Dlaczego mój pies często robi „ukłon”?

Emma3e
Emma3e Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Chciałbym zrozumieć, dlaczego mój psiak tak często robi „ukłon”. Nie bardzo wiem, jak dokładnie opisać ten gest, ale to takie połączenie pozy do zabawy, ukłonu i jakby się przy tym przeciągał.

Robi to bardzo często, powiedziałbym, że nawet z dziesięć razy dziennie, i ma tak od zawsze, jakby to był jakiś jego tik.

Wasze psiaki też tak robią?

Co to właściwie oznacza?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

8 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Bobkat
    Bobkat Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

U mnie dokładnie tak samo, zawsze brałem to po prostu za zwykłe przeciąganie się, czasem połączone z wielkim ziewnięciem. Widać wyraźną różnicę między tym a zaproszeniem do zabawy, bo wtedy ewidentnie widać, że chce poszaleć i dochodzi do tego cała ta ekscytacja.

Ja też mam u siebie te przeciągania tylnych łap, czasem robi to nawet schodząc z łóżka, co wygląda dość komicznie lol (dwie przednie łapy na podłodze, jedna tylna w górze, a druga jeszcze na łóżku), do tego robi koci grzbiet i tak fajnie wyciąga szyję...

Przetłumaczony francuski
    Damathe
    Damathe Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja też tak robi za każdym razem, jak wychodzimy, kiedy kucam, żeby przypiąć jej smycz, a czasem też wtedy, gdy wołam ją do siebie.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    "U mnie to samo każdego ranka, a potem jeszcze wyciąganie tylnych łap": w takim przypadku po prostu się przeciąga. Te dwa rodzaje przeciągania się dały nazwę dwóm najsłynniejszym pozycjom w jodze: pies z głową w dół i pies z głową w górę. Z kolei gdy robi to w ciągu dnia, może to być również „sygnał uspokajający”. Moim zdaniem, skoro masz młodego, bardzo żywiołowego psiaka, któremu trudno się wyciszyć i spędzasz dużo czasu na treningach, to całkiem logiczne, że przyjmuje taką postawę, gdy wymaga się od niego zbyt wiele. Jak moja suczka była młodsza, to podczas ćwiczeń z posłuszeństwa często ziewała tak, że aż mało szczęka jej nie wypadła... Miała w sobie tyle energii, że nawet kilka minut skupienia było dla niej ogromnym wysiłkiem. Nawet teraz, kiedy uczę jej czegoś nowego, bywa etap, w którym sporo ziewa, bo nie jest pewna, czego od niej oczekuję. Krótko mówiąc, to są przykłady sytuacji, w których Twój pies może przyjmować tę pozycję jako sygnał uspokajający.
    Przetłumaczony francuski
    Emma3e
    Emma3e Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To faktycznie jest pozycja zachęcająca do zabawy

Nie, nie sądzę, żeby zapraszał mnie do zabawy, bo kiedy przyjmuje tę pozycję, nie merda ogonem, a czasem po prostu tak jakby „opada” i kończy w pozycji leżącej.

Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

To rzeczywiście jest pozycja zapraszająca do zabawy

Przetłumaczony francuski
    ?
    Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mój też tak często robi. To wygląda na takie „zaproszenie” do wspólnej zabawy albo po prostu chce w ten sposób zwrócić na siebie moją uwagę.

Przetłumaczony francuski
    Beaujabote
    Beaujabote Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Mam to samo co rano, a zaraz potem idzie przeciąganie tylnych łapek. Robi tak też, jak czeka pod drzwiami do kuchni albo kiedy gapi się na mnie tym swoim wzrokiem pod tytułem „może byśmy się tak pobawili?”. Jak się ubieram – w sumie robi to pewnie z dziesięć razy dziennie, ale jak się tak dobrze zastanowię, to nie jest żaden tik. Zawsze towarzyszy temu jakaś konkretna sytuacja.
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Moja sunia robi tak każdego ranka – to taki sposób na przywitanie się? Też się tak przeciąga. To przyjazna poza, ale weź pod uwagę, że może to być również oznaka bólu brzucha.

Przetłumaczony francuski
  • 8 komentarzy na temat 8

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post