Szczeniak wyje i szczeka całą noc

J
Jeremy4716 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Razem z moją partnerką adoptowaliśmy suczkę jamnika miniaturowego, która ma 2 miesiące – wabi się Samoa. Jest z nami w domu od 4 dni.

Zaczęliśmy już proces szkolenia i zabawy (uczymy ją zostawania samej, komendy „na miejsce”, „siad” itp.). Bardzo szybko się uczy.

Regularnie wyprowadzamy ją do ogrodu, żeby się załatwiła i dostaje smaczka, kiedy zrobi siusiu lub kupkę na zewnątrz. Krótko mówiąc, pod tym względem myślę, że idzie nam całkiem dobrze.

Ale niestety, noce to prawdziwy koszmar.

Samoa ma legowisko z miękkim materacem, koszulkę z moim zapachem, kocyk i swoje zabawki.

Po przeczytaniu wielu artykułów na różnych forach, stronach internetowych itp., aby jak najszybciej nauczyć ją czystości, włożyliśmy jej legowisko do dużego kartonu (otwartego od góry) z podkładem higienicznym w razie czego.

W dzień karton jest otwarty i Samoa bez problemu do niego wchodzi.

Na noc zamykam wejście do kartonu, żeby nie biegała po salonie (mieszkamy w bloku i nie mamy osobnego pokoju, w którym moglibyśmy ją spokojnie zamknąć na noc).

Ona piszczy, wyje i szczeka całą noc!! Śpimy po maksymalnie 30 minut do godziny na raz. Zaczyna być ciężko. Wyprowadzamy ją 1-2 razy w nocy za potrzebą (zazwyczaj o 2:00 i 4:00).

Czytałem mnóstwo wątków, w których radzono, żeby zostawić karton lub klatkę otwartą, żeby mogła sobie chodzić itp. Ale wydaje mi się, że to kłóci się z nauką czystości, nad którą pracujemy. Bo owszem, może byłaby mniej zestresowana możliwością poruszania się, ale pewnie załatwiłaby się w środku. A tak jak wspomniałem, nie mamy zamkniętego pokoju na noc. Czy puszczanie jej wolno po salonie w nocy to naprawdę dobry pomysł?

Mam wrażenie, że legowisko w kartonie jej nie odpowiada (od dwóch nocy go atakuje, odrywa małe kawałki, próbuje się wydostać). Co możemy zrobić, żeby mieć spokojniejsze noce? Wiem, że jest z nami dopiero od czterech dni, ale nie widzę żadnej poprawy (wręcz przeciwnie, śpimy coraz mniej).

Z góry dziękuję za wasze rady.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

46 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

I jeszcze jedna ważna kwestia: ograniczamy spotkania z innymi psami, żeby nie podłapał złych manier. No tak, naśladownictwo bywa szkodliwe👌😊

@ Lewina, Picco pisze o psie, który ma 18 miesięcy. Czyli on w wieku 18 miesięcy nadal siedzi zamknięty w łazience!

I to właśnie ten ostatni akapit o izolacji społecznej wywołał takie poruszenie.

Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem te uwagi pod adresem Picco. Gdzie on napisał, że „łamie” psa, zabrania mu kontaktu z kumplami albo ogranicza mu wolność? Pisze tylko o chwilach, gdy nie ma go w domu, nie wspomniał nic o spacerach czy spotkaniach z innymi psami. Nie rozumiem, skąd wzięły się te wszystkie oskarżenia – czy ja coś przegapiłem? Poza tym, nikt nie mówił mi nic niemiłego, kiedy robiłem to samo z Athosem, chyba od kiedy miał 2 do 7 miesięcy. Pod naszą nieobecność i w nocy zostawał w łazience z kilku całkiem logicznych powodów, które wcale nie wydają mi się barbarzyńskie: to pomieszczenie łatwe do posprzątania w razie „wpadki”, mało rzeczy do zniszczenia w razie czego, no i jest na tyle małe, żeby pies czuł się bezpiecznie, ale wystarczająco duże, żeby mógł się poruszać i pobawić tym, co mu zostawialiśmy. Potem stopniowo zaczął zostawać w salonie na noc, a teraz zostaje tam też w ciągu dnia, kiedy nas nie ma – po prostu wszystko działo się krok po kroku. Zresztą, gdyby niszczył rzeczy pod naszą nieobecność, zostawilibyśmy go w łazience i to wcale nie czyniłoby z niego biednego, maltretowanego psa, o ile jego potrzeby (pieszczoty, spacery, jedzenie, zabawa...) są zaspokojone poza tym czasem. No dobra, zgadzamy się, że jak potrzeby są zaspokojone, to pies zazwyczaj nie ma powodu, żeby niszczyć – pewnie dlatego zresztą on nigdy nic nie nabroił, kiedy nas nie było. W każdym razie chciałem tylko powiedzieć, że nie rozumiem używania określenia „izolacja społeczna” w tej sytuacji. To, czy pies ma do dyspozycji całe mieszkanie, czy jeden oddzielny pokój, nie zmienia faktu, że i tak jest sam, gdy nie ma jego właścicieli.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czyli podsumowując wasze wypowiedzi, wasz „logiczny” tok rozumowania to izolacja społeczna i pozbawienie wolności. Mam szczerą nadzieję, że nikt inny nie wprowadzi tego w życie.

Macie prawo złamać swojego psa, jeśli macie na to ochotę, ale proszę, nie zachęcajcie innych do robienia tego samego.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Mam dwa psiaki, które codziennie widują się z innymi psami, swobodnie biegają sobie po całym domu i mają przywołanie opanowane do perfekcji. Nie rozumiem, po co odbierać psu możliwość kontaktu z innymi czworonogami albo ograniczać jego wolność.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jak w zaledwie kilka miesięcy zmienić radosnego, pełnego życia szczeniaka w lekko przygłupiego i smutnego psa? Kupcie metodę Picco85...
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

👍 Dobre wieści na dobranoc

Przetłumaczony francuski
    A
    Ayman Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry

Wcześniej miałem ten sam problem co Wy – mój pies nie chciał słuchać i nie reagował na komendy.

Dlatego postanowiłem poszukać metody, żeby temu zaradzić, i trafiłem na ten kurs. Kupiłem go za około 1100 zł. Na początku myślałem, że to jakieś oszustwo, ale po kilku tygodniach zauważyłem ogromną zmianę. Dziękuję osobie, która stworzyła to szkolenie – bardzo mi pomogło i na pewno pomoże też innym.

Oto to szkolenie:

Jak mieć posłusznego psa

Jak wychować szczeniaka na radosnego i bezproblemowego psa, dbając przy tym o jego prawidłowy rozwój

https://1tpe.net/go.php?dat=YXplcnR5NjgucGF1bGluZWQuMg==&tk=

Przetłumaczony francuski
    B
    Billy34 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To świetna wiadomość. Widać, że jesteście na dobrej drodze.
    Przetłumaczony francuski
    J
    Jazz17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cieszę się, że u waszej małej Samoi wszystko dobrze poszło!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

No i to są świetne wieści!

Czasami naprawdę niewiele potrzeba ✌

Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 46

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post