Płacz ponad 24h po sterylizacji

A
Aurelie tessy Ikona przedstawiająca flagę francuski
Zgłoś

Cześć. Wysterylizowałam moją sunię 2 dni temu. Jak wróciłyśmy do domu, to trochę popiskiwała – wiem, że to się zdarza po zabiegach, zanim pies całkiem dojdzie do siebie po narkozie... ale u nas to się ciągle utrzymuje... Sunia potrafi zasnąć i poza tym płaczem zachowuje się normalnie 😩😔, ale momentami tak strasznie płacze, że nie możemy jej uspokoić. Nie rozumiem tego. Byłam z nią u weterynarza dzień po operacji, lekarka ją zbadała i podała kolejną dawkę morfiny, ale wieczorem znowu to samo. Czy ktoś z Was miał już taką sytuację? Dzięki za odpowiedzi.

Przetłumaczony francuski
icon info

Treści na forum są czasami tłumaczone z innego języka, a posty mogą dotyczyć krajów z innymi przepisami dotyczącymi zwierząt.

Ponieważ forum jest tłumaczone automatycznie przez sztuczną inteligencję, tłumaczenia mogą zawierać błędy.

Ładowanie edytora

Napisz wiadomość i jeśli chcesz, prześlij zdjęcie. Prosimy o przestrzeganie zasad kulturalnej dyskusji.

Twój post będzie widoczny dla wszystkich członków międzynarodowego forum Wamiz.

6 odpowiedzi
Sortuj według:
  • C
    Cice Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc, nie sądzę, żeby narkoza była za silna.

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś
    Nie, nie ma kołnierza. Pani weterynarz powiedziała mi, że teraz nie zakładają już opatrunków i kołnierzy, tylko takie ubranko, coś jak piżamkę, którą wciąga się psu od grzbietu aż po ranę, z bandażem dla podtrzymania. Właśnie po to, żeby nie było kołnierza. Właściwie to zauważyłam, że przez całe popołudnie prawie w ogóle tego nie robiła, a dziś wieczorem znowu zaczęła... szczerze mówiąc, to naprawdę wygląda mi na jakiś atak lęku...? Ale to dziwne, że tak reaguje akurat zaraz po narkozie! Czy to możliwe, że narkoza była "za mocna"? Nie wiem, czy ten środek może powodować jakieś problemy neurologiczne...? 🥺
    Przetłumaczony francuski
    D
    Del2244 Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Dobry wieczór,

Jest jeden szczegół, o którym nie wspominasz: kołnierz 😁

Jeśli go nosi, to właśnie on może być powodem jej „smutku”...

W innym razie to może być blizna, która ją trochę ciągnie – może czuć pewien dyskomfort, ale bez większego bólu.

Dopóki weterynarz nie widzi powodów do niepokoju, a mała je i pije, i skoro mniej się skarży, nie martw się za bardzo, ale zachowaj czujność 😊

Do usłyszenia

Przetłumaczony francuski
    A
    Zgłoś

Tak, leki też dostałam.

Ale jej nic nie boli, myślę, że to bardziej kwestia psychiki.

Teraz robi to rzadziej, więc myślę, że jutro będzie już lepiej.

Przetłumaczony francuski
    C
    Cice Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Co do spacerów, to lepiej na razie ich unikać i poczekać przynajmniej tydzień. Po zabiegu potrzeba czasu na dojście do siebie, a wszystko zależy też od wieku. Moje trzy były sterylizowane przy okazji innej operacji. Przynajmniej te pierwsze 48 godzin to podstawa. To jednak wymaga czasu, weterynarz dał mi leki na 4 czy 5 dni. A Ty nie dostałeś?

Przetłumaczony francuski
    Emla
    Emla Ikona przedstawiająca flagę francuski
    Zgłoś

Szczerze mówiąc nie, ale że mam same samce, to nigdy nie przechodziliśmy przez taki zabieg...

Spróbuj może ją jakoś zająć spacerami na smyczy albo szukaniem karmy w trawie.

Przetłumaczony francuski
  • 6 komentarzy na temat 6

• Masz pytanie? Chcesz się podzielić doświaczeniem? Utwórz post