PILNE! Pies strasznie charczy i prawie nie może zwymiotować
Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.
Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.
Dzień dobry,
nie jestem ekspertem, ale czy odrobaczałeś ostatnio swojego psa? Pasożyty mogą powodować kaszel (larwy potrafią usadowić się wszędzie!), a to nie jest drogie i może pozwolić wykluczyć jedną z przyczyn jeszcze przed wizytą u weterynarza... Jak on się czuje? Czy zaczął już znowu jeść?
Czy mimo że już dwa razy wywoływałem u niego wymioty, muszę to robić znowu?
Zjadł karmę i jej nie zwrócił, ale cały czas dziwnie się zachowuje, tak jakby bardzo mocno kaszlał...
Dobry wieczór,
Rozumiem, w jak trudnej sytuacji się znaleźliście.
Najważniejsze to go nawodnić i, jeśli to możliwe, nakarmić.
Spróbujcie podać mu wodę prosto do pyszczka – jeśli trzeba, użyjcie dużej strzykawki, a jeśli dacie radę, to spróbujcie ze szklanką. Jeśli chodzi o jedzenie, przygotujcie mu rzadką papkę, mieszając karmę z puszki z wodą, i podajcie mu ją tak, jak tylko będziecie w stanie. Najpierw spróbujcie położyć mu jedzenie w pyszczku, ale niezbyt głęboko – powinien sam połknąć. Jeśli to nie zadziała, włóżcie mu je bezpośrednio głębiej do pyszczka.
Gdy pies będzie już nakarmiony i nawodniony, nabierze sił, które pomogą mu chociażby dalej wymiotować, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dzięki wymiotom istnieje szansa, że pozbędzie się przyczyny swoich dolegliwości, co byłoby idealnym rozwiązaniem.
Niestety, jeśli w ciągu 48 godzin wymioty nie ustaną, będziecie musieli niezwłocznie zabrać go do weterynarza – nie zwlekajcie ani dnia dłużej.
Pamiętajcie też zawsze, że podczas wymiotów u psa łatwo o zachłyśnięcie, które może być tragiczne w skutkach.
Wasza sytuacja jest delikatna. Mam nadzieję, że dzięki nawadnianiu i karmieniu siłą Wasz pies zdoła zwalczyć tę dolegliwość. Jeśli to nie pomoże, nie czekajcie i udajcie się na konsultację.
Życzę Waszemu psu szybkiego powrotu do zdrowia,
Joachim
4 komentarzy na temat 4