Szczeniak sika 20 razy dziennie
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dwa miesiące to dobry wiek na adopcję... Naprawdę!
I ta ilość siuśków wcale mnie nie dziwi ;)
Maksymalnie 50 ml na każde 500 g masy ciała psa na dobę.
Przykładowo, pies ważący 25 kg powinien wypić maksymalnie 2,5 l wody w ciągu 24 godzin.
Pamiętaj też, że zapotrzebowanie na wodę zależy w dużej mierze od jego diety.
Mnie to osobiście nie niepokoi...
Ale opinia weterynarza nigdy nie zaszkodzi.
Szczeniaki do adopcji dopiero w wieku 3 miesięcy... taaa, jasne... większość przecież idzie do nowych domów w wieku 2 miesięcy, co nie?
Wziąłem go od osoby prywatnej i tak, faktycznie po namyśle stwierdzam, że był bardzo młody jak na adopcję.
Pije rzeczywiście sporo, ale nie wiem, czy to jest proporcjonalne do jego wielkości. A tak właściwie, to ile wody powinienem dawać szczeniakowi dziennie?
Myślałem właśnie, żeby jutro zadzwonić do weterynarza, bo zaczynam się już naprawdę martwić, a poza tym jest to jednak dość uciążliwe!
Szczeniak sika częściej niż dorosłe psy, ale 20 razy... to wydaje się zdecydowanie za dużo! Skąd go adoptowałeś? Bo zazwyczaj szczeniaki trafiają do nowych domów dopiero w wieku 3 miesięcy^^ Może kupiłeś go z miejsca, w którym były już jakieś choroby...! Bo normalnie maluchy załatwiają swoje potrzeby co około 2 godziny. A tak przy okazji, ile wody pije w ciągu dnia? Inne możliwe przyczyny to:
– Jest chory
– Jest zestresowany
Lepiej skonsultuj się z weterynarzem, bo nigdy nic nie wiadomo!
To zupełnie normalne, nie martw się.
Ucz go czystości powoli, krok po kroku.
W tym wieku cały jego organizm nie jest jeszcze w pełni rozwinięty i sprawny.
Wszystko, co wchodzi, musi też wyjść :-)
16 komentarzy na temat 16