Mój pies nakręca się, goniąc inne psy i je podgryza

I
Isls Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć! Mój prawie roczny labrador ma tendencję do silnego nakręcania się podczas zabawy z innymi psami. Zaczynają spokojnie w miejscu, ale potem zazwyczaj przechodzą do gonitw. W takich momentach mój pies próbuje łapać drugiego za zad i czasem go podgryza. Zazwyczaj zostaje skarcony przez tamtego psa albo ja sam interweniuję, żeby przerwać tę ekscytację i pościg. Nie wiem, co oznacza takie zachowanie i czy mam powody do obaw. Przez to boję się pozwalać mu na zabawę z innymi psami, mimo że jest bardzo towarzyski i ogólnie nie sprawia problemów, ale ta sytuacja mnie niepokoi. Mieliście już może podobne doświadczenia? Czy powinnam się martwić i pozwalać mu dalej na takie zabawy? Z góry dziękuję za Wasze rady!

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

12 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Jeśli zostanie przywołany do porządku i to go uspokoi, to nie ma problemu, pozwól im to samym załatwić. Ale jeśli mimo upomnień nadal podgryza drugiego psa, zainterweniuj, bo Twój pies może być po prostu zbyt nachalny.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Cześć!

Zazwyczaj, gdy psy się bawią, najlepiej pozwolić im samym wszystko poukładać i nie wtrącać się – one świetnie potrafią się między sobą dogadać. Moim zdaniem wielka szkoda, jeśli przerywacie im zabawę przed czasem!!

Zawsze pozwalałem swoim szczeniakom wyszaleć się tak, jak tylko chciały, z każdym psem, który był chętny do zabawy. Te, które nie mają na to ochoty, na pewno dadzą to wyraźnie do zrozumienia. To najlepszy sposób, żeby psiaki nauczyły się psiej komunikacji i odpowiednich zachowań.

Przetłumaczony francuski
  • 12 komentarzy na temat 12

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post