Szczeniak sika 20 razy dziennie

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Około 2 tygodnie temu do naszej rodziny dołączył mały szczeniak jack russell.

Ma 2 miesiące i 3 tygodnie.

To mój pierwszy pies, więc nie wiem, czy to normalne, chociaż podejrzewam, że coś jest na rzeczy.

W ciągu dnia sika z dwadzieścia razy, jeśli nie więcej! Załatwia się co 15-20 minut, chyba że akurat śpi. W nocy jednak nie mamy tego problemu, sika wtedy najwyżej od jednego do trzech razy.

Czy spotkaliście się kiedyś z takim problemem?

Z góry dzięki za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś
    Twój mały Jack może mieć jakiś problem. Czy byłeś już u weterynarza? Nawet nie mów, że chcesz go porzucić... Wiesz, mój Jack ma 12 lat i jemu też wciąż zdarza się nasiusiać w domu, a im będzie starszy, tym pewnie będzie się to działo częściej... Ale poza tym jest naprawdę kochany... To wielki pieszczoch, ciągle mnie rozśmiesza swoimi wygłupami, nie odstępuje mnie na krok i nawet śpi ze mną w łóżku! Najpierw pogadaj ze swoim weterynarzem... potem są jeszcze inne opcje, jak choćby wizyta u behawiorysty. Dawaj znać, co u Was, ale nie oddawaj go...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Moja sunia ma już 10 miesięcy i wciąż nie zachowuje czystości. Zdarza jej się to w domu z 10 razy, mimo że regularnie ją wyprowadzam... ostatnio nawet nasiusiała mi do łóżka... Nie daję już rady. Mam ją od września, próbowałam już wszystkiego, ale nic nie działa... jestem o krok od tego, żeby ją oddać.

No jasne, najlepiej ją oddać. To tak samo jak z dziećmi, które nie trzymają jeszcze czystości przed pójściem do przedszkola – najlepiej by było je wszystkie oddać albo jeszcze coś gorszego

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Jak uczyłeś go czystości? W jakim wieku go adoptowałeś? Jaka to rasa?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Moja sunia ma już 10 miesięcy i wciąż nie trzyma czystości. Zdarzyło jej się to w domu już z 10 razy, mimo że regularnie z nią wychodzę... Ostatnio nawet nasikała mi prosto do łóżka... Naprawdę nie daję już rady. Mam ją od września, próbowałam już wszystkiego, ale nic nie pomaga... Jestem już o krok od tego, żeby ją oddać.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Cześć Juline, mam 11-letniego Jacka i jak był mały, zachowywał się dokładnie tak samo jak Twój. Jeśli chodzi o meble, to sam przestał, kiedy przyzwyczaił się do moich nieobecności (na szczęście skończyło się tylko na jednej komodzie). Z sikaniem, muszę przyznać, że zajęło to sporo czasu. Zresztą do dzisiaj zdarza mu się jeszcze czasem „zapomnieć”, najczęściej z niezadowolenia! No ale nie zawsze mogę go brać ze sobą... Daj nam znać, co zdiagnozował Twój weterynarz...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Nie, nie ma rodowodu.

Dzięki za radę, spróbuję jeszcze dzisiaj wieczorem.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

„Bardzo dobrze rozumie 'nie', na razie nie mam żadnych problemów, poza tym, że trochę podgryza meble, kiedy nie ma nas w domu...”

Dla mnie... to jednak jest problem...... posyp meble pieprzem..... więcej ich nie ruszy.

Kiedy adoptuje się zwierzaka, idzie się do weterynarza, żeby sprawdzić, czy to, co mówił hodowca, zgadza się z rzeczywistością.....

Czy Twój pies ma rodowód?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi! I tak umówiłam nas już do weterynarza na sobotę – będę spokojniejsza, wiedząc, że wszystko jest w porządku!

Tak, to prawdziwy wulkan energii! Jest nie do zdarcia!!! Ale za to bardzo łatwo go czegoś nauczyć – po zaledwie 4 dniach załapał już komendę „siad”, i to zarówno na słowo, jak i na gest palcem! Bardzo dobrze rozumie też „nie”. Jak na razie nie mamy z nim żadnych problemów, poza tym, że pod naszą nieobecność trochę podgryza meble...

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

To wcale nie jest za wcześnie. W Belgii jest to legalne już od 7. tygodnia życia. To zupełnie normalne, że robi to często.

Przetłumaczony francuski
    P'titefleur
    P'titefleur Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Wiek na adopcję szczeniaka to dwa miesiące.....

W przypadku kotka to trzy miesiące.....

I to właśnie w wieku dwóch miesięcy szczeniak jest najbardziej chłonny, jeśli chodzi o socjalizację z innymi psami, ludźmi na ulicy i wszelkimi rodzajami hałasów.

To normalne, że tak często sika.... on po prostu nie potrafi jeszcze wytrzymać.....

Wychodź z nim, pozwalaj mu poznawać inne psy, każdej maści i wielkości....

Jack jest bardzo energiczny..... to Twój pierwszy pies... uważaj, ta rasa ma naprawdę mocny charakter.

Opiekuję się paroma jackami..... i trzeba przy nich umieć być stanowczym, ale działać w aksamitnej rękawiczce.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post