Cześć,
Przestawiłem mojego psa z surowego mięsa na suchą karmę Nutrivet. Myślałem, że przez co najmniej dwa tygodnie będzie miał biegunkę, ale o dziwo nie. Ktoś mi wcześniej radził, żeby robić przejście mieszając mięso z karmą, ale psu zupełnie rozregulował się rytm wypróżnień i widziałem, że zrobił się taki osowiały, więc przestałem to robić. Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że czas trawienia mięsa i karmy jest inny i że przy przechodzeniu z mięsa na suchą karmę nie powinno się robić okresu przejściowego. Daję mu więc teraz tylko karmę, po 200 g rano i wieczorem, tyle że on w ogóle nie ma na nią ochoty (powącha, zje odrobinkę i odchodzi). Muszę go zostawiać samego z miską, żeby w ogóle coś zjadł – to niby działa, ale zabiera mu to sporo czasu, nie zabiera się za jedzenie od razu. Ale mniejsza z tym, myślę, że to akurat normalne, skoro wcześniej jadł mięso, a teraz dostał suche. Mój problem polega na tym, że konsystencja kupy jest moim zdaniem bardzo dobra, ale kolor mówi mi, że coś jest nie tak. Nie wiem, co to może oznaczać, więc czy moglibyście mi pomóc? Odchody są naprawdę calutkie czarne. Ach, no i bym zapomniał – śmierdzą po prostu okropnie i czuć je z bardzo daleka, to aż nieprawdopodobne. Z góry dziękuję za pomoc.