KATASTROFA! 4-miesięczny Obelix dorwał się do gigantycznego worka karmy

Jeuveuetreautop
Jeuveuetreautop Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim!!!!

Ratunku!

Obelix

4 miesiące

Znalazł... a właściwie to włamał się do stodoły, gdzie schowana była jego karma!!! Wielki worek!!

Udało mu się wdrapać na stos drewna,

zrzucił worek,

otworzył go

i...

zjadł nie wiadomo ile tej karmy... jak przyszłam, to miał taką winną minę... w każdym razie

co robić?

Zastosować mu teraz głodówkę? Mam mu jutro nic nie dawać do jedzenia???

Jeszcze nie było kupy!! Mam nadzieję, że wszystko będzie okej.

Pffff, ale stres...

Dzięki wielkie za wszystko!!!

POMOCY OBELIX

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Doudou229
    Doudou229 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

🙂 Uważajcie, żeby po diecie wracać do wszystkiego powoli, i z jedzeniem, i z zabawami – może teraz chcieć jeść znacznie szybciej... Tak, jeśli to możliwe, wrzuć zdjęcie tej łakomczuszki, tak jak prosiła Tania ^^

Miłej niedzieli dla Was!

Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Może jakaś fotka Obelixa? 🙂

Przetłumaczony francuski
    Jeuveuetreautop
    Jeuveuetreautop Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    WITAM !! dzięki za wszystkie wasze komentarze !! zawsze można się tu dowiedzieć mnóstwa rzeczy ! OBELIXE MA BARDZO TRAFNE IMIĘ, tak, i w dodatku to SAMICZKA !! smutno mi z powodu HULKA ... no i OBELIXE zrobiła górę kupy, a ja posłuchałem waszych rad .. z tą dietą !! i zadziałało super !! dzięki za wszystko ! dzięki wam człowiek nie czuje się taki samotny !
    Przetłumaczony francuski
    Tania28
    Tania28 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jak się czuje Obelixe?

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś
    Dzień dobry Léa, student weterynarii, Czy dla 4-miesięcznego szczeniaka zaleca Pani głodówkę od 24 do 48 godzin? To szczeniak labradora, jest w fazie intensywnego wzrostu, więc mam pewne obawy... Zostawić malucha na samej wodzie przez 24-48 godzin? 😔 Pozdrawiam, Christelle
    Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

W idealnej sytuacji (gdyby taka sytuacja kiedyś się powtórzyła) najlepiej spróbować wywołać u psa wymioty (u weterynarza), jeśli zauważysz to od razu, zanim karma zostanie strawiona – to pozwoli uniknąć poważnej niestrawności.

W Twoim przypadku należy zrezygnować z jakiejkolwiek aktywności fizycznej przez 24 do 48 godzin, dopóki wszystko się nie przetrawi. Trzeba też wprowadzić psu głodówkę na co najmniej 24 godziny. W ciągu tych 24–48 godzin mogą wystąpić wymioty, biegunka i gazy.

Pamiętaj, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do stanu zdrowia Twojego psa, nie wahaj się skontaktować z weterynarzem, bo tylko on będzie w stanie pomóc przy ewentualnych komplikacjach. Radzę też skonsultować się z lekarzem weterynarii, jeśli stan Twojego psiaka nie poprawi się po 48 godzinach.

Powodzenia dla Ciebie i Twojego psa,

Léa – studentka weterynarii.

Przetłumaczony francuski
    Yuna La Ficelle
    Yuna la ficelle Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No i jak tam?

Wszystko u was dzisiaj w porządku?

Trzeba by ją nazwać Falbala, to może bardziej dbałaby o linię...

Przetłumaczony francuski
    C
    Celine75 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Skręt żołądka to nie jest główne ryzyko, biorąc pod uwagę jego młody wiek. To się zdarza raczej u dorosłych psów dużych ras. W internecie znajdziesz mnóstwo artykułów na ten temat, możesz sobie doczytać.

Myślę, że jeśli pies zwymiotuje w nocy, to nie wolno go za to karcić. Tylko nie pozwól mu zjeść tego, co zwrócił. Jutro rano wybierzcie się na krótki, spokojny spacer na smyczy. Daj mu jakieś 30 gramów karmy i obserwuj, co się będzie działo.

Żadnych domowych sposobów, po prostu zapewnij mu stały dostęp do wody i sprawdzaj, czy pije normalne ilości.

No i oczywiście... zabezpiecz tę puszkę Pandory ;-) Szczerze mówiąc, na ten moment to raczej nic groźnego.

Przetłumaczony francuski
    Doudou229
    Zgłoś

U 4-miesięcznego szczeniaka w zasadzie nie stosuje się 24-godzinnej głodówki. Jutrzejszy obiad podaj bardzo lekki i, tak jak pisał Albator, zero spacerów.

Zresztą, jeśli żołądek jest przepełniony, to i tak zje niewiele, nawet jak na porządnego labradora ^^..

Labradory faktycznie mają skłonność do skrętu żołądka.

Tak, dzielenie dziennej porcji na kilka mniejszych jest bardzo dobre dla każdego psa... ułatwia trawienie.

U mnie przy aktywnościach (pływanie, skakanie) nie daję miski przed, a po intensywnym sporcie warto odczekać około 2 godziny, zanim poda się jedzenie.

Jeśli pojawią się wymioty, podaj małą łyżeczkę startego imbiru wymieszanego z odrobiną wody.

Do jutra.

Przetłumaczony francuski
    Lewina
    Lewina Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Myślę, że obserwacja i 24-godzinna głodówka wystarczą. Tak właśnie zalecił weterynarz, kiedy labrador mojego znajomego najadł się mnóstwo żwirku dla kota 😯

Miał ogromny i mocno wzdęty brzuch, a mimo to wszystko przeszło samo. Więc myślę, że z karmą powinno pójść jeszcze łatwiej ^^

Możesz się spodziewać, że raz czy dwa zwymiotuje.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 16

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post