Mała kuleczka na skórze mojego psa?

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć wszystkim, mój pies ma na szyi coś w rodzaju dość twardej kuleczki tłuszczu. Jest bardzo mała, ale i tak dość mocno się o nią martwię. Miał już kiedyś coś podobnego, ale wtedy weterynarz powiedział, że samo przejdzie. Tym razem jednak tak się nie stało.

Nie piszę tutaj po to, żeby usłyszeć, że powinnam udać się do weterynarza, bo sama o tym wiem... Chciałabym po prostu zapytać, czy Wasze psy miały kiedyś coś podobnego? A jeśli tak, to jak się tego pozbyliście?

Czekam na Wasze odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

18 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • ?
    Zgłoś
    Powoli idziemy do przodu, życie toczy się dalej... Najtrudniejsze są wieczory po powrocie do domu. W każdym razie udaje mi się iść naprzód i nie płaczę już całymi dniami, to chyba już coś? Bardzo dziękuję.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Trzymacie się jakoś? Serdeczności!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Wydaje mi się, że piszesz o moim shar pei. Faktycznie, mój pies miał zgrubienia na skórze... najpierw jedno, potem dwa, a po chwili zrobiło się ich już ze dwadzieścia na całym ciele (najpierw na plecach, potem na szyi i głowie). Na początku wyglądało to jak zwykła pokrzywka. Nic go nie swędziało. Do tego doszły problemy z równowagą i ataki padaczkopodobne... (wszystko to w ciągu zaledwie kilku tygodni). Po zrobieniu tomografii okazało się, że mój psiaczek ma guza mózgu i nowotwór skóry. Te guzki na ciele, które na początku nie wyglądały na nic groźnego, z czasem zrobiły się czerwone... W Twoim przypadku to tylko kilka zmian i widzę, że nie rozwijają się one tak szybko. Mimo wszystko radzę Ci udać się do weterynarza dermatologa!

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Niedawno odszedł pewien shar pei, miał takie guzki pod skórą... To nie wyglądało tak jak u Twojego psa, więc nie panikuj (od razu), ale chodzi o to, że każdą taką zmianę trzeba bardzo uważnie obserwować.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Zawsze u swoich psów wyznaję zasadę, żeby jak najszybciej usuwać wszystko, czego nie powinno tam być. O wiele prościej jest wyciąć taką małą zmianę i zrobić biopsję, niż czekać i patrzeć, czy rozwinie się z tego guz, łagodny czy złośliwy! Na wszelki wypadek usunęłabym to od razu! To się samo nie wchłonie!
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    To się nie przesuwa, wygląda bardziej jak taka biała krostka (coś w stylu trądziku), ale jest trochę twardsza. Znajduje się na karku, za jednym uchem. Ma to od kilku miesięcy, powiedziałabym, że od 3 albo 4. Od tego czasu trochę urosło. Ogólnie skóra nie jest ani zaczerwieniona, ani opuchnięta. No i faktycznie, ma trochę łupieżu.
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Czy ten guzek przesuwa się pod Twoimi palcami, czy jest na stałe przytwierdzony do mięśnia? Gdzie dokładnie się znajduje? W jakim czasie się rozwinął? Brzegi wydają się nieco zaczerwienione, czy to tylko kwestia zdjęcia? Skóra wygląda na obsypaną białym łupieżem – to też tylko na zdjęciu tak wyszło?
    Przetłumaczony francuski
  • 18 komentarzy na temat 18

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post