Czarna kupa

L
Laura laciol Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć,

Przestawiłem mojego psa z surowego mięsa na suchą karmę Nutrivet. Myślałem, że przez co najmniej dwa tygodnie będzie miał biegunkę, ale o dziwo nie. Ktoś mi wcześniej radził, żeby robić przejście mieszając mięso z karmą, ale psu zupełnie rozregulował się rytm wypróżnień i widziałem, że zrobił się taki osowiały, więc przestałem to robić. Poczytałem trochę i dowiedziałem się, że czas trawienia mięsa i karmy jest inny i że przy przechodzeniu z mięsa na suchą karmę nie powinno się robić okresu przejściowego. Daję mu więc teraz tylko karmę, po 200 g rano i wieczorem, tyle że on w ogóle nie ma na nią ochoty (powącha, zje odrobinkę i odchodzi). Muszę go zostawiać samego z miską, żeby w ogóle coś zjadł – to niby działa, ale zabiera mu to sporo czasu, nie zabiera się za jedzenie od razu. Ale mniejsza z tym, myślę, że to akurat normalne, skoro wcześniej jadł mięso, a teraz dostał suche. Mój problem polega na tym, że konsystencja kupy jest moim zdaniem bardzo dobra, ale kolor mówi mi, że coś jest nie tak. Nie wiem, co to może oznaczać, więc czy moglibyście mi pomóc? Odchody są naprawdę calutkie czarne. Ach, no i bym zapomniał – śmierdzą po prostu okropnie i czuć je z bardzo daleka, to aż nieprawdopodobne. Z góry dziękuję za pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

19 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • L
    Zgłoś
    Wielkie dzięki wszystkim! Odpowiadając na pytanie powyżej – przechodzę na karmę, bo mój mąż dawał mu kompletnie niezbilansowane jedzenie, czyli samo gotowane mięso i nic poza tym. Zauważyłam to po psie, na przykład jego sierść zrobiła się taka twarda i szorstka. Teraz, skoro nie mam pod ręką oliwy z oliwek, wymieszałam mu jedzenie z jajkiem i je. Ale szczerze mówiąc, myślę, że z tym jego apetytem jest jeszcze jakiś inny problem, bo jak tylko stawiam miskę na ziemi, on podchodzi do niej bardzo powoli i je jak w zwolnionym tempie. Wszystkie jego ruchy, nawet kiedy wyciąga język, żeby złapać chrupki (bo tak, on ich nawet nie łapie pyszczkiem, jak robił, gdy był mniejszy), są spowolnione lol. Mam wrażenie, że je tylko dlatego, że ja go o to proszę. Zanim mąż wpadł na ten niefortunny pomysł z samym mięsem, psiak był strasznym obżartuchem – przy karmie ze zbożami wręcz mnie to przerażało, bo był malutki (2-3 miesiące), więc czułam się w obowiązku robić mu przerwy i zabierać miskę. Nie wiem, jak to możliwe, że ta zmiana jest aż tak radykalna. Chciałabym spróbować dać mu mięso, żeby sprawdzić, czy w ogóle jest głodny i czy to nie jest coś poważniejszego, ale boję się, że wtedy już w ogóle nie będzie chciał patrzeć na suchą karmę.
    Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

http://aunomduchien.com/noixdecoco/

Dobrej jakości olej lniany bio, olej konopny bio albo olej kokosowy bio będą tak samo fajne dla Twojego psa.

Najlepiej kupić je w sklepie ze zdrową żywnością albo w zwykłym markecie na dziale spożywczym dla ludzi.

Olej lniany bio kosztuje mniej więcej od 17 do 35 zł...

Konopny jest nieco droższy,

a kokosowy bio można znaleźć w małych słoiczkach za około 17–26 zł...

Możecie go używać w kuchni wspólnie ze swoim psiakiem.

👌 Na zdrowie dla Was obojga.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Jeśli chodzi o olej z łososia, to trzeba go mądrze wybrać (zwracaj uwagę na jakość).

http://aunomduchien.com/huiledepoisson/

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

Dzień dobry

Przeszedł z surowizny na suchą karmę...

To może być mały (lekki) wrzód żołądka, skoro w kale pojawia się krew... (to kwestia adaptacji). Czarny kolor może też oznaczać obecność strawionej krwi...

Jeśli to się będzie utrzymywać, może warto udać się na kontrolę do weterynarza?

Przejście na suchą karmę bywa dla psa trudne – po mięsie takie jedzenie ma mniej smaku... Jest po prostu mniej apetyczne.

Jeśli można spytać, dlaczego wraca Pan/Pani do suchej karmy?

Możemy pogadać na priv, jeśli Pan/Pani chce...

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Okej, w takim razie będę dodawać olej z łososia, żeby chętniej jadł, dzięki wielkie!

Jeśli ktoś inny ma jeszcze jakieś zdanie na temat tych czarnych kup, to nadal chętnie posłucham!

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Nietolerancja na karmę bezzbożową objawiałaby się śmierdzącymi gazami, odbijaniem... wymiotami. W tym przypadku to po prostu inny kolor, więc może tak zostać – nie ma się co martwić, dopóki nie pojawią się inne objawy. Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Olej z łososia znajdziesz w Maxi Zoo i na Zooplusie (przez internet).

Jeśli używasz oliwy z oliwek, to tylko tej tłoczonej na zimno, bo ma więcej wartości odżywczych, ale psy nie zawsze za nią przepadają przez ten specyficzny smak... Jest też tłuszcz owczy, ale dla mnie hitem jest olej kokosowy. W tym przypadku najlepiej jednak wybrać się do jakiegoś sklepu z produktami bio, żeby znaleźć taki naprawdę dobrej jakości.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś
    Tak, słyszałem, że niektóre psiaki nie tolerują karmy bezzbożowej albo po prostu potrzebują czasu na adaptację, więc pewnie to jest przyczyną. Szczerze mówiąc, nie martwię się jakoś bardzo, bo kolor kupy jest identyczny od pierwszego posiłku z karmą Nutrivet, więc to raczej nic groźnego. Mimo wszystko zastanawiam się, czy to przejdzie, jak już flora jelitowa się dostosuje, czy może lepiej poszukać karmy z odrobiną zbóż? Wcześniej, zanim przeszliśmy na mięso, pies jadł karmę ze zbożami i wtedy wszystko było w porządku z kolorem, a teraz stolce są bardzo miękkie, choć czasem trafią się normalne. Chcę spróbować z olejem – na razie mam w domu tylko oliwę z oliwek, czy lepiej kupić olej z łososia?
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mojej suni kupy były właśnie w takim kolorze, kiedy przeszłyśmy na karmę bezzbożową. Potrzebowała trochę czasu na przyzwyczajenie się, ale to prawda, że zapach był wtedy bardzo intensywny. Na Twoim miejscu bym się nie martwiła, chyba że zobaczysz krew albo zauważysz, że pies ma duże trudności z załatwianiem się.

Żeby go trochę zachęcić do jedzenia, spróbuj dodać odrobinę dobrej jakości oleju z łososia – fajnie natłuści karmę, a do tego świetnie wpływa na sierść.

Poczekaj jeszcze może na inne opinie, ale jeśli naprawdę nie daje Ci to spokoju, to najlepiej skonsultuj się ze swoim weterynarzem.

Przetłumaczony francuski
    L
    Zgłoś

Uwaga, wrzucam wam zdjęcie, ale nie jest zbyt apetyczne, więc smacznego.
    Przetłumaczony francuski
  • 19 komentarzy na temat 19

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post