Pies szczeka pod moją nieobecność i sąsiedzi są wściekli

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Hej wszystkim!

Pewnie taki temat już się tu kiedyś pojawił, ale każdy przypadek jest inny, więc pozwalam sobie wysłać takie SOS.

Właśnie przeprowadziłam się do mieszkania w Paryżu, mam 5-letnią suczkę rasy jack russell.

Problem polega na tym, że ona szczeka, kiedy nie ma mnie w domu, i podobno robi to non stop... Moi sąsiedzi są już u kresu wytrzymałości... Myślę, że jeśli nic się nie zmieni, będą z tego jakieś poważne konsekwencje. Szczeka, gdy tylko usłyszy jakiś hałas na klatce schodowej, a czasem – według tego, co mówią sąsiedzi – zupełnie bez powodu.

Bardzo bym chciała, żeby to się skończyło, bo nawet kiedy jestem w domu i mała coś usłyszy, to od razu zaczyna ujadać. Dla mnie to też jest nie do życia, zwłaszcza o 4 rano!...

Jeśli ktoś z Was mógłby mi pomóc, będę ogromnie wdzięczna.

Z góry dziękuję,

Ophélie

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

22 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Célineo
    Célineo Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No hej, na początek – czy mogłabyś nam opisać, jak wygląda jej typowy dzień? Ile trwają spacery i co ona właściwie robi przez cały dzień? Bardzo ważne jest, żeby miała odpowiednie zajęcie i mogła się wystarczająco wybiegać, tak żeby szczekanie nie stało się jej zajęciem na pełen etat... Przyczyn szczekania może być naprawdę mnóstwo i patrząc na waszą sytuację, radziłabym skontaktować się z behawiorystą, który przyjedzie do was do domu i pomoże wam rozwiązać ten problem. Tymczasem, jeśli chodzi o szczekanie na hałasy z klatki schodowej, możesz spróbować te dźwięki po prostu „zaplanować” (poproś o pomoc znajomego) albo po prostu bądź czujna i bacznie obserwuj psa. W momencie, gdy widzisz, że sunia reaguje na dźwięk i się napina, ale jeszcze zanim zacznie szczekać, wybuchnij nagle radością, daj jej super smaczki i zaskocz ją swoimi pochwałami. To powstrzyma ją przed szczekaniem i nauczy, że zachowanie spokoju przy takich odgłosach po prostu bardziej się opłaca. (Jeśli jednak zacznie szczekać, przejdź do innego pokoju – powinna pójść za tobą i wtedy szybciej się „odetnie” od tego bodźca). To będzie wymagało trochę czasu, ale ja w ten sposób nauczyłam mojego psa zachowania spokoju przy mnie w takich sytuacjach... To nie zmieni wszystkiego od razu, ale na pewno będzie to już spory postęp. Osobiście nigdy nie zdecydowałabym się na używanie strachu czy bólu w wychowaniu własnego psa...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój pies też szczekał... Pożyczyłem od mamy obrożę antyszczekową (ustawiłem tryb wibracji, a nie elektryczny, mimo że ta opcja jest dostępna, bo nie chciałem, żeby pies mi zwariował) i zwiększałem moc, aż go to trochę wystraszyło. I nagle, jak ręką odjął, szczekanie ustało!! Można je dostać w fajnych cenach, moja mama zapłaciła za swoją około 170 zł, korzystaj, póki są wyprzedaże!!

To cena sukcesu ^^

Przetłumaczony francuski
  • 22 komentarzy na temat 22

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post