Moja wysterylizowana sunia doprowadza "niekastrowane" samce do szaleństwa

N
Nadette Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Dobry wieczór,

Moja 13-letnia suczka jest wysterylizowana. Dwa psy moich znajomych, które regularnie nas odwiedzają, do tej pory po prostu bardzo się z nią lubiły, ale nic poza tym.

Jednak ostatnio jeden z nich, 12-letni golden retriever, był nią kompletnie oczarowany – zachowywał się jak zakochany, był bardzo natarczywy i mimo że suczka kilka razy go odganiała, on ciągle wracał!

Kilka dni później odwiedził nas 7-letni samojed. Też ją dobrze zna i lubi, ale bez przesady. I tutaj sytuacja się powtórzyła: totalnie zakochany, dwa razy przyłapałam go „w akcji”, ale zdążyłam zareagować w porę. Ona też go odpychała i na szczęście on był nieco mniej uparty.

Nie rozumiem, co się dzieje i jak wytłumaczyć tę nagłą zmianę w ich zachowaniu. Macie może jakiś pomysł, o co może chodzić?

Z góry dzięki za sugestie.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

3 odpowiedzi
Sortuj według:
  • X
    Xayide Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Czy Twoja suczka ma jakieś upławy albo wylizuje się w okolicach pochwy?

W takim przypadku możliwe, że to zapalenie pochwy, które sprawia, że sunia pachnie tak, jakby miała cieczkę.

Jedna z moich suczek miała to niedawno i przez to nasz wykastrowany samiec, a nawet jeden napotkany niekastrowany pies, próbowali na nią wskakiwać.

Jeśli to faktycznie to, weterynarz zazwyczaj przepisuje antybiotyki i leki przeciwbólowe.

Czasami samo przechodzi, ale nie zawsze tak się dzieje.

Przetłumaczony francuski
    M
    Mel1 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    To dość dziwne, słyszałem już o kastrowanych samcach, które są nękane przez te niewykastrowane. Niektóre kastraty pachną po prostu jak suczka z cieczką. Ale nigdy nie słyszałem o podobnej historii w przypadku samic. Czy Twoja sunia na pewno jest dobrze wysterylizowana? Zdarza się to rzadko, ale bywa, że sterylizacja jest „częściowa” (albo nieudana) i suczka ma ruję, której my nie zauważamy, ale psy ją doskonale czują. Moi rodzice mieli taką sytuację z kotką. Była niby wysterylizowana, a mimo to wokół niej kręciły się całe pielgrzymki kocurów. Po wizycie u weterynarza okazało się, że zabieg był źle wykonany – został „kawałek jajnika”. Kotka miała ruję, która dla nas ludzi była niedostrzegalna (zwłaszcza że byliśmy pewni, że jest po zabiegu), ale kocury z sąsiedztwa bezbłędnie to wyczuły! Mogła nawet mieć młode! Na szczęście zrozumieliśmy, co się dzieje, w porę. Nieudana sterylizacja to rzadkość, ale się zdarza. Suczki mają cieczkę zazwyczaj dwa razy w roku – jeśli te daty się pokrywają, może warto zapytać weta, co o tym sądzi.
    Przetłumaczony francuski
    Docline
    Docline Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Dziwne to dla mnie. Moja sunia była sterylizowana, jak miała jakieś 9 czy 10 lat (z powodu ropomacicza) i żaden pies nie miał czelności podejść do niej zbyt blisko, ani przedtem, ani potem. To zawsze jaśnie pani decyduje, na jaką odległość inny pies może się zbliżyć, i biada mu, jeśli spróbuje przekroczyć jej granice, lol
    Przetłumaczony francuski
  • 3 komentarzy na temat 3

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post