PILNE! Pies strasznie charczy i prawie nie może zwymiotować

?
Anonimowy użytkownik Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć, od dzisiaj od 6 rano mój 3-letni mieszaniec labradora strasznie charczy, jakby coś mu utknęło w gardle, ale nie może zwymiotować.

Kiedyś, jak zjadł trutkę na szczury, pomogła mu oliwa z oliwek, więc spróbowałem tego samego, ale na spacerze raz mocno zwymiotował karmą, a od tego czasu wymiotuje już tylko po trochu taką białą, obrzydliwą pianą.

Przestał jeść i pić.

Największy problem w tym, że nie mam pieniędzy na badanie u weterynarza, jestem w naprawdę beznadziejnej sytuacji.

Słyszałem, że fundacje takie jak TOZ mogą pomóc w płatnościach, ale u mnie to nie tylko kwestia dofinansowania, my naprawdę nie mamy ani grosza...

Czy ktoś może mi pomóc, proszę?

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

4 odpowiedzi
Sortuj według:
  • ?
    Zgłoś

Dzień dobry,

nie jestem ekspertem, ale czy odrobaczałeś ostatnio swojego psa? Pasożyty mogą powodować kaszel (larwy potrafią usadowić się wszędzie!), a to nie jest drogie i może pozwolić wykluczyć jedną z przyczyn jeszcze przed wizytą u weterynarza... Jak on się czuje? Czy zaczął już znowu jeść?

Przetłumaczony francuski
    Jador
    Jador Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś
    Niestety, wizyta u weterynarza jest konieczna. Twój psiak może mieć infekcję płuc albo coś mogło mu utknąć głęboko w gardle lub w przewodzie pokarmowym (np. odłamek kości czy wbity kawałek drewna). Tylko lekarz będzie w stanie to dokładnie sprawdzić. No cóż, pies to wielka odpowiedzialność, zmartwienia i koszty... Trzeba mieć tego świadomość i być na to przygotowanym, kiedy bierze się zwierzaka pod opiekę. Spróbuj jak najszybciej znaleźć jakąś lecznicę i przygotuj zaświadczenia o dochodach oraz wydatkach, gdybyś musiał udokumentować swoją trudną sytuację finansową...
    Przetłumaczony francuski
    ?
    Zgłoś

Czy mimo że już dwa razy wywoływałem u niego wymioty, muszę to robić znowu?

Zjadł karmę i jej nie zwrócił, ale cały czas dziwnie się zachowuje, tak jakby bardzo mocno kaszlał...

Przetłumaczony francuski
    ProvetoJuniorConseil
    Provetojuniorconseil Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Potwierdzony ekspert
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Rozumiem, w jak trudnej sytuacji się znaleźliście.

Najważniejsze to go nawodnić i, jeśli to możliwe, nakarmić.

Spróbujcie podać mu wodę prosto do pyszczka – jeśli trzeba, użyjcie dużej strzykawki, a jeśli dacie radę, to spróbujcie ze szklanką. Jeśli chodzi o jedzenie, przygotujcie mu rzadką papkę, mieszając karmę z puszki z wodą, i podajcie mu ją tak, jak tylko będziecie w stanie. Najpierw spróbujcie położyć mu jedzenie w pyszczku, ale niezbyt głęboko – powinien sam połknąć. Jeśli to nie zadziała, włóżcie mu je bezpośrednio głębiej do pyszczka.

Gdy pies będzie już nakarmiony i nawodniony, nabierze sił, które pomogą mu chociażby dalej wymiotować, jeśli zajdzie taka potrzeba. Dzięki wymiotom istnieje szansa, że pozbędzie się przyczyny swoich dolegliwości, co byłoby idealnym rozwiązaniem.

Niestety, jeśli w ciągu 48 godzin wymioty nie ustaną, będziecie musieli niezwłocznie zabrać go do weterynarza – nie zwlekajcie ani dnia dłużej.

Pamiętajcie też zawsze, że podczas wymiotów u psa łatwo o zachłyśnięcie, które może być tragiczne w skutkach.

Wasza sytuacja jest delikatna. Mam nadzieję, że dzięki nawadnianiu i karmieniu siłą Wasz pies zdoła zwalczyć tę dolegliwość. Jeśli to nie pomoże, nie czekajcie i udajcie się na konsultację.

Życzę Waszemu psu szybkiego powrotu do zdrowia,

Joachim

Przetłumaczony francuski
  • 4 komentarzy na temat 4

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post