Mój pies ma zgrubienie pod szyją

L
Lauryne85100 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, mój labrador ma od dzisiejszego popołudnia dużą gulę pod szyją. Przyjrzeliśmy się temu i to zgrubienie jest dość twarde i spore. Wydaje mi się, że go to w ogóle nie boli, bo zachowuje się normalnie, tak jak wcześniej. Nasi znajomi go oglądali i stwierdzili, że pewnie połknął osę albo coś kłującego (znają się na zwierzętach). Chciałabym prosić o jakieś rady, bo trochę się tym stresuję 😞 Mam nadzieję na jak najszybszą odpowiedź.

Pozdrawiam

Do usłyszenia... 👋

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

11 odpowiedzi
Sortuj według:
  • P
    Papillonmodeste9373 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Jeśli wasz pies to toleruje, to bardzo dobrze! Tak samo jak u ludzi. Przestańcie udawać dyplomowanych weterynarzy.

Przetłumaczony francuski
    P
    Papillonmodeste9373 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, doradzono nam, żeby podać mu mleko, bo to podobno odtrutka dla psów. Chciałabym wiedzieć, czy to prawda 🙄

To bardzo dobrze, jeśli Twój pies je toleruje!

Przetłumaczony francuski
    L
    Laura-h Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dzień dobry, Wiem, że to pytanie padło już kilka lat temu, ale chciałam zapytać, czy byliście u weterynarza i jaka była ostatecznie przyczyna powstania tej kulki. Mój pies ma to samo od czwartku. Byłam u weterynarza, który podejrzewał alergię lub ukąszenie. Sunia dostała dwa zastrzyki, ale minęły już dwa dni, a ta gula nadal nie znika, co trochę mnie niepokoi. Weterynarz co prawda uprzedzał, że może to schodzić nawet tydzień i że po tym terminie mam się z nim znowu skontaktować, ale i tak się martwię. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, które mogłyby mnie trochę uspokoić. Miłego wieczoru!
    Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, nie wydaje mi się, żeby Twoi znajomi znali się na tym aż tak dobrze, żeby rzucać hasłami typu „pewnie połknął osę”...

Przecież to czysta logika. Jeśli pies połyka osę, to ona żądli go od środka, czyli w gardle. Gdyby spuchł do tego stopnia, że widać to z zewnątrz, Twój psiak nie mógłby już oddychać – bo w środku spuchłoby przecież tak samo mocno.

Pojawienie się jakiejś kuli czy zgrubienia trzeba obserwować. Najlepiej skonsultować się z weterynarzem, żeby postawił diagnozę (choć czasem bywa to trudne nawet dla fachowca).

U moich rodziców była suczka, która miała takie „guzy na szyi”. Okazało się, że ma białaczkę.

To może być absolutnie wszystko. Tylko weterynarz będzie w stanie powiedzieć Ci coś konkretnego.

Przetłumaczony francuski
    A
    Anaconda Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry, przepraszam, że to piszę, ale nawet jeśli Twoi znajomi się na tym znają, lepiej jednak pójść do weterynarza, który powie Ci dokładnie, co mu dolega... Może być potrzebne leczenie, a to może być zarówno błahostka, jak i coś bardzo poważnego... Radzę jednak kontrolną wizytę u weterynarza...

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

No tak. 😅

Ale u Harry'ego to było tak trochę z boku...

To się jednak bardzo szybko rozwijało, więc myślę, że jeśli stan się pogorszy, to autor posta na pewno to zauważy...

A we wrześniu miał taki guzek dokładnie pod szyją i okazało się, że to kamień w śliniance.

No i za każdym razem potrzebne było leczenie...!

Zobaczymy w poniedziałek, czy ten guzek urósł, czy nie...

Przetłumaczony francuski
    B
    Bangdji Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dzień dobry,

Niedawno jeden z użytkowników tego forum pisał o podobnym guzku pod szyją swojego psa... Okazało się, że to powiększony węzeł chłonny, który wymagał dodatkowych badań.

To może być cokolwiek, zwłaszcza jeśli zmiana jest twarda w dotyku: nowotwór, cysta, tłuszczak...

Na Twoim miejscu skonsultowałbym to z weterynarzem w poniedziałek, o ile do tego czasu ogólny stan psa się nie pogorszy (w przeciwnym razie – od razu na dyżur).

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dzień dobry,

Przyczyn pojawienia się takiej zmiany może być naprawdę wiele (stan zapalny, ukąszenie, guz, problemy dermatologiczne…). Najlepiej byłoby w pierwszej kolejności poobserwować zarówno sam guzek, jak i Twojego psa:

- czy wielkość zmiany zmienia się z dnia na dzień

- ogólny stan Twojego psa (zmiany w zachowaniu, apatia…)

- sprawdź, czy na ciele psa nie ma innych podobnych guzków

- wygląd zmiany (czy jest miękka, czy twarda, czy coś się z niej sączy…)

Nie wahaj się zadzwonić do swojego weterynarza, aby przekazać mu te obserwacje i ustalić, co należy zrobić w przypadku Twojego psa.

Floriane

Przetłumaczony francuski
    Petyrlechon
    Petyrlechon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Moja suczka została ostatnio użądlona. Zadzwoniłam do mojego weterynarza i wysłałam mu zdjęcia rany mailem. Dał mi instrukcje, co robić i na tym się skończyło, bo to było nic groźnego. Jeśli Cię to niepokoi i wygląda podejrzanie, nie zwlekaj – na forum nikt nie postawi diagnozy. Trzymajcie się, Lab’!
    Przetłumaczony francuski
    Petyrlechon
    Petyrlechon Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Mleko to żadna odtrutka! To kompletnie nic nie daje, poza tym, że pies dostanie po nim porządnej biegunki... psy po prostu kiepsko trawią mleko.

A co do tego zgrubienia, może po prostu przedzwoń do weterynarza? To przecież nic nie kosztuje.

Przetłumaczony francuski
  • 10 komentarzy na temat 11

Wyświetl więcej
  • Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post