Pies szczekający pod drzwiami

B
Bonjouravous Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, tak jak wspomniałam w tytule, mój pies potrafi godzinami szczekać pod drzwiami, żeby wpuścić go do środka.

Titi ma około 5 lat (według oceny weterynarza) i adoptowałam go 4 lata temu.

Mamy dom z dużą działką. Pies śpi w nocy w środku.

Problem polega na tym, że Titi potrafi szczekać całymi godzinami pod wejściem, żeby tylko wejść do domu. Próbowaliśmy już wszystkiego: na początku wpuszczaliśmy go, gdy tylko za bardzo szczekał – wiemy, że to błąd, ale od lat staramy się to naprawić. Behawiorystka radziła mi, żeby go ignorować, ale on i tak szczeka przez całe godziny. Próbowaliśmy dawać mu zabawki, żeby zajął się czymś na zewnątrz, karcenia, bardzo długich spacerów, a nawet wołania go do środka, gdy akurat nie szczeka, żeby zrozumiał, o co chodzi, ale nic nie działa.

Zrozumcie, że to bardzo stresujące mieć takiego małego Jacka, który szczeka bez przerwy przez tyle czasu, więc teraz często się poddajemy i go wpuszczamy... Mamy drugiego, starszego psa, który się tak nie zachowuje; bawią się razem i bardzo dobrze się dogadują, więc Titi wcale nie jest na zewnątrz sam.

Co robić, żeby zrozumieć mojego psa i oduczyć go tego zachowania?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

31 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Czyli on zostaje na dworze na całe godziny, a Ty siedzisz w środku, tak? To trochę smutne, nie sądzisz? Pies przecież uwielbia kontakt ze swoim człowiekiem. Domyślam się, że pracujesz poza domem, więc pies jest sam (no bo pracować trzeba), a kiedy już jesteś w domu, on nadal jest sam na zewnątrz. Czy to jakiś problem, żeby wchodził do domu razem z Tobą?
    Przetłumaczony francuski
  • 31 komentarzy na temat 31

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post