Czuwanie przy szczeniaku w nocy? Tak, ale ja już wysiadam... pomocy!

Jeuveuetreautop
Jeuveuetreautop Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dzień dobry, dobry wieczór 😲

Mam spory problem 😯

Słuchajcie... 10 dni temu odebrałam moją małą sunię... no i sytuacja wygląda tak:

Mam dom z fajnym ogrodem...

Pracuję teraz z domu, jak wielu z nas 😝

Idealnie, jak się ma małą psinkę, która ma 2 miesiące i 2 tygodnie i waży już 6,5 kg :-)

No i od razu chciałam wziąć się za naukę czystości, bo w domu mam raczej... wszystko pod linijkę 😯 w każdym razie... wyczytałam, że można czuwać przy szczeniaku i wstawać co dwie godziny w nocy, żeby szybciej się nauczył... ale to tempo jest wykańczające... ciągle jestem zmęczona... i mam wrażenie, że w nocy... mmm... nic to nie daje... ta nauka wcale nie idzie szybciej (???) ... ciągle powtarzam to samo słowo: SIKU i zawsze idziemy w to samo miejsce, jak wychodzimy!! Co nie zmienia faktu, że w ciągu dnia wychodzimy na spacery (teraz wychodzę z nią na jakieś 15 minut, to chyba maks dla 2-miesięcznego szczeniaka, prawda?)... w każdym razie... w nocy czasem zapominam się obudzić (przestałam ustawiać budzik) i nagle bam, znajduję niespodziankę :'( i małe siku... sprzątam bez problemu (tak, żeby mnie nie widziała), ale to męczące... jak przy niej nie czuwam, to ona dalej brudzi :'( i już trochę wymiękam... a czasem w ciągu dnia, jak pracuję przy biurku... chwila nieuwagi i już, siku!! (rzadko zdarza się kupa w dzień, mam wrażenie, że zaczyna już jakoś dawać znać... no i cóż... ) teraz już sama nie wiem co robić, jeśli chcę się w końcu wyspać... czy warto to ciągnąć?? Czy szczeniak faktycznie nauczy się szybciej??? Jak nauczyć psa czystości?? Moim największym lękiem jest to, że ona nigdy nie nauczy się czystości i że zawsze będę musiała tak pilnować :'( a pies mojej mamy zawsze był czysty :'(... gubię się w tym wszystkim... ratunku, jeśli macie jakieś rady albo własne doświadczenia, to podzielcie się, proszę, bo jest mi naprawdę ciężko... Daję jej nagrodę (taką małą) po każdym siku czy kupie... nie pochoruje się od tego, co nie??? Pozdrawiam was serdecznie... dzięki, idę spróbować uderzyć w kimono...

😔👋💨

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

23 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tak jak u Marine, mój pies śpi u mnie w sypialni i budzi mnie, kiedy musi wyjść. Mam o tyle łatwo, że mam drzwi wychodzące bezpośrednio na zewnątrz.

Ale nigdy nie wychodziłam ze szczeniakiem co 2 godziny, ani w dzień, ani w nocy.

Dla mnie najważniejsze to sprawić, żeby maluch zrozumiał, że siku robi się na dworze. Jak już załapie, o co chodzi, sam będzie prosił o wyjście, kiedy poczuje potrzebę. Na początku trzeba jednak reagować błyskawicznie, bo to jego proszenie może być bardzo dyskretne. To przyjdzie z czasem.

Ale nie martwcie się, wasz szczeniak jest jeszcze bardzo młody, w końcu nauczy się czystości tak jak wszystkie inne psiaki. Nie ma innej opcji.

Przetłumaczony francuski
    M
    Marine22 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie przez miesiąc wyglądało to tak, że wstawałem raz w nocy. Spałem z nią w tym samym pokoju i budziła mnie, gdy była taka potrzeba, ale nigdy nie nastawiałem budzika, żeby zmuszać ją do wyjścia.

Bardzo pomogło też to, że nauczyłem się ją obserwować i rozpoznawać sygnały, że zaraz będzie siku albo kupa (węszenie, kręcenie się w kółko...), żeby zdążyć ją wyprowadzić.

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

W pełni zgadzam się z tym, co już Ci napisali

To szczeniak, nie będzie od razu zachowywał czystości, oj jeszcze długa droga przed nim

Cierpliwości, wytrwałości i wyśpij się! 🙂

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie tak samo – wszystkie noce przesypiałam spokojnie, nie martwiąc się o kałuże, które można było zastać rano.

Nauczyła się czystości i dzisiaj, nawet jeśli utkniemy w domu, nie chce załatwiać się w środku, chyba że zachoruje. A kiedy jest chora, nic nie mówimy i udajemy, że nic nie widzieliśmy.

Jeśli szczeniak nie potrafi jeszcze trzymać moczu, możecie wstawać choćby i co chwilę, a wpadki i tak będą, bo on po prostu fizjologicznie nie jest w stanie jeszcze wytrzymać.

Wątpię, żeby danie mu czasu opóźniło naukę czystości. Nie fiksujcie się na tym punkcie za bardzo. W gruncie rzeczy, jeśli zapewnicie mu wartościowe spacery i będziecie go wyprowadzać w strategicznych porach w ciągu dnia, to bez problemu zrozumie, że na dworze jest po prostu lepiej.

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Zawsze normalnie przesypiałem noce, wstawałem po prostu rano nieco wcześniej do psów, które trafiały do mnie jako szczeniaki lub młode psiaki niepotrafiące jeszcze zachować czystości.

Dzisiaj wszystkie są już nauczone. U jednych poszło to szybciej, u innych zajęło to trochę więcej czasu.

Dziwi mnie zwłaszcza wiek Twojego szczeniaka i to, od jak dawna jest już z Tobą.

Musiałeś go wziąć, jak był jeszcze bardzo, bardzo młodziutki....!

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Nauka czystości może naprawdę długo trwać – zależy to nie tylko od tego, jak szybko Twój szczeniak się uczy, ale przede wszystkim od rozwoju zwieraczy, które w pełni dojrzewają dopiero około 6. miesiąca życia. Dlatego do tego czasu „wpadki” w domu nie są niczym dziwnym...

Niemniej jednak, zazwyczaj szczeniaki szybciej zaczynają trzymać czystość w nocy. Dwa i pół miesiąca to wciąż bardzo wczesny wiek i postępy na pewno pojawią się w ciągu najbliższych kilku tygodni, zwłaszcza jeśli wyprowadzasz ją w nocy. Być może jednak rytm 2-3 wyjść w ciągu nocy by wystarczył (zamiast wychodzenia co 2 godziny), potem tylko jedno wyjście, aż w końcu stopniowo dojdziecie do jednego spaceru późno wieczorem i jednego wcześnie rano.

Pamiętaj, żeby bardzo wylewnie ją chwalić za każdym razem, gdy załatwi się na zewnątrz, i dawać jej pyszne smaczki, które zachęcą ją do powtarzania tego zachowania. Potrzeby załatwione w domu należy natomiast ignorować.

Mam nadzieję, że udało mi się pomóc,

Miłego dnia,

Mathilde

Przetłumaczony francuski
    Flip-Cockwood
    Flip-cockwood Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

O, super, dzięki! Czyli nigdy nie pilnowaliście szczeniaka w nocy i sam nauczył się czystości? Nie mam problemu ze sprzątaniem, ale chciałabym mieć pewność, że ona się tego nauczy :-/ Może faktycznie trochę za bardzo się stresuję... Czyli okolice 5. miesiąca wydają się wam okej? Dzięki... Ma ktoś jeszcze jakieś rady albo doświadczenia? Dzięki..

Dobry wieczór,

Ja zawsze normalnie przesypiałem wszystkie noce, a wszystkie moje psy nauczyły się czystości między 3. a 5. miesiącem życia. Po prostu wynoś ją na zewnątrz, gdy tylko zobaczysz, że sika w domu w ciągu dnia – w ten sposób zrozumie, że trzeba to robić na dworze.

Powodzenia!

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczeniaki, które mają problem z nauką czystości, to zazwyczaj te, których opiekunowie robili zbyt wielkie halo z każdej kałuży czy kupki.

Chwal za siusianie na dworze, a kiedy zdarzy się w domu, udawaj, że tego nie widzisz (nawet jeśli zrobi to prosto przed Twoim nosem: on jest jeszcze o tysiąc razy za młody, żeby panować nad własnym ciałem, więc niesprawiedliwością byłoby mieć o to do niego pretensje)... Po prostu spokojnie czekaj, aż natura zrobi swoje i jego organizm dojrzeje. To w zasadzie wszystko, co musisz robić.

(Moim zdaniem ludzie, którzy wymagają od domu idealnej czystości, nie powinni mieć ani zwierząt, ani dzieci, ani w ogóle niczego żywego wokół siebie 👎

Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli o mnie chodzi, to ja sama w 80% przypadków nie wytrzymuję całej nocy bez pójścia do łazienki, więc i tak zazwyczaj raz wstaję. Kiedy tak się działo, to przy okazji wyprowadzałam szczeniaka, ale nie robiłam tego co dwie godziny i nie każdą noc.

Nauka czystości przyjdzie z czasem, trzeba tylko cierpliwości. Szczeniak sam z siebie nie zacznie nagle zachowywać czystości, ale widać, że już nad tym pracujecie w ciągu dnia, więc na pewno się uda ^^

Wydaje mi się, że gdzieś kiedyś czytałam, że im większy pies ma być docelowo, tym później uczy się czystości, bo wolniej rośnie, ale nie pamiętam już, skąd to wzięłam, więc nie jestem pewna, czy to na 100% prawda ^^

Przetłumaczony francuski
    Jeuveuetreautop
    Jeuveuetreautop Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    O, super, dzięki! Czyli nigdy nie pilnowaliście szczeniaka w nocy i sam nauczył się zachowywania czystości? Nie mam problemu ze sprzątaniem, ale chciałabym mieć pewność, że ona w końcu załapie, o co chodzi... Może faktycznie trochę za bardzo panikuję... Czyli okolice 5. miesiąca wydają Wam się okej? Dzięki! Jeśli inni mają jakieś rady albo swoje doświadczenia, to dajcie znać. Dzięki!
    Przetłumaczony francuski
  • 20 komentarzy na temat 23

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post