyle jej wystarcza. Wszystko zależy od jej kondycji i tego, ile się rusza w ciągu dnia. Tylko uważaj na skręt żołądka, jeśli dostaje jedną większą porcję... Pamiętaj o odpoczynku przed i po jedzeniu, żeby go uniknąć, zwłaszcza jeśli podajesz suchą karmę.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Udało Ci się znaleźć przyczynę?

Przetłumaczony francuski
    Maloludo
    Maloludo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój 5-miesięczny jack robi dokładnie to samo. Je dopiero około 16:00. Rano sypię mu karmę, ale w ogóle do niej nie zagląda. Weterynarz powiedział mi, żeby się nie martwić, bo to po prostu jego sposób jedzenia. Jeśli więc piesek dobrze rośnie, nie ma powodu do niepokoju. Mój waży 6,4 kg i jest troszkę za gruby, ale przecież jeszcze urośnie :)
    Przetłumaczony francuski
    Maloludo
    Maloludo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mój 5-miesięczny jack robi dokładnie to samo. Je dopiero około 16:00. Rano sypię mu karmę, ale w ogóle do niej nie podchodzi. Weterynarz powiedział mi, żeby się nie martwić – to po prostu jego sposób jedzenia, więc nie ma co się niepokoić, jeśli maluch prawidłowo rośnie. Mój waży 6,4 kg i jest może trochę za grubiutki, ale przecież jeszcze urośnie :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jeśli chodzi o wagę, to wszystko jest w normie.

Próbowałam już z 4 czy 5 różnymi markami suchej karmy, ale faktycznie to je najmniej chętnie, niezależnie od firmy. Z puszkami też testowałam różne marki i tutaj wcale nie jest wybredna. Jeśli chodzi o domowe posiłki, to daję jej gotowanego kurczaka lub wołowinę, gotowaną marchewkę i do tego chleb, ryż preparowany albo makaron.

Tak, też słyszałam, że pies sam się nie zagłodzi, ale wieczorem ona dosłownie rzuca się na miskę. To prawda, że skoro rano nie je, to mam tendencję, żeby dawać jej wieczorem trochę więcej, ale nigdy nie przesadzam.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 12

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post