Czuwanie przy szczeniaku w nocy? Tak, ale ja już wysiadam... pomocy!

Jeuveuetreautop
Jeuveuetreautop Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, dobry wieczór 😲

Mam spory problem 😯

Słuchajcie... 10 dni temu odebrałam moją małą sunię... no i sytuacja wygląda tak:

Mam dom z fajnym ogrodem...

Pracuję teraz z domu, jak wielu z nas 😝

Idealnie, jak się ma małą psinkę, która ma 2 miesiące i 2 tygodnie i waży już 6,5 kg :-)

No i od razu chciałam wziąć się za naukę czystości, bo w domu mam raczej... wszystko pod linijkę 😯 w każdym razie... wyczytałam, że można czuwać przy szczeniaku i wstawać co dwie godziny w nocy, żeby szybciej się nauczył... ale to tempo jest wykańczające... ciągle jestem zmęczona... i mam wrażenie, że w nocy... mmm... nic to nie daje... ta nauka wcale nie idzie szybciej (???) ... ciągle powtarzam to samo słowo: SIKU i zawsze idziemy w to samo miejsce, jak wychodzimy!! Co nie zmienia faktu, że w ciągu dnia wychodzimy na spacery (teraz wychodzę z nią na jakieś 15 minut, to chyba maks dla 2-miesięcznego szczeniaka, prawda?)... w każdym razie... w nocy czasem zapominam się obudzić (przestałam ustawiać budzik) i nagle bam, znajduję niespodziankę :'( i małe siku... sprzątam bez problemu (tak, żeby mnie nie widziała), ale to męczące... jak przy niej nie czuwam, to ona dalej brudzi :'( i już trochę wymiękam... a czasem w ciągu dnia, jak pracuję przy biurku... chwila nieuwagi i już, siku!! (rzadko zdarza się kupa w dzień, mam wrażenie, że zaczyna już jakoś dawać znać... no i cóż... ) teraz już sama nie wiem co robić, jeśli chcę się w końcu wyspać... czy warto to ciągnąć?? Czy szczeniak faktycznie nauczy się szybciej??? Jak nauczyć psa czystości?? Moim największym lękiem jest to, że ona nigdy nie nauczy się czystości i że zawsze będę musiała tak pilnować :'( a pies mojej mamy zawsze był czysty :'(... gubię się w tym wszystkim... ratunku, jeśli macie jakieś rady albo własne doświadczenia, to podzielcie się, proszę, bo jest mi naprawdę ciężko... Daję jej nagrodę (taką małą) po każdym siku czy kupie... nie pochoruje się od tego, co nie??? Pozdrawiam was serdecznie... dzięki, idę spróbować uderzyć w kimono...

😔👋💨

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Bez cienia złośliwości, po prostu uważam, że Państwa szczeniak jest jeszcze o wiele za młody. Próba nauki czystości w wieku 2,5 miesiąca jest tak samo bezcelowa, jak próba oduczenia korzystania z pieluch u niemowlęcia.

Na Państwa miejscu po prostu bym się wyspał i poczekał, aż piesek będzie w bardziej odpowiednim wieku.

To przyjdzie (prawie) samo z czasem i dzięki codziennej rutynie. Mam na myśli to, że ludzie w moim otoczeniu nigdy tak naprawdę nie robili nic szczególnego, żeby nauczyć psa czystości (niektórzy są święcie przekonani, że to ich zasługa, ale w rzeczywistości to po prostu kwestia czasu i tego, że pies wydoroślał 😂).

Przetłumaczony francuski
    Premtalika
    Premtalika Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mieć psa, gdy jest się maniakiem kontroli, to... prawdziwy przewrót! Wstawanie co dwie godziny, żeby wyprowadzić szczeniaka na siku, wcale nie sprawi, że szybciej nauczy się on panować nad zwieraczami. Śpijcie spokojnie. Jeśli po szóstym miesiącu nadal nie będzie trzymał czystości, dopiero wtedy przyjdzie czas na martwienie się. Do tego czasu popracujcie bardziej nad własnymi oczekiwaniami niż nad psem.
    Przetłumaczony francuski
    Erxoilt
    Erxoilt Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, Twój zwierzak jest przepiękny!

Polecam Ci tę stronę, żeby o niego jak najlepiej zadbać!

https://caniine.fr

Miłego wieczoru

Przetłumaczony francuski
    Jeuveuetreautop
    Zgłoś

Już wyjaśniam. Dyskusje na tym forum są czytane przez wiele osób. Często zdarza się, że doprecyzowujemy pewne ogólne prawdy, aby przypomnieć o oczywistych rzeczach, które wykraczają poza sytuację konkretnego autora czy autorki posta. Niemniej jednak dość rzadko się zdarza, żeby nowy użytkownik tak bardzo się oburzył po przeczytaniu ogólnej uwagi, takiej jak ta w moim nawiasie... Cóż, przynajmniej nieźle się uśmiałem.

Gadu-gadu, prawda boli, a ja dostałam 9 łapek w górę, a Pan/Pani tylko 6 i tyle! Mam to gdzieś, nie pozwolę robić z siebie idiotki pod pretekstem... trzeba uważać, kiedy pisze się ogólniki albo wszystko wrzuca do jednego worka... Pierwszą osobą zaatakowaną tutaj byłam ja i to przez Pana/Panią... Proszę przeczytać swój komentarz jeszcze raz i postawić się na miejscu odbiorcy, który na przykład nie może mieć dzieci i chce po prostu cieszyć się życiem, prosząc o rady, żeby być jak najlepszą dla swojej małej! To szaleństwo... łatwo jest odwracać kota ogonem. Odchodzę i kropka... dziękuję wszystkim pozostałym... bez was naprawdę znów byłabym sama... dzięki temu forum byłam o ten 1% mniej samotna w życiu.

Przetłumaczony francuski
    Gabyn
    Gabyn Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To, co robisz, jest super, tak trzymaj, ale pamiętaj, że musisz uzbroić się w cierpliwość jeszcze na dobre kilka miesięcy. Twój szczeniak to dopiero 2,5-miesięczny maluch, on jeszcze fizycznie nie panuje nad zwieraczami. Nie wymagaj od niego, żeby umiał trzymać – to nie jego wina, masz po prostu w domu niemowlaka bez pieluchy. Więc dalej wychodź z nim na krótkie spacerki „na siku”, np. 15 minut rano zaraz po przebudzeniu (nawet jeśli w domu zdarzyła się wcześniej wpadka), jakieś 2-3 godziny po jedzeniu na porządniejszy, 30-minutowy spacer, kolejny krótki spacer po 4 godzinach, potem 30 minut po południu przed kolacją, kolejne pół godziny jakieś 2 godziny po kolacji i ostatnie wyjście jak najpóźniej się da, około 22:00–23:00. A w nocy po prostu śpij i nie stresuj się – na bank trafi się jakieś siku czy kupa w nocy, to nie jego wina. Jeśli nie chcesz w nocy w to wdepnąć, ogranicz mu trochę przestrzeń – postaw kojec z jego legowiskiem. Nauczy się tam spać i spędzać noc na mniejszym obszarze, a w razie potrzeby załatwi się w jednym kącie. Moja sunia „ogarnęła czystość” w wieku 7 miesięcy, ale to nie znaczy, że mogła wytrzymać 10 godzin bez wychodzenia. Jak miała 7 miesięcy, wychodziła o 6:30 rano, potem dogsitter wpadał około 13:00, kolejny spacer był ok. 18:30 przed kolacją i ostatni o 22:00. Dopiero około roku była w stanie wytrzymać do 9:00 rano, ale i tak wpadki zdarzały się od czasu do czasu – jak to w życiu, zależy od tego, co zjadła, ile wypiła, czy była zestresowana itp. Także cierpliwości, nastaw się, że masz przed sobą jeszcze przynajmniej 4 miesiące. Sama przez to przechodziłam i fakt, nauka czystości zimą to nie lada wyzwanie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Lol, no to u nas pewnie nieźle śmierdzi, bo pogodziliśmy się z tym, że szczeniak fizycznie nie jest w stanie się powstrzymać i trzymanie go w domu musi się kończyć kałużami.

Przecież środki czystości nie istnieją, to powszechnie wiadomo.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Słuchajcie, już wam wyjaśniam. Dyskusje na portalu Wamiz czyta mnóstwo osób.

Często zdarza się, że piszemy o pewnych ogólnych prawdach, żeby przypomnieć o oczywistych kwestiach, które wykraczają poza konkretną sytuację danej osoby.

Mimo wszystko rzadko się zdarza, żeby nowy użytkownik tak bardzo się „odpalił” po przeczytaniu ogólnej uwagi, jak ta, którą wrzuciłem w nawiasie...

No cóż, przynajmniej nieźle się uśmiałem.

Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    No cóż, jeveuetreautop, nawet jeśli uwaga Docline nie była zbyt miła, to nie jest żaden powód, żeby zachowywać się agresywnie czy kogoś obrażać. Poza tym nie mam pojęcia, co do tej całej historii ma wątek „rozpieszczonego dziecka”.
    Przetłumaczony francuski
    Jeuveuetreautop
    Zgłoś

Szczeniaki, które nie uczą się czystości, to te, których właściciele mieli zbyt wielką obsesję na punkcie „siku i kupy”. Chwalenie za załatwianie się na zewnątrz i udawanie, że nie widzi się wpadek w domu (nawet pod samym nosem: on jest o tysiąc razy za młody, żeby panować nad własnym ciałem, niesprawiedliwie byłoby mieć o to do niego pretensje)... i spokojne czekanie, aż natura zrobi swoje, a jego organizm dojrzeje – to wszystko, co musicie robić. (Moim zdaniem ludzie, którzy wymagają w domu absolutnej sterylności, lepiej by zrobili, nie mając ani zwierząt, ani dzieci, ani niczego żywego wokół siebie 👎)

Mmmm... ale co to za ocenianie? „Ludzie, którzy...” – po co w ogóle z tym wyskakujesz? Nigdy nie powiedziałam, że jestem jakąś wariatką na punkcie sprzątania, a tym bardziej, że męczy mnie machnięcie szmatą... po prostu nie chcę, żeby w moim domu śmierdziało gównem albo żeby chata była zdemolowana tylko dlatego, że mam zwierzaka!! Zazwyczaj to u takich „moralizatorów” wali najbardziej... i w domu, i na zewnątrz... po prostu śmierdzi, tak samo jak ten twój durny komentarz. Przeczytaj jeszcze raz pytanie albo idź zjeść gofra w kupach swojego psa, TY ROZPIESZCZONY JEDYNAKU 😈

Przetłumaczony francuski
    Rinrin
    Rinrin Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć, mam sporego, 7-miesięcznego szczeniaka. Etap nauki czystości u Cortexa mamy już za sobą (przynajmniej na razie, zobaczymy, czy nie zdarzy się jakiś regres). Zaczął trzymać czystość, jak miał 3 miesiące i 2 dni – właściwie prawie nigdy nie musiałam po nim sprzątać (może z 3-4 razy max). Trafił do mnie w ciepłym sezonie, więc drzwi były cały czas otwarte, nawet w nocy (słyszałam, jak wstawał w nocy, bo sypialnia wychodzi na ogród, i serio, to nie było co 2 godziny, raczej góra 2-3 razy w nocy). Dzisiaj, mimo że drzwi są zamknięte, wcale nie brudzi w domu – siada przed oknem tarasowym i czeka, a jak nie załapię od razu, o co chodzi, to trochę popiskuje.
    Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post