Biała wydzielina po cieczce...

Balista
Balista Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim,

Słuchajcie, trochę się martwię... Cieczka u Pin-Up zaczęła się 30 grudnia (czyli prawie 4 tygodnie temu). Do tej pory wszystko szło normalnie: krwista wydzielina w pierwszym tygodniu, w drugim tygodniu brak plamienia przy mocno powiększonym sromie (zakładam, że to była ruja), a potem stopniowe zmniejszanie się sromu.

Tyle że dzisiaj rano, kiedy ją głaskałam, zauważyłam u niej białą wydzielinę 😟 Nie jest żółta, zielona ani brązowa, tylko po prostu biała. Nie ma żadnego szczególnego zapachu. **** w ogóle nie jest spuchnięty. Nie sika częściej niż zwykle. Nie liże się bardziej niż zazwyczaj i póki co tryska energią.

Wiem o ryzyku związanym z zapaleniem macicy czy ropomaciczem, ale wydawało mi się, że to przychodzi znacznie później po cieczce (a nie od razu, gdy ta się kończy) i raczej u starszych suczek (Pin-Up ma dopiero 17 miesięcy).

Jutro zadzwonię do mojego weterynarza, żeby mieć pewność. Ale zanim to zrobię, możecie mi powiedzieć, czy to wydaje Wam się podejrzane, czy nie?

Dzięki za Wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

17 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U Toski pojawiło się to miesiąc lub półtora po cieczce, to było zapalenie macicy... dopadło ją, jak miała półtora roku i nie miała żadnych objawów poza wyciekiem... weterynarz w trybie pilnym, mocna dawka antybiotyku, a potem, zgodnie z zaleceniem weterynarza prowadzącego Toskę, sterylizacja od razu po 15 dniach kuracji... trzeba to uważnie obserwować, żeby nie wróciło po odstawieniu leków.

Cześć,

Zupełnie żadnych objawów?

Boję się, że moja sunia może to mieć, ale nie ma żadnych objawów, jest w formie i normalnie się bawi... Ale wydawało mi się, że widzę jakieś upławy, bez zapachu... Miała cieczkę półtora miesiąca temu...

Dzień dobry,

Wizyta u weterynarza wyniesie Cię mniej niż w sytuacji, gdyby stan miał się pogorszyć przez czekanie, nawet jeśli obecnie problem wydaje się niegroźny. Jednak tylko weterynarz jest w stanie to rzetelnie sprawdzić.

Przetłumaczony francuski
    C
    Clem130392 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tosca miała to samo jakieś półtora miesiąca po cieczce, to było zapalenie macicy... miała wtedy półtora roku i żadnych objawów poza upławami... weterynarz w trybie pilnym, antybiotyki na maksa, a potem, zgodnie z opinią lekarki prowadzącej Toscę, sterylizacja od razu po 15 dniach antybiotykoterapii... trzeba to krótko trzymać i pilnować, żeby nie wróciło po odstawieniu leków.

Cześć, 

Zupełnie żadnych objawów? 

Strasznie się boję, że moja sunia też to ma, ale kompletnie nic po niej nie widać, jest w świetnej formie i normalnie się bawi... Tyle że chyba zauważyłam u niej upławy, tyle że bez zapachu... Cieczkę miała półtora miesiąca temu... 

Przetłumaczony francuski
    H
    Hippocampenouveau2682 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, u mojej suni jest to samo... właśnie skończyła cieczkę (była kryta) i od dwóch dni ma białe upławy. Nie liże się tam, nie ma gorączki, ma apetyt i jest w pełni formy. Właśnie zaczęliśmy antybiotykoterapię. Mam nadzieję, że to nie ropomacicze... Fajnie, to dobrze 😉 tylko pilnuj jej uważnie po skończeniu antybiotyków.. O tak, nie martw się, będę jej tam zaglądać kilka razy dziennie, nawet jak już skończymy antybiotyki 😅 Mam jednak sporą nadzieję, bo pani weterynarz potwierdziła mi, że zapalenie macicy pojawia się zazwyczaj kilka tygodni po cieczce, a nie zaraz po niej... no ale wiadomo, wszystko jest możliwe, trzeba zachować czujność. Te upławy u Pin-Up nie wyglądały jak ropa, tylko jak taka biała wydzielina, którą my, kobiety, czasem miewamy. Wiem, że u suczek to tak nie wygląda, ale to mnie trochę uspokaja (pewnie pocieszam się, jak tylko mogę 🙁). Zobaczymy, co będzie dalej...
    Przetłumaczony francuski
    Balista
    Zgłoś

Super... to dobrze 😉 tylko pilnuj jej uważnie po skończeniu antybiotyków...

Oj tak, nie martw się, będę jej dalej zaglądać „tam” kilka razy dziennie, nawet jak już skończy brać antybiotyki 😅

Mam jednak sporą nadzieję, bo pani weterynarz potwierdziła mi też, że zapalenie macicy pojawia się zazwyczaj kilka tygodni po zakończeniu cieczki, a nie od razu po niej... ale cóż, nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba zachować czujność.

Wydzielina Pin-Up nie przypominała ropy, tylko takie białe upławy, jakie nam, kobietom, czasem się zdarzają. Wiem dobrze, że suczki nie mają tego rodzaju upławów, ale i tak trochę mnie to uspokaja (pewnie pocieszam się, jak tylko mogę 🙁).

Zobaczymy, co będzie dalej...

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Tosca17 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Super... to dobrze 😉 Tylko obserwuj go uważnie po zakończeniu antybiotyków...

Przetłumaczony francuski
    Balista
    Zgłoś

Hej wszystkim,

Na ten moment nie widać już żadnych wycieków. Pin-Up przestała się lizać, nie saneczkuje i cały czas tryska energią. Nie chcę jeszcze zapeszać, ale myślę, że powoli wychodzimy na prostą 🙂

Plus z tym moim głodomorem jest taki, że podawanie antybiotyku to bułka z masłem. Nie muszę w ogóle kombinować, połyka tabletkę od razu i to z wielkim apetytem 😅

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Zgłoś

U nas to wyglądało (przepraszam za opis) jak taka mała kropelka ropy na sromie, była dosyć gęsta.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Będę śledzić, co dalej.

Trzymaj się, trzymam kciuki 👌

Przetłumaczony francuski
    Tosca17
    Zgłoś
    Tosca miała to samo miesiąc albo półtora po cieczce – okazało się, że to zapalenie macicy... Miała wtedy półtora roku i w zasadzie żadnych objawów poza tą wydzieliną. Od razu pędziliśmy do weterynarza na dyżur, dostała mocną dawkę antybiotyku, a potem, po konsultacji z naszą panią weterynarz, od razu sterylizacja, jak tylko skończyła te 15 dni brania leków... Obserwuj to bardzo uważnie, żeby nic nie wróciło po odstawieniu antybiotyków.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 17

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post