Moja sunia robi się agresywna

D
Djenga45 Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór wszystkim!

Piszę do was, bo martwi mnie zachowanie mojej 11-miesięcznej suczki, która robi się coraz bardziej agresywna wobec innych psów... Dziś wieczorem posunęła się nawet do ugryzienia i zranienia innego psa, który absolutnie nic jej nie zrobił.

Od miesiąca czy dwóch zachowuje się agresywnie i kompletnie tego nie rozumiem. Zawsze była przyzwyczajona do kontaktu z innymi psami, biegała luzem i bawiła się z nimi. Przez ostatnie dwa miesiące, gdy tylko podejdzie do niej jakiś nieznajomy pies, ona warczy, jest bardzo zadziorna, a nawet atakuje, mimo że tamten chce się tylko przywitać. Najpierw myślałam, że to przez cieczkę, która pojawiła się właśnie w tym czasie, ale ona już minęła, a zachowanie suni pozostało bez zmian... Nie rozumiem tego. Nie została zaatakowana przez innego psa, nie miała żadnej traumy ani przykrych doświadczeń, o których bym wiedziała. Od małego była socjalizowana z innymi psami, codziennie ma dwie godziny spaceru... Naprawdę nie rozumiem, skąd to agresywne zachowanie i czuję się trochę bezsilna. Nie wiem też, jak powinnam na nią reagować, żeby zrozumiała, że ranienie innych psów jest nieakceptowalne...

Macie może jakieś wskazówki albo mieliście podobne sytuacje? Czy możecie mi zaproponować jakieś rozwiązania?

Z góry dziękuję za przeczytanie i za waszą pomoc.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

16 odpowiedzi
Sortuj według:
  • Pokaż poprzednie komentarze
  • C
    Cice Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Miałam trzy suczki, które mieszkały razem i nigdy nie było z nimi żadnych problemów. Z wyjątkiem jednej – od niedawna została sama, a od jakichś 6-7 lat zrobiła się bardziej agresywna wobec wszystkich. Odwiedził nas behawiorysta i stwierdził, że jest zazdrosna, ale dla mnie to zagadka. Warczy nawet na nas i zupełnie nie wiem dlaczego. No ale cóż, cocker spaniele angielskie mają swój charakterek, więc...
    Przetłumaczony francuski
    G
    Galass Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Cześć Djenga, mam kropka w kropkę ten sam problem z moją 11-miesięczną suczką! Czy od czasu Twojego posta nastąpiła u Was jakaś poprawa? Jeśli tak, to w jaki sposób? Z góry dzięki za odpowiedź, przyznam, że czuję się już trochę bezsilny :-( Poza tym to taka kochana kulka miłości!
    Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś
    Dzięki za odpowiedź! Rzeczywiście niedługo wybieramy się do weterynarza, więc myślę, że poruszę z nim ten temat. Co do behawiorysty – to też może być dobry trop, nie pomyślałem o tym wcześniej. Muszę tylko sprawdzić, czy w mojej okolicy jest jakiś specjalista...
    Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Przyczyną może być cieczka, bo to w końcu spora burza hormonalna. Może warto rozważyć sterylizację? Poza tym, dobrze by było skonsultować się z behawiorystą.

Przetłumaczony francuski
    D
    Zgłoś

Tak, to była jej pierwsza cieczka!

Nieważne jaki pies, czy to suczka, samiec, a nawet szczeniaki – nie toleruje już żadnego psiaka, który do niej podchodzi. A przecież wciąż świetnie bawi się z tymi psami, które zna od małego...

Przetłumaczony francuski
    Kikaah
    Kikaah Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Tamte inne psy to były suczki czy samce? To była jej pierwsza cieczka?

Przetłumaczony francuski
  • 16 komentarzy na temat 16

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post