Szczeniak i schody! Jak mu wytłumaczyć, że nie wolno mu wchodzić na górę?

Akribos
Akribos Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Razem z moją partnerką dwa dni temu adoptowaliśmy małego Jack Russell Terriera skrzyżowanego ze spanielem bretońskim. Urodził się 19 czerwca (ma 2,5 miesiąca), a zanim do nas trafił, mieszkał z mamą, siostrą (z miotu 5 szczeniąt), inną suczką i kotem.

To nie jest nasz pierwszy pies. Poprzedniego – owczarka pirenejskiego, który dożył 15 lat – straciliśmy prawie rok temu. Mamy też małego, głuchego kota w wieku około 3-4 lat (przygarniętego jako dorosły).

Stawiamy na pozytywne szkolenie, a przynajmniej staramy się jak możemy, bo wiemy, że to bardzo energiczna rasa. W ciągu dnia wszystko jest super, maluch jest bardzo inteligentny, szybko się uczy, a dogadywanie się z kotem idzie całkiem nieźle.

Komendy „siad”, „nie”, „na miejsce” są w fazie nauki, podobnie jak chodzenie na smyczy. Czekamy na komplet szczepień, żeby zacząć wychodzić z nim na prawdziwe spacery – na razie biega tylko po domu i ogrodzie.

Tyle słowem wstępu i krótkiego przedstawienia się (jestem nowy na forum), a teraz przejdę do pierwszego problemu, z jakim się mierzymy: nocy.

Mieszkamy w piętrowym domu i chcemy mu zabronić wchodzenia na górę (nie wspominając o tym, że dla szczeniaka chodzenie po schodach nie jest zdrowe). Problem w tym, że maluch panikuje, piszczy i płacze, gdy idziemy na górę spać. To oczywiście nic dziwnego w pierwszych dniach, tyle że on za wszelką cenę próbuje wejść za nami.

Mamy lekką bramkę, która powstrzymywała naszego poprzedniego psa, ale ten maluch radzi sobie z nią bez problemu i w mgnieniu oka ląduje na piętrze. I w tym momencie nie wiemy, jak reagować.

Próbowaliśmy mówić „Nie!” z góry albo gdy już wejdzie. Znosimy go na dół na rękach albo odprowadzamy go do legowiska. Ale nic nie pomaga. Wyje, krzyczy, płacze, a z tego stresu dostał nawet biegunki, po czym zaraz znowu wbiega na górę, machając ogonem (z radości albo z emocji).

Chcemy za wszelką cenę uniknąć sytuacji, w której on będzie to kontynuował albo potraktuje to jako zabawę. Nie jesteśmy pewni, czy robimy to dobrze. Początkowo planowaliśmy ignorować jego płacz przez kilka dni, żeby zacząć go usamodzielniać, ale nie spodziewaliśmy się, że bramka okaże się nieskuteczna. Choć rzadko będzie zostawał sam w domu dłużej niż kilka godzin (moja partnerka ma bardzo luźny grafik), nie chcemy, żeby stał się od nas nadmiernie zależny i cierpiał przy każdym naszym wyjściu.

Tej nocy w końcu pękłem i spałem na kanapie, całkowicie go ignorując, co go uspokoiło. Ale to przecież nie jest rozwiązanie na dłuższą metę.

Chciałbym poznać wasze opinie:

Co robimy źle?

Czy to za wcześnie, żeby spać z dala od niego?

Czy to normalne, że po zaledwie 2 dniach jest już tak do nas przywiązany?

Co robić, gdy wchodzi na górę, mimo że mu zabraniamy?

Z góry dziękuję za wasze rady,

Adrien

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

15 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mam kojec dla moich psów, ale nie są one w ogóle tej samej wielkości (3 kg).

Wiedzą, że nie wolno im wchodzić do sypialni, mimo że korytarz nie jest zamknięty, choć od czasu do czasu zdarza im się złamać ten zakaz ^^

Przetłumaczony francuski
    Akribos
    Zgłoś

Dzięki za wasze odpowiedzi.

Jego legowisko stoi w spokojnym kącie salonu i próbowaliśmy już ze starymi ubraniami, ale to nie wystarczyło.

Jeśli chodzi o bramkę zabezpieczającą, nasza jest po prostu stawiana, ale on daje radę ją na tyle mocno odsunąć, żeby się prześlizgnąć. Przydałaby się taka naprawdę solidna, przykręcana do ściany, ale ponieważ wynajmuję mieszkanie, muszę to najpierw obgadać z właścicielem.

Zgadzam się jednak, że to zwykłe domowe schody, tylko jedno piętro, niezbyt strome, więc teoretycznie nie powinien korzystać z nich na tyle często, żeby zrobić sobie krzywdę. Zresztą docelowo chodzi o to, żeby po prostu przestrzegał zakazu wchodzenia na górę – parter i ogród powinny mu w zupełności wystarczyć.

W każdym razie dzięki wielkie za wasze rady!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli położysz mu legowisko w cichym i spokojnym miejscu, da to dokładnie taki sam efekt.

Osobiście jestem przeciwny modzie na klatki i kojce.

Możesz też zostawić mu na posłaniu swoje stare ubranie, to powinno go uspokoić.

Przetłumaczony francuski
    Akribos
    Zgłoś

Przeglądając neta, natknąłem się na „koncepcję” kojca dla szczeniaka, której wcześniej nie znałem. Podobno taka ograniczona przestrzeń uspokaja malucha i pomaga w nauce czystości. Ma służyć w nocy (z budzeniem się na przerwy na siku) albo podczas wyjść z domu.

Co o tym sądzicie? Macie jakieś opinie na ten temat?

Z góry dziękuję!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Po pierwsze, możesz go wyprowadzać na zewnątrz, nawet jeśli nie jest jeszcze zaszczepiony. Musisz tylko pilnować, żeby nie zjadał niczego przypadkowego z ziemi.

Nie robisz nic złego, Twój maluszek reaguje zupełnie normalnie – został dopiero co zabrany od rodzeństwa, to wciąż psie dziecko. Zobaczysz, że bardzo szybko przywiąże się do nowej rodziny.

Jeśli chodzi o schody: w ciągu dnia, kiedy wchodzisz na górę, a on idzie za Tobą, powiedz „NIE”, odprowadź go na jego legowisko i tak w kółko.

Cierpliwość i powtarzanie to klucz do sukcesu.

Musi zacząć kojarzyć Twoje wychodzenie z czymś zupełnie zwyczajnym, a w momencie, gdy zostanie na dole i nie wejdzie za Tobą, oczywiście zrób mu wielkie gratulacje i porządnie go pochwal.

Przed snem zabierz go na krótki spacer, żeby go trochę zmęczyć.

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
  • 15 komentarzy na temat 15

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post