Mój pies atakuje gniazdka elektryczne

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wiecz w !

Słuchajcie, moja mała Luna (6 miesięcy) sprawia mi ostatnio pewien kłopot. Jest przekochana i grzeczna, zachowuje czystoœć, ale kiedy zostaje sama, zaczyna dobierać się do osłonek na gniazdka elektryczne. Zaczynamy się o nią powaŰnie martwić i boimy się, Űe porazi ją prąd, bo zdejmuje te osłonki, a potem pr buje wyrywać całe gniazdko ze œciany.

Poza tym nie robi Űadnych innych szk d.

Czy mieliœcie juŰ kiedyœ taki problem? Macie jakieœ pomysły, jak temu zaradzić? Pr bowaliœmy juŰ pieprzu, specjalnych repelent w i octu, ale nic nie działa. Dziękuję z g ry za pomoc!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

9 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, tutaj nie mam pojęcia... Pozwolę więc odpowiedzieć tym, którzy wiedzą więcej na ten temat :/

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Od razu zaznaczę, że jestem przeciwna temu, żeby zostawała na dworze, kiedy nas nie ma (mam na myśli siedzenie na zewnątrz cały czas bez dostępu do domu).

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Raz rano i raz wieczorem.

Wydaje mi się, że ona nas teraz trochę testuje. Mój partner był z nią na spacerze i zaraz po powrocie, kiedy on poszedł się myć, ona – po raz pierwszy w życiu – zaczęła robić dziury w kanapie. Zastanawiam się, czy ona w ogóle dobrze czuje się w domu, bo na dworze jest taka radosna, biega itd. Nie mam już pojęcia, co robić, zwłaszcza że wcześniej nigdy czegoś takiego nie robiła.

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Dwie godziny dziennie, ale na ile razy to dzielisz?! Ogród to dla niej nie jest żaden spacer, ogród jest po prostu częścią domu. Z nami jest tak samo – niby często wychodzimy do ogrodu, ale po pewnym czasie znamy go już na wylot i o wiele ciekawiej jest pójść przejść się gdzieś indziej. To pozwala psu eksplorować nowe tereny i lepiej się socjalizować :)
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś
    Wyprowadzamy ją na co najmniej 2 godziny, a do tego przez cały dzień ma do dyspozycji cały ogród (3500 m²). Ma swobodne przejście z domu do ogrodu, więc myślę, że miejsca ma u nas pod dostatkiem.... Moja za to potrafi kompletnie wyrwać gniazdka ze ścian i oczywiście robi to wtedy, gdy nie ma nas w domu.
    Przetłumaczony francuski
    Miroufline
    Miroufline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć! Miałam ten sam problem z jedną z moich kotek, która ma niezły charakterek (to święty kot birmański). Mimo że ma mnóstwo zabawek, to i tak to robiła. Przez chwilę myślałam nawet, że to jakieś skłonności samobójcze, ale ostatecznie uznałam, że ona po prostu nie zdawała sobie sprawy z tego, jak wielkie to niebezpieczeństwo. Teraz już tak nie robi, ale czasem jeszcze zdarza jej się zaatakować kable w osłonkach z takiego miękkiego PVC, jak te od ładowarek do telefonów czy małych słuchawek. Wydaje mi się, że zapach tego materiału, a może nawet ten delikatny przepływ prądu, po prostu przyciąga psy i koty. Razem z moim partnerem nauczyliśmy ją, żeby nie gryzła kabli, ale wiadomo – nie da się jej pilnować przez cały czas. Dlatego kiedy tylko możemy, odłączamy od prądu jej „ulubioną” listwę zasilającą przy komputerze. Staramy się też jak najbardziej chować wszelkie przewody, przeprowadzając je starannie za meblami. Czytałam na innych forach o jeszcze jednym rozwiązaniu: owijaniu kabli takimi plastikowymi, spiralnymi osłonkami... Sama jednak wolałam tego nie robić, bo bałam się, że to tylko dodatkowo zachęci moją kotkę do zabawy i będzie to gryźć z jeszcze większym zapałem! Ale jasne, możecie spróbować, jeśli myślicie, że u Was to zadziała. Można też schować kable w specjalnych organizerach albo zwykłych pudełkach po butach, tylko koniecznie sprawdźcie, czy nie ma ryzyka przegrzania. Zerknijcie sobie na ten link: http://www.astucesdefilles.com/3-astuces-deco-pour-vos-cables-et-prises-electrique/
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Tak, to wręcz bardzo niebezpieczne. Ile razy dziennie wychodzi i na jak długo (nie licząc czasu w ogrodzie)?

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Cześć,

O tak, zabawek to ona ma mnóstwo (może nawet za dużo). Wszelkiego rodzaju i rozmiaru: gryzaki, piłki, ringi itd.

Mamy ogród, w którym bardzo dużo się rusza, a oprócz tego chodzimy na długie spacery i wspólnie się bawimy...

Naprawdę nie wiemy już, co robić, i bardzo się o nią martwimy. Bo poza tym to nasze ukochane maleństwo, ale to zachowanie może być dla niej naprawdę niebezpieczne... 😞

Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Dzień dobry, czy ta mała ma wystarczająco dużo ruchu?! Czy ma jakieś zabawki zajmujące, kiedy nie ma was w domu?!

Przetłumaczony francuski
  • 9 komentarzy na temat 9

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post